Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Na splošno velja prepričanje, da spol vpliva na karakter in osebnost psa...
 1. Samička ali samček?

  Na splošno velja prepričanje, da spol vpliva na karakter in osebnost psa. Tako naj bi bile v povprečju psičke bolj nežnega značaja, mirne, vezane na dom, nežne in vodljive. Psi pa naj bi bili bolj trmasti, samosvoji, otročji, radovedni in neukrotljivi. O tem kakšen značaj vam pri psu bolj odgovarja, razmislite ne zgolj pri izbiri pasme, temveč tudi pri izbiri spola.


  Kar se tiče vzgoje in šolanja, načeloma veljajo psičke za lažje vzgojljive kot psi. Psičke so mirne in jih manj motijo dejavniki iz okolja, zato je verjetneje, da bojo tudi bolj ubogljive. Psi pa neprestano nadzirajo okolico in jih zaradi tega težje pripravimo do koncentracije, zato je k le-tem treba pristopiti malce drugače in izkoristiti njihovo zvedavost. Velika pozitivna lastnost samcev pa je, da so na splošno veliko bolj navezani na lastnika in celo življenje ohranijo nekoliko 'otroški' karakter.

  Vendar pa se seveda na razlike med spoli ne smemo 100% zanašati, saj je največ odvisno od vzgoje in šolanja posameznega psa!  Gonitev 


  Psičke imajo praviloma dvakrat letno gonitev in so v tem času lahko zelo muhaste. Predvsem pa je to naporen čas tudi za lastnike, saj jo obletavajo in ji dvorijo vsi mimoidoči psi. Zato je pametno razmisliti o sterilizaciji psičke. V nasprotnem primeru pa je potrebno biti v tem času še posebej pazljiv in jo imeti pod budnim očesom, drugače se lahko hitro pripeti nezaželena brejost in mladički.

  Prepričanje, da mora imeti vsaka psička v življenju vsaj enkrat mladičke že zdavnaj ne velja več in neodgovorno vzrejanje pasjih mladičev še vedno vodi v zapuščene in nesrečne pse, ki velikokrat nesrečno končajo v pesjaku, na verigi ali v zavetišču! Kaj pomeni odgovorna vzreja in pomen dobrega vzreditelja, si lahko preberete TUKAJ (klik)!

  Psi imajo zelo močan spolni nagon in mlad nekastriran samček je lahko v času gonitve velika nadloga. V času parjenja oziroma iskanja samic, pse ljubezenski klic popolnoma obnori, zato radi pobegnejo in se klatijo naokrog. Tedaj se med samci pojavi tudi tekmovalnost, včasih tudi agresija. S spolnim vedenjem je povezana tudi dominanca. Tovrstne težavne lastnosti lahko omilimo s kastracijo, seveda pa je najpomembnejše, da pobeg onemogočimo in psa ustrezno šolamo, da do tega ne pride.

  Markiranje


  Nekatere lastnike moti neprestano markiranje samcev, saj morajo svoje ozemlje temeljito označiti in braniti. Kar pa se mnogi ne zavedajo pa je, da so pogosto tudi samice zelo teritorialne in prav tako markirajo! 

  Markiranje je naravno vedenje, katerega pa lahko nekoliko omejimo s pravilno vzgojo. Še posebej zoprno je, če pes označuje v notranjih prostorih! Začasna rešitev je pas za samce proti markiranju, seveda pa se moramo težave lotiti sistematsko.

  V kolikor torej nimate namena imeti kužka za nadaljnjo vzrejo, premislite in se pozanimajte o možnosti kastracije (pes) ali sterilizacije (psičke). Mnenja o teh posegih so deljena, dejstvo pa je, da oba imata tako praktično kot zdravstveno svoje prednosti in svoje slabosti. Zato predlagamo, da se o tej temi posvetujete s svojim veterinarjem - seznam in zemljevid veterinarskih ordinacij najdemo TUKAJ (klik)!

  Spolne razlike seveda nekoliko vplivajo na karakter psa, zlasti če le-ta ni kastriran oziroma steriliziran. Po drugi strani pa veliko več k temu, kakšno osebnost bo razvil nek pes, prispevajo lastnosti pasme ter predvsem vzgoja in odnos lastnika do psa.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Doris Veselić

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR