Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Uporaba pozitivnih metod šolanja je korak naprej pri v šolanju psov.
 1. Šolanje z uporabo klikerja

  Uporaba pozitivnih metod šolanja je korak naprej pri v šolanju psov. V zadnjih letih so le-te postale priljubljena in zelo uspešna alternativa zastarelim, agresivnejšim metodam.

   

   

  Šolanje s klikerjem je učinkovita, psu prijazna metoda, ki temelji na pozitivni spodbudi in nagrajevanju. Na ta način je mogoče psa naučiti osnov poslušnosti, pa tudi in zlasti zahtevnejših trikov. Primerna je za uporabo pri mladičkih, kot tudi pri starejših psih. Kdo pravi, da se star pes ne more naučiti novih trikov?

   

  Ta metoda se je izkazala za izredno učinkovito pri šolanju različnih vrst živali, poleg psov tudi drugih kopenskih in morskih sesalcev in ptic. Zelo pogosto jo uporabljajo v filmski industriji, kjer na ta način šolajo živali, ki nastopajo v filmih in televizijskih nadaljevankah.

   

  Kliker je naprava, narejena iz plastike, ki ima vgrajeno kovinsko ploščico. Ta kovinska ploščica ob pritisku proizvede klikajoč zvok.

   

  Skrivnost klikerja je v tem, da je pes vselej nagrajen za pozitivno vedenje, nezaželenega vedenja pa se nikoli ne kaznuje, temveč vselej ignorira. Pomembno je, da nagrada VEDNO, brez izjeme, sledi kliku, sicer je pomen klikerja razvrednoten. Zato klikerja nikoli ne uporabljajte, kadar psa ne nameravate takoj za klikom nagraditi.

   

  Uporaba klikerja je v praksi zelo enostavna. Gre za to, da počakamo, da pes izvede želeno dejanje (ali ga poskušamo do tega privesti) in v trenutku, ko to stori, pritisnemo na kliker in ga takoj nato nagradimo s priboljškom. Po nekaj ponovitvah pes poveže zvok klikerja z nagrado. Tako se sčasoma nauči, da s ponavljanjem določenih vedenj pride do nagrade. Z uporabo klikerja psa hkrati usmerjamo in mu sporočamo katera vedenja so zaželena. Zvok klikerja je tako le označevalec pravilnega vedenja, zaradi njegove preciznosti pa lahko psa po tej metodi naučimo veliko več zanimivih in kompleksih trikov. Pri učenju s klikerjem se bo pes kmalu naučil sam ponujati različna vedenja, kar naredi šolanje zanimivo in zabavno za oba.

   

  ''Tak način učenja je za psa odlična mentalna stimulacija, hkrati pa se skozi sodelovanje krepi vez med vodnikom in psom."

   

  Uporaba klikerja je priročna za šolanje, vendar brez bojazni - če boste psa šolali s klikerjem, to ne pomeni, da boste morali kliker uporabljati vedno, ko boste želeli doseči želeno vedenje. Ko bo pes povelja zanesljivo osvojil, lahko brez težav opustite uporabo klikerja. Vseeno pa je priporočljiva uporaba priboljškov in pohval vsakič, ko se pravilno odzove na vaše povelje. To psu krepi samozavest in ga motivira.

   

  Kliker lahko kupite v vseh bolje založenih prodajalnah za male živali, cena pa je zelo dostopna. Poleg klikerja ne pozabite kupiti priboljškov, ki jih ima pes rad. Priboljški, ki jih uporabljate za šolanje, naj bodo namenjeni samo temu, da se bo pes zanje zares želel potruditi. Večje priboljške razrežite na manjše koščke, da jih bo pes lahko hitro pojedel in se skoncentriral na trening. Večina psov preferira nagrade kot so: posušeni koščki jeter, posušeni koščki ribe, koščki piščanca, hrenovk ali sira. Priboljške izberite glede na to kaj ima vaš pes rad in pri tem ne pozabite na vsebnost kalorij, ki jo prištejte kalorijam dnevnega obroka psa, ter priporočeno dnevno količino zaužitja (nekateri kupljeni priboljški imajo omejitev dnevne količine).

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR