Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako poteka osnovna nega psa ...
 1. Vodič za osnovno pasjo nego in higieno

  Tako kot ljudje, ki dan pričnemo z umivanjem zob in česanjem las, tudi naši štirinožni prijatelji potrebujejo redno nego in skrb za higieno. Le-ta je za zdravje in srečo psa pomembna prav toliko kot hranjenje, sprehodi in igra – gre torej za zadovoljevanje osnovnih potreb naših kosmatincev. Le urejen in dobro negovan pes je resnično srečen in zdrav pes.

   

  Med osnove pasje nege in higiene spadajo:


  Pregled in čiščenje uhljev
  ,

  ki naj se opravi enkrat tedensko. Z rednim pregledovanjem in čiščenjem uhljev lahko preprečimo ušesna vnetja, ki se kažejo s pretiranim izločanjem ušesnega masla, pordelostjo, konstantnim praskanjem po ušesu, neprijetnim vonjem, stresanjem z glavo in s pretiranim vozlanjem dlake na zunanjem delu ušesa. Čiščenja uhljev se lotimo z raztopino za čiščenje pasjih ušes in kosmom vate.

     

  Pregled in nega oči,

  ki naj se opravi dnevno. Izcedek iz oči, povečano solzenje, pordelost, motnost in oteklost oči lahko kažejo na vnetje oči. Sluz in zaspančke dnevno odstranimo z vlažno bombažno krpico. K negi oči spada tudi striženje predolge dlake, ki onemogoča kužku, da bi normalno videl in draži oči.
  Obarvanje dlake okrog oči je najbolj opazno pri psih s kratko dlako in kratkogobčnih psih. Do obarvanosti pride zaradi solzenja. najboljša metoda čiščenja dlake okoli oči je preventiva v obliki vsakodnevnega čiščenja z vlažno bombažno krpico in temu namenjenega proizvoda.

       Čiščenje zobkov,

  ki naj se opravi vsaj 2-3 krat tedensko, najbolj priporočljivo pa je, da psu zobke čistimo vsak dan. Namen nege zob je preprečevanje slabega zadaha in problemov z dlesnimi. Najpogostejši problem, povezan z zobno nehigieno, je t.i. gingivitis ali vnetje dlesni, ki lahko vodi v izgubo vezivnega tkiva (ta skrbi, da so zobje trdno zasidrani v dlesni), to pa posledično vodi v izgubo zob. Zanemarjeni zobje lahko vodijo tudi v druge bolezni. Čiščenje zob lahko poteka s posebnimi priboljški v obliki palčk, kosti, piškotkov in seveda s pasjimi zobnimi ščetkami. Zobne paste namenjene psom so neškodljive, tudi če jih psi pojedo.

     

  Striženje krempljev,

  ki ga opravimo približno enkrat mesečno, odvisno od obrabe in hitrosti rasti krempljev. Pasji kremplji neprestano rastejo. Če jih lastniki ne krajšamo redno, lahko to povzroča njihovo vraščanje, kar je za kužka zelo boleče. Nekateri, predvsem večji in težji psi, si kremplje zbrusijo kar pri hoji po asfaltu. Predolgi kremplji lahko vodijo tudi v deformacijo tac. Ko pes vzravnano stoji, se konice krempljev ne smejo dotikati tal, drugače so že predolgi! Če pri striženju kremplje preveč odščipnemo, lahko to psu povzroča zelo hude bolečine in povzroča močno krvavenje. Kremplje se striže z za to namenjenimi kleščami, preden pa se boste tega lotili, se o postopku dobro informirajte, ali pa to prepustite veterinarju oziroma pasjemu frizerju.

     

  Nega blazinic na šapah

  Poleg hoje služijo blazinice na šapah tudi za zaščito pred obrabo kosti in sklepov, nudijo izolacijo pred ekstremnim vremenom, so v pomoč pri hoji po grobem terenu in ščitijo tkivo globlje v šapah. Nega blazinic poteka v različnih oblikah. Pomembno je, da lastniki redno strižemo dlako med blazinicami. S tem preprečujemo boleče vozlanje dlake. Večkrat je potrebno pregledati prostor med blazinicami. Kamenčke, steklo, zemljo in podobne tujke je potrebno odstraniti s pinceto, ranice, ki jih le-ti povzročajo, pa zdraviti. Pozimi je potrebno blazinice na šapah zaščititi pred snegom in soljo, po sprehodih pa jih je priporočljivo tudi oprati, da z njih speremo sol. Poleti jih zaščitimo pred razgrelim asfaltom, saj lahko pride celo do hudih opeklin!

     

  Nega dlake

  poteka v obliki česanja, striženja ali trimanja. S česanjem preprečujemo nastanek vozlov in odstranjujemo odmrlo dlako. S tem preprečujemo neprijetne vonjave. Striženje dlake je za pse z dolgo dlako posebej pomembno v poletnem času. Vozli v pasjem kožuhu ujamejo vročino in vlago, kar povzroča razdraženost in pordelost kože, prav tako pa tudi neprijetne vonjave, vnetja in alergije. Vozle je treba postriči, v nadaljnje pa jih preprečevati z rednim krtačenjem dlake. Pri trimanju gre za odstranjevanje odmrle dlake ali krajšanje dlake s posebnim pripomočkom, ki se imenuje trimer. Nega dlake je odvisna od pasme, nekatere pasme potrebujejo zgolj nežno krtačenje, druge pasme potrebujejo redno česanje in trimanje. Pri izbiri pasme je potrebno upoštevati tudi njene zahteve glede nege.

  Odstranjevanje odpadle dlake je še posebej pomembno za lastnike psov, ki so alergični na pasjo dlako in pa za tiste z majhnimi otroki. Zelo pomembno je, da se odmrla dlaka odstranjuje redno. Odstranjujemo jo s trimerji in krtačami ter glavniki za pse. Nekaterim pasmam dlaka izpada bolj kot drugim, nekaterim sezonsko, nekaterim pa sploh ne – tudi o tem se je potrebno pozanimati pred nakupom psa.

     

  Kopanje

  je ena najpomembnejših oblik pasje nege. Čist pes je običajno tudi zdrav pes. S kopanjem ne gre pretiravati, najbolje je, da psa kopamo po občutku in potrebi, potrebno pa je upoštevati tudi zahteve posamezne pasme. Za kopanje uporabimo nežne pasje šampone. Nekateri so namenjeni posebni negi in zdravljenju določenih težav s kožo ter boju proti klopom in bolham.

     

  Čiščenje analnih žlez

  opravimo po potrebi. Analne žleze vsebujejo tekočino neprijetnega vonja, ki jo je potrebno izprazniti. Večina psov jih izprazni vsakič ko opravijo veliko potrebo. Žleze se namreč nahajajo okoli pasjega anusa. Občasno pa iz različnih vzrokov psi potrebujejo pomoč pri praznjenju teh žlez. Da je čas za to psi običajno pokažejo z drgnjenjem zadnjice po tleh. Za pomoč se obrnite na veterinarja.

  Skrb za pasjo higieno je izrednega pomena za zdravje naših štirinožnih prijateljev. Le z redno in dosledno nego bodo vaši kosmatinci srečni, zdravi in lepo negovani.


  Helena Jagodic

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR