Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Najzabavnješa igra s psom je zagotovo peinašanje in metanje predmeta. Kako psa naučiti prinesti predmet?
 1. Prinašanje predmetov

  Med najbolj zabavne igre s psom spada prinašanje predmeta – bodisi preprosta igra metanja in prinašanja igračke ali pa bolj zahtevno držanje predmetov v gobčku, pospravljanje v koš, … možnosti so neštete! Nekateri psi, kot so na primer prinašalske pasme, prinašajo že nagonsko, nekatere pse pa moramo tega še naučiti.


  Najprej se mora pes naučiti dvigovanja predmeta. Tudi tukaj nam bo, kot pri vseh zahtevnejših vajah, v veliko pomoč kliker, saj bomo s pomočjo klika natančno označili pravilno vedenje (trenutek, ko ima pes predmet v gobčku) in ga za to s priboljškom nagradili, ko bo predmet izpustil. Če pri šolanju klikerja ne uporabljamo, lahko vedenje označimo z besedo »ja!« ali »bravo!« in ga šele nato nagradimo. Le tako bo pes razumel, da ga nagrajujemo za držanje predmeta v gobčku. Večina psov ponujeno igračko kar sama prime v gobček, zato s takim učencem nimamo veliko dela. Pri psih, ki tega nagonsko ne počnejo, pa lahko uporabimo tehniko šolanja, imenovano 'shaping' oziroma 'oblikovanje vedenja' – tu nagrajujemo vmesne korake in tako psa vodimo do pravilnega dejanja. Na primer: od začetka nagradimo le pogled v smer igračke, nato približanje, dotik s smrčkom in na koncu bo kuža sam predmet prijel v gobček.

  Ko se pes nauči držanja predmeta, lahko napredujemo na naslednjo stopnjo; to je prinašanje. Čeprav večina psov zelo rada prinaša predmete (igračke, žogice ali palice), pa se srečamo s težavo, ko nam jih ne želijo prepustiti. Zato moramo imeti pri roki vedno slastne priboljške, ki bojo psa premamili, da bo predmet spustil iz gobčka. Ko se to zgodi, mu glasno rečemo »spusti!« in nagradimo. Kuža se bo naučil, da ga na koncu vedno čaka slastna nagrada in nam bo predmet z veseljem prepustil. Igrače ne vlečemo ali je na silo jemljemo psu, saj to lahko sproži neželeno vedenje in nezaupanje.

  Ko naš kuža obvlada držanje in prinašanje predmeta, pa lahko to znanje nadgradimo z nešteto zabavnimi in uporabnimi trikci. Prinašanje žoge ali palice je izvrstna vaja za živahne pse, ki morajo porabiti odvečno energijo. Tudi v dneh, ko je zunaj preprosto prevroče za sprehod, pes pa potrebuje miselno stimulacijo, lahko psa zaposlimo tako, da ga naučimo prinašati in pospraviti igračke v škatlo. Z uporabo pravilnega načina šolanja se lahko naš pes nauči praktično karkoli.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR