Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako psa v nekaj preprostih korakih naučiti ukaza 'poleg'?
 1. Hoja ob nogi

  Hoja ob nogi brez vlečenja je za vas in za psa zelo koristna veščina. Za vas bodo sprehodi prijetni in mirni, brez borbe in zategovanja povodca, pes pa se na sprehodu ne bo ves čas davil zaradi zategovanja ovratnice na povodcu, prav tako pa se bo naučil mirno in obvladano uživati na vajinem potepanju. Tako bo tudi nemoteč za vso ostalo okolico.
  1. Začnimo v nemotečem okolju!

  Pričnite z vadbo hoje na povodcu v stanovanju, kjer ni motenj iz okolja. Vadbo začnite s psom sedečim ob vaši levi strani. Povodec in priboljšek držite v desnici, drugi konec povodca pa v levici, tik ob pasji ovratnici. Pozornost vašega psa naj bo na vas, priporočljivo je, da vas gleda v oči. Najprej nagrajujte le položaj v mirovanju, ko kuža stoji tesno ob vaši levi nogi. Tukaj je na moč uporaben tudi kliker, saj lahko z njim označite točno želeno vedenje in v miru nagradite psa. Nadaljujemo s kratkim premikom naprej, psa pa lahko s priboljškom, stisnjenim v pesti, povabimo ob sebi. Vsak premik v pravo smer tudi nagradimo in psa pohvalimo. Napakam ne posvečajte veliko pozornosti in psa ne kregajte, temveč ga le spravite nazaj v zaželeno pozicijo. Pozornost in pogovor sta nagradi za zaželeno vedenje. Gibanju kasneje dodamo tudi povelje »poleg«.

  2. Nadaljujemo z menjavo smeri


  Ko je pes ob povelju »poleg« sposoben prehoditi razdaljo 20 korakov ob vaši nogi brez fizične korekcije, lahko pričnete menjavati smer – npr. naredite obrat desno ali pa se obrnite nazaj. Z rahlimi korekcijami s povodcem in ponovnim ukazom »Poleg« boste spravili psa v pravi položaj ob nogi. Ob vadbi bodite potrpežljivi, vedno kadar pridno hodi ob vaši nogi ga nagradite s pohvalo in pozornostjo ter s kakšnim priboljškom.
  Če uporabljamo kliker, bodimo pozorni, da označimo kar najboljlšo možno pozicijo psa: paralelno tesno ob nas, s pogledom navzgor.

  3. Dodajamo motnje


  Ko pes obvlada hojo poleg v stanovanju, postopoma dodajte motnje – vadite hojo ob nogi zunaj, ob cesti, na igrišču, v parku... povsod, kjer so distrakcije, ki pritegnejo njegovo pozornost. Če v nekem trenutku opazimo, da je kuža preveč raztresen, da vaje ne opravlja zbrano, se pomaknemo en korak nazaj in motnje zmanjšamo, dokler nismo gotovi, da je pes zmožen zbrano izvajati vajo.

  Vaja poleg je osnovna veščina, katero moramo naučiti svojega psa, prav tako pa je izjemno uporabna tudi v vsakdanjem življenju.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR