Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako pomembno je v resnici, da naše pasje malčke hranimo s posebno hrano za mladičke?
 1. Ali moram svojega mladička res hraniti s posebno hrano za mladiče?

  Pri obisku trgovine za male živali nas s polic vabijo najrazličnejše vrste hrane za naše najboljše prijatelje. V poplavi izbire pa se včasih sprašujemo ali je izbira posebne hrane za mladiče resnično potrebna, ali gre za le še eno marketinško strategijo...

  posoda za mladičke

  Razlike med hrano za mladiče in odrasle pse

  Hrana za mladiče se v določenih vsebostih hranil in njihovih razmerjih med seboj nekoliko razlikuje od hrane za odrasle pse. Skoraj vsaka znamka pasje hrane ima v svojem naboru izdelkov v ponudbi tudi hrano za mladičke.


  Na prvi pogled je hrana za mladiče enaka hrani za odrasle pse, le da so briketki manjši. Tudi konzervirana hrana vsebuje manjše koščke ali pa je v obliki mehkih paštetk. Tekstura mokre hrane in velikost briketkov je pomembna še posebno takrat, ko govorimo o mladičkih zelo majhnih pasem ali zelo mladih mladičih (pred 8. tednom), ter v obdobju menjave zob, ko so usta nekoliko bolj občutljiva ter grizenje briketov neprijetnejše.


  Prehransko gledano pa so hrane za mladiče energetsko bogatejše. Vsebujejo več beljakovin, ki jih mladički potrebujejo za rast in razvoj ter več maščob, da imajo mladički energijo za rast ter veliiiiko igre. Razlike, v primerjavi s hrano za odrasle so tako zelo majhne, a so. Mladički imajo večje potrebe po energiji, saj rastejo in se razvijejo. Majhni želodčki sprejmejo le malo hrane naenkrat, zato hrana za mladiče vsebuje več kalorij. Mladičku zato v obdobju hitre rasti lahko ponudimo več manjših obrokov dnevno. Rast in razvoj kosti pa poleg energije zahtevata tudi dodaten kalcij in fosfor, zato so hrane za mladiče bogatejše tudi s temi sestavinami. Posebej sta kalcij in fosfor regulirana pri hrani za mladiče velikih pasem, saj si želimo optimalnega razvoja kosti in s tem zmanjšano možnost deformacij.  pasja hrana

  V čem se razlikujejo hrane za mladiče velikih pasem od splošne hrane za mladiče?

  Hrane za mladiče velikih pasem imajo rahlo nižjo kalorično vrednost, predvsem na račun manjše vsebnosti maščobe in nekoliko višjo vsebnost beljakovin. S tem poskušamo zmanjšati možnost, da bi bil mladič velike pasme pretežek in s tem pretirano obremenil svoj, še ne popolnoma razvit skelet ter vezi. Z rahlo povišano vrednostjo maščob pa pomagamo njegovim mišicam k enakomernemu razvoju, da bodo lažje pomagale nositi težo razvijajočim kostem.


  Kako dolgo pa mladiča hranimo s hrano za mladiče in kdaj lahko naredimo premik na hrano za odrasle pse?

  Ko mladič doseže skoraj odraslo velikost in se rast upočasni, se zmanjšajo tudi potrebe po dodatnih hranilih in energiji. Kdaj mladič doseže obdobje odraslosti pa je odvisno predvsem od velikosti pasme oz. teže psa:

  • MINI - Mladički majhnih pasem, ki bodo dosegli do 10 kg odrasle teže, to obdobje dosežejo med 8. in 10. mesecem starosti.


  • MEDIUM – Mladički srednjih pasem, ki bodo dosegli od 10 do 30 kg odrasle teže, bodo to obdobje dosegli okoli 12. meseca starosti.


  • MAXI – Mladički, ki bodo težji od 30 kg rastejo počasneje in to obdobje dosežejo med 18. in 24. mesecem starosti.

  suha pasja hrana

  Ali je pomembno, da mladiča hranimo le s hrano za mladiče?

  Razen v primeru mladičev zelo velikih pasem, hranjenje s posebno hrano za mladiče ni tako zelo pomembno. Je pa zaradi posebnih dodatkov in hranil ter natančne prilagojenosti razvijajočemu se organizmu, hranjenje s prilagojeno hrano za mladiče zelo priporočljivo. Če se bomo iz različnih razlogov vseeno odločili, da mladička hranimo s hrano za odrasle pse, je nujno, da prilagodimo količino hrane, saj bo le tako mladič pojedel dovolj in s tem pridobil dovolj hranil.


  Z dodajanjem prehranskih dodatkov v primeru hranjenja s hrano za odrasle pse pa mali kosmati kepici lahko dodate še piko na I, ki bo poskrbela za optimalen razvoj in rast odraščajočega organizma.


  Preverite ponudbo suhe hrane in ponudbo mokre hrane za pasje mladičke v spletni trgovini.


  Napisali Nina W. in Sara B.

  MR. PETOV IZBOR
 2. O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Sara

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR