Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Urbani ribniki z akvaponiko so izvrstna estetska popestritev, ki pa imajo tudi druge cilje...
 1. Urbani ribnik z akvaponiko

  Varovanje narave je čedalje bolj pomemben segment družbenega razvoja in bo v prihodnje potrebno iskati inovativne načine sodelovanja med gospodarstvom in naravovarstvom.


  Invazivne vrste so prepoznane kot ena izmed največjih groženj za biodiverziteto in povzročajo ogromne stroške, povezane z njihovim zatiranjem ter popravljanjem škode na področju kmetijstva, gozdarstva, ribištva in drugih področjih in ne nazadnje na področju zdravja ljudi. Velikokrat so v naravo izpuščeni razni hišni ljubljenčki, ki se pa v okolju hitro izkažejo kot invazivne vrste.  V ta namen izlavljam tujerodne živali, ki predstavljajo grožnjo za okolje (Trachemys sp., Carrasius auratus, Gambusia holbrooki…). Živalim nato tudi s pomočjo trgovin za živali najdem posvojitelja. Vsak, ki kupi zlato ribico iz okolja mi omogoči ponovno izlavljanje in tako zagotavljam dolgoročen pristop pri do sedaj nerešljivi problematiki.

  Zaradi dobrobiti živali pa je nastal tudi inovativen produkt, ki je poleg estetske atrakcije, možnosti samooskrbe v mestih in naravovarstvenega ozadja, odlična obogatitev bivanjskih razmer v mestih saj na ljudi deluje neverjetno pomirjujoče. Gre za Urbani ribnik z akvaponiko, ki je funkcionalen in preprost za vzdrževanje. Deluje po naravnih samočistilnih zakonitostih. Namenjen je odraslim tujerodnim vodnim želvam ali zlatim ribicam iz okolja, vsekakor pa lahko v ribnik naselimo poljubne vrste vodnih organizmov.

  Urbani ribnik z akvaponiko je ribnik, ki omogoča hkratno vzgojo oz. oskrbo vodnih živali (akvarijske ribe, vodne želve) in gojitev rastlin na vodi (vrtnine, okrasne rastline). Želja je dokazati, da lahko služi tudi kot pripomoček pri zmanjševanju izpustov invazivnih vodnih živali v okolje in bistveno pripomore k dobrobiti samih živali. Ravno akvaponični sistem, ki omogoča samooskrbo v mestnih središčih, lahko spodbudi imetnike odraslih rib in vodnih želv, da živali obdržijo in ne izpuščajo v naravno okolje. Namreč na trgu skorajda ne obstaja akvarij ali akvaterarij za odraslega zlatega koreslja (zlata ribica) ali popisano sklednico (rdečevratka, rumenovratka…). Zato se zavzemam za razvoj prvega serijskega ribnika za odrasle vodne želve in ribe, ki je primeren tako za notranjo namestitev v stanovanjih kot za zunanjo na balkonih, terasah itd. Obravnavane živalske vrste so dobro prilagojene na našo klimo, zato jih lahko imamo vso leto zunaj na balkonih, terasah, podstrešjih, v atrijih ipd.

  Urbani ribnik z akvaponiko smo postavili tudi v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič in nad njim postavili osveščevalno tablo, ki problematiko invazivnih živali in poti vnosa prikazuje v obliki foto-zgodbe. Torej je urbani ribnik lahko tudi zanimivo osveščevalno orodje s katerim približamo otrokom in širši javnosti problematiko invazivnih živali ter spoznajo moderne načine vzgoje rastlin na vodi.


  Peter Maričić, dr. vet. med.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR