Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Naša mačka kar naenkrat ne zna več uporabljati mačjega stranišča, kaj pa zdaj?
 1. Zakaj mačka lula po stanovanju?

  Mačke so znane kot izjemno čiste živali. Velik del svojega dneva se negujejo, čistijo dlako in urejajo pričesko. Večina mačk zato tudi s sobno čistočo nima težav, saj že puhasti mačji mladički dobro vedo, za kaj se uporablja posoda s peskom! Vendar, zakaj potemtakem naša mačka kar naenkrat spremeni svoje vedenje in potrebo opravlja izven svojega stranišča? Kakšni so lahko vzroki in kako to preprečiti?

  Vonj mačjega urina je eden izmed najbolj neprijetnih in močnih vonjev, ki nas lahko pričaka v stanovanju. Poleg zahtevnega čiščenja pa je nenadno označevanje oziroma opravljanje potrebe izven mačjega stranišča tudi razlog za skrb, saj lahko nakazuje na zdravstvene in vedenjske težave naše mačke. Zato moramo poleg posledic 'nesreče' poiskati in odstraniti tudi razlog zanjo! Za lažjo detekcijo lužic urina vam svetujemo uporabo UV lučke, za čiščenje pa uporabo ustreznih čistil, ki vonj urina nevtralizirajo s pomočjo encimov. Encimi razgradijo beljakovine v seču, katere so odgovorne za neznosen smrad. Mačke imajo izredno izostren voh, kar pomeni, da bo slabo očiščena lužica mačko ponovno privabila na isto neprimerno mesto opravljanja potrebe. Sprotna detekcija in čiščenje lulanja vam bo nekoliko pomagala pri reševanju težave, saj mačku tako lažje preprečite vračanje na mesto nezgode.


  lulanje mačke

  Razlike med označevanjem in uriniranjem

  Najprej moramo določiti, ali naša mačka urinira ali s pršenjem urina le označuje teritorij , saj sta to dve zelo različni dejanji, kateri sprožajo različni vzroki. Ko mačka urinira, počepne na vodoravno površino (zelo rade si izberejo kavč, odejo, kopalno kad, preprogo, …) in nato po navadi po dejanju skuša nastalo nesnago bolj ali manj uspešno zakopati, kot bi to storila v pesku ali zemlji.
  Če pa mačka z urinom označuje teritorij, to stori tako, da se z zadnjim delom obrne proti pokončni površini in stoje, s trepetajočim repkom poprši manjšo količino tekočine na predmet. Tako z vonjem označi svoje ozemlje, po navadi izbirajo markantne objekte blizu vrat in oken ali pa nove predmete v njihovem okolju.


  Vzroki za opravljanje potrebe izven stranišča

  Mačke so izjemno občutljive živali, katere lahko marsikaj spravi iz tira. Ker nam na žalost ne znajo same povedati, da je z njimi nekaj narobe, nam bodo to poskusile pokazati na drugačen način, to pa vključuje tudi opravljanje potrebe na neprimernem mestu.

  Vzrokov za lulanje vašega mucka na neprimernih mestih po stanovanju je lahko veliko, kot so to:

  • Vremenske razmere (zunanje mačke)
  • Starost
  • Sprememba lokacije mačjega WC-ja
  • Sprememba mačjega peska oziroma posipa
  • Zdravstvene težave
  • Strah ali stres

  V kolikor se te stvari dogajajo pri mačkah, ki imajo prost izhod iz hiše ali stanovanja in so bile potrebo navajene opravljati zunaj jih morda ogroža nov pes na sosedovem vrtu, ki si ga je v preteklosti izbrala za svoj WC, ali si ne želi zmočiti tačk v hudem nalivu, v zmrznjeni zemlji ne more izkopati luknjice ali zaradi starostnih težav preprosto ne zmore tako dolgih pohodov. Rešitev za mucko z zunanjimi izhodi je preprosta: priskrbite ji notranje stranišče! Starost lahko močno vpliva tudi na opravljanje potrebe starejših muckov, ki so izključno notranji, saj se lahko zgodi, da zaradi morebitnih težav s sklepi ne more več prestopiti roba posode s posipom. Mucku tako lahko pomagate z izbiro stranišča z nižjim robom.


  Oglejte si ponudbo različnih mačjih stranišč v spletni trgovini!


  Težave z mačjim straniščem

  Mnoge mačke so tako občutljive na čistočo, da potrebe preprosto ne bodo opravile v umazanem mačjem stranišču! To je seveda odvisno od posamezne mačke, nekatere bodo dovolile nekaj več nesnage, drugi pa bo preveč celo, če je v stranišču le en nepospravljen kupček! Zato poskrbimo za higieno mačjega stranišča in odstranjujemo nečistoče. Priporočamo vam, da pesek v stranišču očistite oziroma ga z lopatko presejete vsaj dvakrat na dan. Za občutljive mačje tačke pa je izrednega pomena tudi izbira pravega posipa!

  Poiščite ponudbo različnih vrst posipov za mačji WC v spletni trgovini!


  uriniranje mačke

  Zdravstvene težave

  Ker nam mačka ne more povedati, da se slabo počuti, nam bo to poskušala pokazati. Nenadno opravljanje potrebe na nenavadnih mestih je lahko pokazatelj skrite bolezni in v večini primerov mačka ne zmore nadzirati svojih težav, zato potrebuje vašo pomoč. Mačko opazujemo, jo pretipamo in jo čimprej odpeljemo na pregled k veterinarju. Morda je z njo kaj narobe in bomo bolezen še pravočasno zaznali in pozdravili! Najpogostejše zdravstvene težave, ki pri mucki povzročijo uriniranje izven stranišča so lahko bolezni sečil in ledvic, predvsem vnetja in odpovedi ali nezmožnost zadrževanja urina (inkontinenca). K spremembi vedenja lahko pripomorejo tudi težave s ščitnico in sladkorna bolezen.


  Stres

  V primeru, da mačka nima ugotovljenih zdravstvenih težav in z njo fizično ni nič narobe, jo morda v okolju motijo kakšni drugi dejavniki in z opravljanjem potrebe na neprimernih mestih sporoča svojo stisko. Pomislimo – se je v našem življenju pred kratkim kaj spremenilo, kar bi lahko mačko vrglo iz tira? Smo se preselili, preuredili pohištvo, imamo novega partnerja, dojenčka, hišnega ljubljenčka? Vašega mucka je morda zmotil tudi novi prišlek, ki se smuka okoli vaše hiše in s svojim vonjem označuje zunanji teritorij ter ga vznemirja z oglašanjem, saj so mačke zelo teritorialne živali. Mucku je potrebno novo okolje, stvari ali živali prestaviti počasi oziroma mu dati čas, da se privadi. Ob uvajanju nove živali v domovanje staroselca je na začetku priporočeno, da sta v ločenih prostorih, kjer imata možnost mirnega počitka, ki si ga na vsake toliko časa med seboj izmenjujeta in tako se bosta z vonjem navadila drug drugega. Mački lahko v primeru stresa pomagamo z dodajanjem naravnih dodatkov za pomiritev , ki bodo stres nekoliko ublažili, posvetite pa ji tudi več pozornosti z igranjem in ukvarjanjem z njo. Prehranske dodatke iz naravnih sestavin lahko mucku ponudite že tudi nekaj dni pred nastopom morebitne stresne situacije. V hujših primerih pa se o najboljši rešitvi za lajšanje stresa posvetujemo z veterinarjem. V kolikor ne boste pravočasno ali pravilno ukrepali bo mucek vedno bolj v stresu, težava pa bo še vedno ostala.


  Če se mačka ponečedi izven svojega stranišča, je to vsekakor izjemno neprijetno tako za mucka kot tudi za nas, saj je čiščenje mačjega urina zahteven proces. Na mačko se nikakor ne smete jeziti ali jo kaznovati, saj bo to v večini primerov težavo še poslabšalo, temveč poskušajte ugotoviti razlog za nastalo situacijo!

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR