Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kaj potrebujemo za varen in brezskrben izlet v hribe?
 1. V hribe s psom - kam in kako?

  Za marsikoga je priljubljeno poletno razvedrilo pohod v hribe. Tja se odpravimo, da uživamo v neokrnjeni naravi, si spočijemo misli in napolnimo baterije. Le kaj je v takih trenutkih lepšega, kot pasji spremljevalec?

  Kot tudi zase, moramo za našega štirinožnega pohodnika poskrbeti in se primerno opremiti, da bo pohajanje po hribih varno in prijetno za oba.  s psom v hribe

  Primerna oprema za varen obisk hribovja s psom

  Povodci in oprsnice za na pot

  Seveda lahko uporabljamo tudi navadno ovratnico, vendar pa je za bolj pustolovske podvige najbolj primerna športna oprsnica, ki se psu do potankosti prilega. Take oprsnice so večinoma več točkovne (imajo več pasov), da se morebitna sila vlečenja bolje razporedi po telesu.

  Trakovi naj bodo podloženi in kar se da prilagodljivega obsega, da lahko oprsnico nastavimo tako, da psa pri gibanju ne ovira in ga ne žuli. Vsi kovinski deli oprsnice morajo biti močni in vzdržljivi, še posebej uporaben pa je tudi ročaj na hrbtnem delu, saj ga uporabimo, ko je potrebno psa dvigniti ali mu pomagati pri ovirah na poti.


  Na neobljudenih poteh uporabljamo povodce, ki bodo psu zagotavljali dovolj svobode gibanja, kot so na primer raztegljivi povodci ali sledni povodci. Seveda pa moramo svojega psa poznati in oceniti, koliko svobode mu lahko pustimo – ali ima zanesljiv odpoklic, bo nadlegoval mimoidoče, lovil divjad?

  Nujno pa je upoštevati predpise in psa privezati, kjer se to od nas zahteva! Zelo pa je pomembno tudi, da v hribih, kjer hodimo po strmih in nevarnih poteh psa nikoli ne navežemo nase (na primer okrog pasu, na roko), saj nas lahko nepričakovano potegne in lahko pademo. Povodec moramo držati v roki, da ga lahko v primeru nevarnosti takoj spustimo.  športne oprsnicešportni pasovi za tekšportni povodci

  Nujna pasja oprema v hribih

  Poleg oprsnice in povodca, za psa na poti potrebujemo še številne malenkosti, ki nam bodo pohajkovanje olajšale.


  • Povsod je seveda nujna plastenka vode, ki pa jo natočimo v zložljivo posodico, ki v nahrbtniku ne zavzame veliko prostora. Psu pogosto ponudimo vodo in ga opazujemo, če slučajno kaže znake žeje ali utrujenosti, se ustavimo, odpočijemo in mu ponudimo osvežitev.

  • Če nameravamo planinariti cel dan, s seboj vzamemo tudi manjšo količino pasje hrane ali priboljške, da se naš kuža na poti lahko okrepča in mu tako ne bo treba tako lačno strmeti v naš sendvič.

  • Majhna, trpežna zložljiva odejica lahko psu služi kot prostor za počitek.

  • V primeru, da pes rad čofota po gorskih potočkih pa je priročna tudi vpojna krpa, s katero kužka temeljito osušimo.

  Poleg vedno nujno prisotnih vrečk za pobiranje iztrebkov je priporočljivo, da s seboj na izlete vzamemo tudi osnovni paket prve pomoči, da lahko psa v primeru poškodbe oskrbimo sami. Ta naj vsebuje sterilne gaze, povoje, škarje, odstranjevalec klopov, mazilo za tačke, obliž, pinceto, kompreso ter tablete proti driski.


  Če je naš kuža mladiček, starejši, pes manjše pasme ali brez kondicije, pa si lahko pomagamo z nahrbtnikom za psa, v katerem ga prenašamo! Tako lahko kuža uživa v naši bližini in se naužije svežega zraka, mi pa neovirano hodimo in ne skrbimo za varnost in zdravje našega psička. Nahrbtniki za pse se od navadnih nahrbtnikov razlikujejo po tem, da imajo mrežaste dele, ki skrbijo za dobro prezračevanje v notranjosti, čvrsto in stabilno dno, možnost popolnega odpiranja na vrhu, karabin za privez ter zunanje žepe za potrebščine.  zložljive plastenke za vodoprva pomoč za pseodstranjevalec za klope

  Zaščita pred klopi

  Klopi so nebodigatreba, katerih se boji prav vsak pasji skrbnik. Ko s psom hodimo po gozdovih in travnikih, jih vse prevečkrat srečamo. Ker klopi prenašajo številne zelo hude bolezni, se moramo tako mi, kot naš pes pred njimi zaščititi!


  Za psa obstaja veliko različnih možnosti zaščite. Razlikujejo se predvsem po načinu delovanja:


  • Repelenti klope odganjajo na podlagi vonja ali ultrazvočnih signalov.
  • Insekticidi pa jih ob ugrizu ubijejo.

  Katero zaščito uporabljamo, se odločimo sami, vendar pa moramo biti dosledni in psa kljub temu pregledati po vsakem sprehodu.  najlepši razgledi z našim najboljšim prijateljem

  Na kaj moramo biti pozorni?


  Poleg primerne opreme pa je potrebno biti pri hoji s psom po gozdu ali v hribe pozoren še na številne druge dejavnike. Eden izmed njih je divjad, katere je po naših gozdovih zelo veliko. Manjše gozdne in travniške živali ter srne nekateri psi zelo radi preganjajo in lovijo – temu se moramo na vsak način izogniti, saj je kruto do živali, pa tudi naš pes se lahko poškoduje!

  Druge živali, kot so medvedi ali divji prašiči so lahko zelo nevarni za nas in našega psa, znano je ogromno primerov, ko pes v gozdu izvoha medveda in se mu približa, nato pa se ustraši in zbeži k lastniku, na petah pa mu sledi razjarjen medved! Med sprehodom po naravi moramo zato povzročati čim več hrupa, da nas živali že od daleč slišijo in se umaknejo. Glasno se pogovarjamo, lomastimo po poti, na nahrbtnik ali pasjo ovratnico namestimo zvonček, žvižgamo, prepevamo,…


  Živali v naravi si zaslužijo naše spoštovanje, prav tako pa se potrudimo, da za sabo puščamo kar najmanj sledi. Vse odpadke za seboj pospravimo, ne uničujemo rastlinja, ne motimo živali in njihovih mladičev ter poskrbimo da enako velja tudi za našega štirinožnega sopotnika!

  Če se za izlet v gozd ali v hribe primerno opremimo, skrbimo za dobro počutje našega psa in spoštujemo naravo, bodo te izkušnje zagotovo čudovite in nepozabne!
  Vse potrebno za brezskrbne izlete s psom najdete TUKAJ.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR