Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako mucka navadimo na njegov novi dom?
 1. Prve dni v novem domu

  Končno je napočil trenutek, ko bomo v svoj dom pripeljali majhnega puhastega mačjega mladiča! Zanj smo nakupili že vse osnovne potrebščine, zdaj pa se veselimo novega prijatelja in dolgih ur, ki jih bomo z njim preživeli v igri, čohljanju in crkljanju na kavču! Vendar je pred njegovim prihodom potrebno naš dom novemu prišleku nekoliko prilagoditi, da bo kar najlažje zakorakal v življenje z novo družino.

  Vedeti moramo, da je selitev za malega mucka izjemno stresen dogodek, saj ga iz udobja in zavetja mačjega legla, kjer se je družil s sestricami in bratci, za vse pa je poskrbela mama mačka, samega prinesemo v popolnoma tuje okolje. Prvih nekaj dni bo zato nekoliko zmeden in prestrašen; mogoče mu takoj ne bo do igre in crkljanja. Na to možnost moramo pripraviti vse člane družine, še posebej otroke, saj le-ti prav gotovo najtežje čakajo novega tovariša pri igri.  Mladička namestimo v miren in varen prostor. Najboljše je, da v stanovanju določimo sobo- morda spalnico ali kopalnico, v kateri se čez dan ne dogaja prav dosti, ter mu prvih nekaj dni omejimo dostop do drugih prostorov. Vanjo mu postavimo posodici za vodo in hrano, mačje stranišče in pa udobno posteljico. Živalici zagotovimo kotiček, kamor se lahko skrije, saj se bo tako počutila bolj varno. Ko smo v muckovi bližini, smo mirni in tihi ter čakamo, da sam pride k nam. Mačke so zvedave živali, zato bo začetni strah gotovo kaj kmalu premagal in začel raziskovati svoje novo okolje. Ko se nam približa, mu lahko ponudimo slasten priboljšek ali pa dišečo konzervico mačje hrane. Tako bo našo prisotnost kmalu povezal s hrano in si ustvaril pozitivno izkušnjo. Z igračko preizkusimo, ali je mladiček ob nas dovolj sproščen. Če se z nami začne igrati, smo pridobili njegovo zaupanje.

  Čez nekaj dni, ko je mačka popolnoma sproščena v naši družbi, lahko prostor razširimo na celotno stanovanje, paziti pa moramo, da ima vedno dostop do svojega skrivališča, v primeru, da jo med raziskovanjem kaj prestraši.

  Če imamo doma tudi druge živali, kot so psi in mačke, s spoznavanjem mačjega mladička nekoliko počakamo, dokler se novega doma povsem ne navadi. Prvih nekaj dni jih striktno ločimo, nato pa počasi in previdno združujemo.

  Tudi spoznavanje mucka z otroki mora potekati kar se da mirno in nadzorovano- starši otroke podučijo o pravilnem rokovanju z živaljo in jih pri tem usmerjajo. Majhnih otrok nikoli ne smemo puščati samih z mačko!

  Mačji mladički so izredno radovedna in igriva bitja, zato se bo življenja v novem domu kaj kmalu navadil, mi pa bomo lahko uživali v družbi našega novega spremljevalca.


  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR