Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako pomembno je v resnici, da naše pasje malčke hranimo s posebno hrano za mladičke?
 1. Ali moram svojega mladička res hraniti s posebno hrano za mladiče?

  Pri obisku trgovine za male živali nas s polic vabijo najrazličnejše vrste hrane za naše najboljše prijatelje. V poplavi izbire pa se včasih sprašujemo ali je izbira posebne hrane za mladiče resnično potrebna, ali gre za le še eno marketinško strategijo...  Pa poglejmo, kako se hrana za mladiče razlikuje od hrane za odrasle pse:


  Skoraj vsaka znamka pasje hrane v svojem naboru izdelkov ponuja tudi hrano za mladičke.

  Na prvi pogled je hrana za mladiče enaka hrani za odrasle pse, le da so briketki manjši. Ko govorimo o konzervirani hrani pa lahko vidimo, da so koščki manjši, paštetke pa mehkejše.


  To je pomembno še posebej takrat, ko govorimo o zelo majhnih pasmah ali zelo mladih mladičih (pred 8. tednom), ter v obdobju menjave zob, ko so usta nekoliko bolj občutljiva ter grizenje briketov neprijetnejše.


  Prehransko gledano pa so hrane za mladiče energetsko bogatejše. Vsebujejo več beljakovin, ki jih mladički potrebujejo za rast in razvoj ter več maščob, da imajo mladički energijo za rast ter veliiiiko igre. Razlike, v primerjavi s hrano za odrasle so tako zelo majhne, a so.

  Mladički imajo večje potrebe po energiji, saj rastejo in se razvijejo. Majhni želodčki pa sprejmejo le malo hrane naenkrat. Zato hrana za mladiče vsebuje več kalorij, prav zato, pa mladičku v obdobju hitre rasti lahko ponudimo več manjših obrokov dnevno.

  Rast in razvoj kosti pa poleg energije zahtevata tudi dodaten kalcij in fosfor, zato so hrane za mladiče bogatejše tudi s temi sestavinami. Posebej sta kalcij in fosfor regulirana pri hrani za mladiče velikih pasem, saj si želimo optimalnega razvoja kosti in s tem zmanjšano možnost deformacije.

  V čem se razlikujejo hrane za mladiče velikih pasem od splošne hrane za mladiče?


  Hrane za mladiče velikih pasem imajo rahlo nižjo kalorično vrednost, predvsem na račun manjše vsebnosti maščobe in nekoliko višjo vsebnost beljakovin.
  S tem poskušamo zmanjšati možnost, da bi bil mladič velike pasme pretežek in s tem pretirano obremenil svoj, še ne popolnoma razvit skelet ter vezi.
  Z rahlo povišano vrednostjo maščob pa pomagamo njegovim mišicam k enakomernemu razvoju, da bodo lažje pomagale nositi težo razvijajočim kostem.  Kako dolgo pa mladiča hranimo s hrano za mladiče in kdaj lahko naredimo premik na hrano za odrasle pse?


  Ko mladič doseže skoraj odraslo velikost in se rast upočasni, se zmanjšajo tudi potrebe po dodatnih hranilih in energiji.
  Kdaj mladič doseže to obdobje pa je odvisno predvsem od velikosti pasme oz. psa:


  • MINI - Mladički majhnih pasem, ki bodo dosegli do 10kg odrasle teže, to obdobje dosežejo med 8. in 10 mesecem starosti.
  • MEDIUM – Mladički srednjih pasem, ki bodo dosegli do 30 kg odrasle teže, bodo to obdobje dosegli okoli 12. meseca starosti.
  • MAXI – Mladički, ki bodo težji od 30 kg rastejo počasneje in to obdobje dosežejo med 18. in 24. mesecem starosti.     

  Ali je torej zelo pomembno, da mladiča hranimo le s hrano za mladiče?


  Razen v primeru mladičev zelo velikih pasem, hranjenje s posebno hrano za mladiče ni tako pomembno.
  Je pa zaradi posebnih dodatkov in natančne prilagojenosti razvijajočemu se organizmu, zelo priporočljivo.

  Če se bomo iz različnih razlogov vseeno odločili, da mladička hranimo s hrano za odrasle pse, nujno prilagodimo količino hrane, da bo mladič pojedel dovolj in s tem pridobil dovolj hranil.
  Skozi prehranske dodatke pa mu lahko dodamo še piko na I, za optimalen razvoj in rast organizma.


  Suho hrano za mladiče si lahko ogledate TUKAJ.

  Mokro hrano za mladiče si lahko ogledate TUKAJ.


  Napisali Nina W. in Sara B.


   

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR