Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Zakaj ribice nikakor ne smemo nastaniti v bučko?
 1. Zakaj bučka ni primerna posoda za ribico?

  Čeprav še ni dolgo tega, ko smo kot otroci začeli svoje prve akvaristične korake ravno z zlato ribico v bučki, so se časi zelo spremenili.


  Na svojo nesrečo je zlata ribica izjemno trdoživo bitjece in preživi tudi kot namizni okrasek. Zavedati pa se moramo, da je vsaka riba živo bitje, ki potrebuje določene pogoje za kakovostno življenje. Tako kot pes ne more vsega življenje preživeti zaprt v kletki ali privezan na prekratki verigi, tako tudi riba za dostojno življenje potrebuje primerno velik akvarij.

   

  Kaj to pomeni? Bučka zaradi svoje majhnosti (četudi je velika 15L) ni dovolj veliko okolje za zlato ribo, ki v naravnem okolju zraste do okoli 30 cm, v akvariju pa do od 15 do 20 cm. Čeprav je ribica, ki jo kupimo še majhna moramo računati na to, da je to mladiček in da še raste. Vprašati se je treba, kje bo ta ribica čez 1 leto, ko bo velika 15 cm. V bučki bo njeno plavanje le kroženje okoli svojega repa. Površina vode v bučki je, glede na litražo, izjemno majhna, izmenjava kisika in ogljikovega dioksida pa večinoma poteka ravno preko površine vode. Tako kaj hitro pride do porasta ogljikovega dioksida in pomanjkanja kisika v vodi in ribe v takšnem okolju v borbi za kisikom le nemočno hlastajo na gladini vode.

   

  Ker so zlate ribice tudi zelo ješče ter zaradi navad svojih divjih prednikov krapov rade brskajo po dnu in s tem dvigujejo mulj, se voda hitro umaže. V zgoraj omejenem okolju se kaj hitro tudi naberejo strupi v obliki amoniaka in nitritov, ki dodatno obremenjujejo imunski sistem ribe.

   

  Zlate ribice so izrazito jatne ribe, ki potrebujejo družbo vrstnikov. Ker so bučke premajhen prostor že za eno ribo je jasno, da jim družbe ne moremo ponuditi.

   

  Za konec pa še to: Ali ste vedeli, da lahko zlata riba živi celo 20 let?

   

  Prav zato si ne zasluži življenja v bučki kot namizni okrasek. Če si želite zlate ribice, ji lahko z malo truda uredite primeren akvarij, ki ji bo omočil dostojno in prijetno življenje hkrati pa bo prijetna paša za oči. Bučko, v kateri je do sedaj morda prebivala vaša zlata ribica, pa lahko postavite na mizo, jo napolnite s kamenčki, ki ste jih nabrali na morju in jim dodate zeleno žogico (Cladophora aegagropila). Tako boste dobili čudovit namizni okrasek s spomini na morje!

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR