Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Psi začnejo svoje obnašanje oblikovati že takoj po rojstvu. Genetika ima sicer velik vpliv na prirojeni značaj, vendar...
 1. Zakaj je pomembno poznavanje pasjih razvojnih faz?

  Psi začnejo svoje obnašanje oblikovati že takoj po rojstvu. Genetika ima sicer velik vpliv na prirojeni značaj, vendar pri odnosu do okolja in drugih, največjo vlogo igrata socializacija in lastnik. Da bi svojega mladička kar najbolje in v pravem času naučili osnov zaželenega obnašanja, ubogljivosti in dobrih medsebojnih odnosov (tako do živali kot do ljudi), je potrebno njegov razvoj spremljati in nadgrajevati skozi faze dozorevanja. Pri tem se moramo zavedati, da kakor ga bomo vzgojili kot mladička, tako bo kasneje deloval kot odrasel pes.


  Vsi psi gredo skozi specifična razvojna obdobja v času odraščanja. Prvo leto pasjega življenja vsebuje ključne oziroma kritične faze razvoja. Le te predstavljajo specifična obdobja v pasjem razvoju, ko imajo določena izkustva trajne in pomembne posledice za njihov nadaljnji psihološki in mentalni razvoj ter kasnejši značaj.

   

  Vse pasme gredo med odraščanjem skozi te določene faze razvoja, medtem ko se razvijajo fizično, mentalno in psihološko. Vendar lahko velikost pasme vpliva na hitrost prehajanja med razvojnimi fazami. Manjše pasme lahko dosežejo psihično in spolno zrelost prej kot večje pasme, kar nekoliko skrajša čas posamezne faze.

  Poznavanje in razumevanje teh razvojnih obdobij vam bo omogočilo razumevanje vedenja mladička in pravilno ravnanje z njim skozi ta pomembna obdobja. S pravilnim ravnanjem se bo mladiček uspešno in brez problemov razvijal skozi posamezne faze v srečnega in zadovoljnega psa. Kužki, katerim ta pomembna izkustva in pravilen razvoj skozi vsako od faz niso bili omogočeni, razvijejo vrsto trajnih vedenjskih in psiholoških težav, katere kasneje le s težavo odpravimo (včasih pa žal tudi ne).
  Primer - če mladička prezgodaj odstranimo iz legla in ga izoliramo, bo imelo to drastične in hude doživljenjske posledice zanj. Ne bo sposoben vzpostaviti zdravega odnosa do drugih psov ali ljudi. Bolestno bo plašen do vseh novih poznanstev, stikov in okolij. Prav tako bo prezgodnja ločitev in izolacija povzročila mnoge druge vedenjske in kognitivne omejitve in manjke – težjo učljivost, slabšo sposobnost reševanja problemov, histerično hiperaktivnost ali pa rigidno zavrtost, pretirane emotivne odzive, socialno in spolno onesposobljenost, itd. Mladiček lahko leglo zapusti najprej ob dopolnjenem osmem tednu starosti. Kdor mladiča prej oddaja, krši zakon!

  Kritične faze razvoja se torej pričnejo z rojstvom, vrhunec dosežejo med šestim in osmim tednom ter se nato nadaljujejo do polne odraslosti. Ugotovljeno in dokazano je, da imata okolje in socializacija globok in trajen vpliv na odraščajočega psa. Zato mora vzreditelj v tem času mladičkom omogočiti in priskrbeti kvalitetno socializacijo ter bogat razpon potrebnih izkustev, če posebej v obdobju med četrtim in osmim tednom starosti. Mnogi strokovnjaki trdijo, da se značaj psička oblikuje v času med tretjim in šestnajstim tednom, ko potekajo poglavitne faze samozavedanja, učenja in socializacije. Ne glede na to, kako dobre naravne predispozicije ima nek mladiček, se le-te ne bodo nikoli v celoti razvile, če bo psiček v najbolj kritičnih fazah razvoja prikrajšan za ključna izkustva.

  Hiter pregled razvojnih faz:
  1. Neonatalna faza oz. faza novorojenčka (Rojstvo (0 dni) – 13 dni)
  2. Prehodna (tranzicijska) faza (13-20 dni)
  3. Faza zavedanja (pod-faza pasje socializacije) (3-4 tedne)
  4. Pasja socializacija (3-7- tednov)
  5. Človeška socializacija (7-12 tednov)
  6. Prva faza strahu (pod-faza človeške socializacije) (8-12 tednov)
  7. Faza rangiranja oz. pred-najstniška faza (12-16 tednov)
  8. Faza samostojnosti in "pobegov" oz. najstniška faza (4-8 mesecev)
  9. Druga faza strahu (6-14 mesecev)
  10. Mladi odrasli (8-18 mesecev)
  11. Polna odraslost (1-4 leta)

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR