Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

VIDEO: Naša ekipa iz Kopra je pripravila koristne nasvete kako pravilno krajšati kremplje.
 1. Video nasvet: Striženje krempljev

  Psom kremplji konstantno rastejo – tako kot ljudem nohti. Večji in težji psi, ki se veliko gibljejo po asfaltu in drugih grobih površinah, si kremplje z brušenjem krajšajo kar sami, ostalim kosmatincem pa pri krajšanju pomagamo njihovi lastniki.

  Če ob sprehajanju našega kužka po stanovanju zaslišimo udarjanje njegovih krempeljcev ob tla, to pomeni, da je spet čas za striženje krempljev – opravilo, ki se ga mnogi lastniki psov in njihovi kosmatinci zelo bojijo.


  VIDEO NASVET: Naša ekipa iz Kopra je pripravila koristne nasvete kako pravilno krajšati kremplje!

  Kako kužka navaditi na striženje krempljev?

  Strah bo pri kužku veliko manjši, če ga pričnemo navajati na striženje krempljev že v zgodnji mladosti. Prvi korak v tej smeri je pridobitev zaupanja. Naš štirinožni prijatelj nam mora zaupati v tolikšni meri, da nam dovoli, da ga božamo po tačkah in jih držimo v svojih rokah. To dosežemo z redno vajo in slastnimi priboljški. Drugi korak je redno krajšanje krempljev. Kužku vsakih nekaj tednov odstrižemo le nekaj milimetrov posameznega nohta. Z vsako pozitivno izkušnjo bo kužku bolj in bolj jasno, da je strah popolnoma odveč. Striženje krempljev v prihodnje bo veliko prijetnejše.


  Posledično bo prijetnejše tudi sprehajanje po parku in igranje z drugimi psi, varnejša bo hoja po spolzkih površinah. Predolgi nohti namreč psa ovirajo pri hoji, če pa jih sploh ne krajšamo, se lahko začnejo vraščati v blazinice na šapah in povzročijo boleče rane in vnetja. Predolgi krempeljci psa ovirajo pri gibanju, v hujših primerih lahko zaradi tega pride celo do deformacije tačke in s tem težav s celotnim skeletom. Prav tako pri dolgih nohtih obstaja nevarnost, da se noht delno odlomi ali pa razcepi. To je zelo boleče za psa, potreben pa je obisk veterinarja.


  Da bi se izognili vsem naštetim težavam, krajšamo kremplje naših kosmatincev po potrebi, to je približno enkrat mesečno. Za to opravilo potrebujemo klešče, škarje ali giljotino za krajšanje krempljev in pilo za brušenje. Priporočljivo je tudi, da imamo pri sebi sredstvo za zaustavitev krvavitve.


  Če smo pri tem početju še novinci in nas je strah, da bi psa poškodovali, je za prvo striženje priporočljiv obisk pasjega frizerja ali veterinarja, kjer nam bodo izkušeni profesionalci pokazali, kako se stvari streže.


  Kako se lotiti striženja krempljev?

  Ko so vse potrebščine na svojem mestu, se lotimo striženja krempljev. Psa namestimo v ležeč ali sedeč položaj in ga umirimo. Če nam bo tako lažje, poprosimo nekoga za pomoč. Postavimo se poleg ali pred psa in vzamemo škarje, klešče ali giljotino za krajšanje krempljev. Držimo jih v dominantni roki – levičarji v levi, desničarji v desni. Z drugo roko čvrsto držimo pasjo tačko, a je ne stiskamo. Rezilo klešč namestimo na krempelj in odrežemo z enim stiskom. Pri striženju krempljev ne smemo pozabiti na peti krempelj, ki se nahaja na notranji strani sprednjih tačk. Če se kuža premika, ne režemo!


  Pasji krempelj je sestavljen iz zunanjega trdega dela in ekstremno občutljivega mehkega notranjega dela, po katerem potekajo žile in živci. Pri striženju moramo biti zelo previdni, da ne pristrižemo nohta do mehkega dela. Če se to zgodi, bo psička zelo bolelo, krvavitev pa bomo morali ustaviti s poprej omenjenim sredstvom, če pa le-tega nimamo pri roki pa s koruznim škrobom ali moko. Krvavitev lahko zaustavimo tudi z nekajminutnim čvrstim pritiskanjem na rano. Pri svetlih krempljih je rožnato obarvan notranji del nohta dobro viden. Možnost prej opisane poškodbe je zato veliko manjša kot pri psih s temno barvo krempljev. Pri slednjih krempelj strižemo postopoma – ko na prerezu kremplja zagledamo belo-sivkasto barvo na sredini, je čas da prenehamo s striženjem.  Še več o negi pasjih tačk pa si lahko preberemo TUKAJ (klik)!

  striženje pasjih krempljev


  Striženje krempljev prilagodimo našemu kosmatincu. Nalogo lahko opravimo z odmori ali pa brez. Kremplje po striženju zgladimo s pilo. Ko je naloga končana, kužka pohvalimo in mu ponudimo slasten priboljšek. Zdaj je čas, da se z našim štirinožnim prijateljem odpravimo na sprehod, kjer bo lahko vsem svojim prijateljem pokazal svoje lepo urejene kremplje.  Helena Jagodic in

  Ekipa Mr.Pet Koper

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR