Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Ali me ima moja mačka sploh kaj rada in kako mi to pokaže?
 1. Ali me ima moja mačka rada?

  Nobenega dvoma ni, da imamo ljudje radi mačke. Navdušujejo nas z njihovo eleganco, norčijami, lepoto in samostojnostjo. Vendar nas, lastnike mačk, ravno ta njihova samostojnost občasno spravi v dvom. Me ima moja mačka zares rada?

  Pri psih je izkazovanje ljubezni do lastnika popolnoma očitno. Njihovo navdušeno mahanje z repkom, iskanje bližine, mokri poljubčki in vdani pogledi nam dajo brez dvoma vedeti, da nas ima naš pes najrajši na svetu. Ker smo tako ljudje, kot psi evolucijsko krdelna bitja, ki iščemo bližino družine in prijateljev, nam je tako vedenje oziroma izkazovanje ljubezni zelo blizu. Mačke pa so nasprotno samostojne živali, ki za zadovoljno življenje ne potrebujejo stalne družbe. Tudi naša zgodovina se ne prepleta tako zelo tesno, kot pri psih, ki z ljudmi živijo že tisočletja in so razvili nam prilagojena vedenja, ki jih oboji tako dobro razumemo.  Mačke so, kot že rečeno, zelo samostojne živali. Sicer z nami živijo in z veseljem jedo najboljšo mačjo hrano, spijo na udobnih posteljicah, se igrajo z dragimi igračami in se božajo – ampak le, ko to želijo same! Koliko lastnikov mačk je že doživelo, da je mačka pobegnila našim navalom izkazovanja ljubezni? Se s skoraj očitnim prezirom ognila našim poljubčkom in nas morda celo lopnila po roki, s katero smo jo skušali ljubkovati? Ob takih primerih ni čudno, da se prav zares vprašamo, ali nas ima naša mačka sploh kaj rada?

  Znaki mačje naklonjenosti


  Kot smo že ugotovili, mačke naklonjenosti ne izkazujejo tako učinkovito, kot psi. To pa seveda nikakor ne pomeni, da nas nimajo rade! Le znaki so drugačni, mi pa se jih moramo naučiti opaziti in spoštovati njihove želje.

  Bližina
  Čeprav nam prav vsaka mačka ne bo cele dneve ležala v naročju in se pustila čohati, pa nam ljubezen izkazuje s tem, da se zadržuje v istem prostoru, kot mi, nam sledi iz sobe v sobo in nas opazuje pri naših dnevnih opravilih.

  Predenje in dotiki
  S predenjem v naši bližini nam mačka glasno sporoča, da je zadovoljna! Pogosto se mu pridružijo tudi nežni dotiki z glavo, ko se mačka ob nas ljubeče podrgne.

  Gnetenje

  Mačka nam sede v naročje in začne gnesti s prednjimi tačkami. Čeprav je gnetenje za nas velikokrat boleče zaradi ostrih mačjih krempeljcev, pa je to vedenje ostanek iz njene mladosti, ko je z gnetenjem sporočala naklonjenost mačji mami.

  Negovanje
  Če nas mačka liže in neguje, kot bi to počela s svojim kožuhom, to lahko pomeni, da skrbi za nas in nas skuša čim bolj urediti! Navsezadnje njen najljubši človek po svetu ne more hoditi tako skuštran!

  Prinašanje daril

  Definicija dragocenega darila se med nami precej razlikuje. Medtem, ko mi mačko obsipavamo s prikupnimi igračkami, modnimi dodatki in odejicami, pa so mačja darila za nas nekoliko… hmmm, bolj 'praktična'! V mačjih očeh je mrtva miš, ptičje pero ali posušen list izjemen dar, ki pa ga človek nekako ne razume tako, kot je to z ljubeznijo in skrbjo namenila naša mačka.

  Očesni stik

  Čeprav se nam morda to ne zdi tako pomembno, pa je neposredni pogled v oči velik pokazatelj mačje naklonjenosti. Če je mačka sproščena in počasi mežika, to ne pomeni, da je zaspana, ampak nas ima rada! Počasi ji pomežiknimo nazaj in potrdimo našo naklonjenost!

  Čeprav mačke ljubezen izkazujejo na svoj poseben način, pa naj nas ne skrbi! Če opazimo katero izmed zgornjih vedenj, nas ima naša mačka zagotovo rada, čeprav si od časa do časa seveda še vedno zaslužimo kakšno vzgojno klofuto!


  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR