Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kaj so prednosti surove prehrane in kako mačko nanjo privaditi?
 1. Surova prehrana za mačke

  Čeprav za mačke obstaja nešteto različnih vrst briketirane in mokre hrane, pa je v zadnjih letih čedalje bolj priljubljeno surovo hranjenje. Lastniki se za tak način odločajo iz različnih razlogov- morda imajo njihove mačke določeno zdravstveno težavo, katero poskušajo na ta način odpraviti, morda so skeptični do tovarniško pripravljene hrane in želijo sami vedeti, kaj v svoje telo vnaša njihova mačka, nekateri pa le želijo poskusiti nov, zanimiv način prehrane, ki posnema hranjenje divjih mačk v naravi.

  Mačke so po naravi mesojede živali. V primerjavi s psi, ki so svoje prehranjevalne navade v dolgih tisočletjih življenja s človekom nekoliko prilagodili prehrani z večjim deležem ogljikovih hidratov in vlaknin, pa so mačke po svojih prehrambnih zahtevah še vedno v veliki meri podobne svojim divjim sorodnicam. To v praksi pomeni, da v dnevnem obroku potrebujejo največji odstotek mesa, mi pa jim moramo to zagotoviti bodisi s kvalitetnimi briketi, mokro hrano ali surovo hrano.  Domača priprava surovega obroka za našo mačko je natančen proces, ki zahteva veliko znanja, časa in priprav. Podučiti se moramo o natančnih hranilnih vrednostih in razmerjih med surovinami, da bomo mački zagotovili kar najbolj uravnotežen in zdrav obrok, ki bo vseboval vsa nujno potrebna hranila. Za navodila in recepte se lahko obrnemo na svetovni splet, v obrok pa lahko vključimo najrazličnejše vire mesa, kot so perutnina, ribe, jagnjetina, zajec, divjačina, govedina, svinjina, račje in puranje meso in še bi lahko naštevali. Seveda pa to ne pomeni, da uporabljamo zgolj 'lepe' kose mesa oziroma mišičnine, saj mora mačja prehrana vsebovati tudi kosti, organe, kite, hrustanec in maščobne dele.

  Če se nam priprava in iskanje ter nakupovanje mesa zdi preveč časovno zahtevno ali pa nismo gotovi, da bomo znali pripraviti uravnotežen in zdrav obrok, pa je na voljo tudi preprostejša alternativa – tudi v Sloveniji v boljše založenih trgovinah za naše ljubljenčke že najdemo zamrznjeno surovo mačjo hrano, ki je že pripravljena in popolnoma uravnotežena, le odmrznemo jo in ponudimo naši mački!

  Če je muca že celo življenje vajena jesti brikete, bo mogoče prehod na surovo hranjenje nekoliko zahtevnejši, saj mnoge preprosto ne poznajo vonja in teksture surovega mesa! Sprva jim ponudimo le majhen zalogaj surovega mesa in ne obupamo, če ji ne bo kar takoj všeč. Hrano zavržemo (saj se surovo meso hitro pokvari) in naslednji dan zopet poskusimo. Brikete ji med tem umaknemo, vseeno pa mačke ne smemo stradati! Postopoma lahko del dnevnega obroka zamenjamo tudi z mokro hrano, ki je po teksturi bolj podobna surovi, tako pa bo mačka lažje prešla na surovo hrano.

  Po nekajtedenskem hranjenju s surovim mesom že lahko vidimo rezultate, saj bo dlaka postala še bolj sijoča, iztrebek kompakten, zobje pa čisti in beli. Surova hrana seveda ni prav za vsako mačko ali njenega lastnika, je pa izvrstna zdrava alternativa tovarniško pripravljeni hrani.


  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR