Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Zakaj je dobro, da imajo v mrzlih dnevih nekateri psi svoje plaščke!
 1. Tudi vašega psa zebe?

  Neštetokrat se zgodi, da lastniki kratkodlakih ljubljenčkov na sprehodih dobimo posmehljive in obtožujoče komentarje, ker imamo v deževnih in snežnih dneh svoje pse oblečene v puloverje in plašče. Največkrat nam očitajo, da iz psov delamo bedake in afne; nekateri nadebudni strokovnjaki „poznavalci“ psov pa nam z veseljem očitajo, da svoje kosmatince mučimo. Torej, razčistimo enkrat za vselej; zakaj je dobro, da imajo v mrzlih dnevih nekateri psi svoje plaščke.

  Niso vsi psi prilagojeni hladnim podnebjem


  Pomembno je, da se zavedamo, da niso vsi psi telesno prilagojeni hladnim podnebjem, tako kot nimajo vsi psi močno izrazitega plenskega nagona. Skozi zgodovino so na različnih delih sveta ljudje ustvarjali pasme, ki bodo uspešne pri določenih opravilih. Pasma saluki je bila ustvarjena v Starem Egiptu z namenom lova na gazele in zajce. Čivave na drugi strani izhajajo iz Mehike, kjer so jih imela za ljubljenčke že stara ljudstva. Pri vzreji čivav so v srednji in južni Ameriki dolgo časa stremeli tudi po čim krajši dlaki. Če poznamo lastnosti psov, ki prihajajo iz toplih krajev, nam kmalu postane jasno, da nekateri psi prvotno niso bili namenjeni življenju na območjih s hladnejšim podnebjem, ampak jih je tja pripeljal človek.  Ali pse dejansko zebe?


  Da, psi brez podlanke, z zelo kratko dlako ali postriženi psi so bolj občutljivi na mraz kot psi z gosto dlako in podlanko. Taki psi se v mrazu počutijo zelo neprijetno in včasih celo zavračajo opravljanje potrebe brez oblačil.

  Kako vem, da mojega psa zebe?

  Najpogosteje se občutljivost na mraz kaže kot zavračanje sprehodov v hladnih dneh. Psi, ki jih zebe, se zunaj pogosto tresejo in ne želijo hoditi. Velikokrat so zgrbljeni, saj se na ta način trudijo zadržati kar se da veliko toplote.

  Nekateri psi se opazno tresejo ali drhtijo, njihovo počutje pa lahko preverimo tudi tako, da se dotaknemo njihovih ušes - če so le-ta mrzla, psa najverjetneje zebe.

  ˝Ko sem bil majhen, smo na kmetiji imeli pse, ki jih pozimi ni zeblo, pa niso poznali nobenega plaščka in podobnih bedarij in so bili vsi zdravi!˝

  To zagotovo drži. A dejstvo je, da so nekoč na kmetijah večinoma prevladovali mešanci z nemškimi ovčarji in lovskimi psi, ki so manj občutljivi na mraz. Znano pa je tudi dejstvo, da  psi, ki celo življenje preživijo zunaj, dobijo gostejšo in močnejšo dlako, ki jih bolj učinkovito ščiti pred mrazom. Psi, ki telesno nimajo predispozicije prilagojene na mraz, z bivanjem zunaj ne bodo kar naenkrat dobili podlanke ali daljše dlake. Vaš doberman ne bo z bivanjem na prostem postal dolgodlak in odporen na mraz, ampak bo bolj verjetno staknil kakšen prehlad ali bolezen.

  Katere pasme so bolj občutljive na mraz?


  Občutljivost na mraz je odvisna od velikosti, pasme in celo starosti psa.  Načeloma velja, da so na mraz bolj občutljive:

  ◦ zelo majhne in pritlikave pasme (yorkshirski terier, Jack Rusell terier ...)
  ◦ lahke pasme (čivava)
  ◦ pasme, ki imajo po naravi zelo kratko dlako ali je sploh nimajo (saluki, whippet, kitajski goli čopasti pes …)
  ◦ Psi brez podlanke in psi, ki se strižejo (koder, cotton de tulear, bišon, višavski terier …)
  Kako izbrati pravo oblačilo za psa?


  Prvi dejavnik po katerem se odločate za nakup oblačila, je zagotovo material, ki bo vašega psa uspešno ogrel. Najbolj učinkovit material, ki bo vašega psa učinkovito ogrel je zagotovo volna, a ta zna biti včasih neudobna, saj velikokrat pika. Priporočamo vam plaščke, ki so podloženi s flisom in sintetičnimi vlakni, ki posnemajo volno, saj sta izredno topla in udobna materiala. V ozir je potrebno vzeti tudi kdaj sprehajate psa; ali psa sprehajate le v suhem vremenu, ali ga sprehajate tudi v dežju? Če psa sprehajate tudi v dežju vam priporočamo plaščke, ki so na zunanji strani iz nepremočljivega materiala. Pri izbiri plaščka je tudi pomembno, da  ne vsebuje dodatkov, ki jih pes lahko doseže in prežveči.

  To dokazuje, da nekateri psi zagotovo potrebujejo plaščke, saj mraza resnično ne prenašajo dobro. Če pa se bojite, da bodo vašega psa gledali postrani, vam priporočamo, da izberete katerega izmed bolj športnih plaščkov, ki skrbijo da bo vašemu ljubljenčku toplo in udobno, obenem pa bo izgledal kot pravi pasji športnik, ki ga ne ustavita ne mraz in dež.

  Izbiramo lahko med tremi splošnimi skupinami oblačil za pse:
  • Dežni plaščki: navadno niso podloženi in so namenjeni le zaščiti pasje dlake pred dežjem in blatom. Uporabni so za pse, ki jih sicer ne zebe, jih je pa po sprehodu težko posušiti oziroma očistiti.
  • Zimski plaščki: so različno debeli in podloženi, lahko imajo tudi kapuco. Primerni so za tiste najbolj zmrzljive pse, zagotavljajo pa tudi osnovno zaščito pred vlago.
  • Puloverji: so prehodna oblačila in namenjeni za suho vreme, saj psa samo grejejo, niso pa tudi vodoodporni.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR