Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kaj je kliker, kako ga uporabljati in na kaj moramo paziti pri šolanju s klikerjem?
 1. Kako uporabljati kliker?

  Šolanje psa s pomočjo klikerja je zabavno in vznemirljivo. Ta enkratni način učenja, ki temelji na nagrajevanju, vam bo omogočil bolj učinkovito komuniciranje z vašim psom: ne bo vam ga treba več spodbujati k želenemu vedenju – ne da bi mu kazali, se bo obnašal kot boste želeli.

  Ta način učenja je še posebno učinkovit pri psih, ki imajo težave s pozornostjo, ali pa se hitro začnejo dolgočasiti in zato potrebujejo več spodbude kot je dobijo s tradicionalno metodo učenja.  Osnovni podatki o klikerju

  Kliker je samo majhna škatlica, ki ob pritisku odda zvok (klik). Klik se oglasi v delčku sekunde in vam omogoča, da z njim natančno označite trenutno obnašanje ali gib vašega psa. Pes si hitro zapomni, kaj klik pomeni, t.j. da se je tisti hip obnašal primerno in da bo za to tudi nagrajen – pa tudi, da se je vredno ponovno tako obnašati. Ob tradicionalnem učenju postane pes pogosto zmeden, ker je nagrajen pozneje, ko se je morda že prenehal primerno obnašati, ali pa nagrada izgubi vrednost zaradi prepogoste uporabe. »Klik« je neponovljiv zvok, ki ga pes ne sliši ob nobeni drugi priložnosti, poleg tega zveni vedno enako, zato je z njim učenje mnogo lažje.

  Začetek

  Psa morate najprej naučiti, da kliku vedno, brez izjeme, sledi nagrada. Učenje naj se začne v mirnem okolju, brez motenj; vedno imejte pri roki zadostno zalogo majhnih, a zelo okusnih priboljškov.

  Enkrat pritisnite na kliker in mu takoj dajte priboljšek, brez, da bi od psa karkoli zahtevali- dobro je le, da je osredotočen na vas, brez drugih motečih dejavnikov. To ponavljajte vse dokler si ne bo zapomnil, da kliku vedno sledi priboljšek. Ali je to res že dojel , se lahko prepričate tako, da počakate, da pogleda stran in ko to stori, kliknete. Če je dojel, se bo v pričakovanju nagrade takoj ozrl nazaj proti vam. Če še ni dojel, bo potrebnih še nekaj ponovitev.

  Učenje prvega ukaza s pomočjo klikerja

  Učenja novih ukazov se lotimo zelo dobro pripravljeni- pri roki moramo imeti kliker in veliko količino majhnih priboljškov. Psa lahko v preproste položaje privabimo s priboljškom (na primer pri učenju ukaza »sedi« mu priboljšek ponudimo tik nad smrčkom izven njegovega dosega in ga pomaknemo nazaj nad glavo. Pes se tako nagonsko usede). V tistem trenutku, ko pes stori željen gib, kliknemo in ga nagradimo. To ponavljamo, dokler pes vedenja ne ponudi sam. Besedni ukaz dodamo šele na koncu, ko pes zanesljivo ponuja željeno vedenje.

  Za prvo obnašanje, ki ga želite naučiti svojega psa s pomočjo klikerja, uporabite preprost ukaz. Za uporabo težjih ukazov bo še dovolj časa po tem, ko bosta oba s psom že dobila zaupanje v tak način učenja.

  Ko je pes osvojil tak način učenja, je čas, da vnesete v učenje kratek premor med klikom in priboljškom. To je zelo pomembno, saj psa ne boste mogli vedno nagraditi takoj po dejanju (morda ga ob kliku ne bo v neposredni bližini). Ne glede na to pa mora pes vedeti, da kadarkoli sliši klik, to pomeni, da se je primerno obnašal in bo dobil priboljšek. Tak časovni zamik je koristen tudi zato, da pridete do priboljškov. Teh ni dobro imeti ves čas v rokah, sicer se bo pes navadil ignorirati vas in vaše ukaze, kadar priboljška ne bo videl. Temu se boste uspešneje izognili, če boste imeli hrano/priboljške do klika v torbi ali žepu.

  Učenje drugih načinov vedenja

  Zdaj lahko začnete psa s klikanjem učiti tudi drugih vedenjskih oblik. Kliker lahko uporabljate ves čas učenja, ali pa samo za določene dele – izbira je vaša!

  Ko razmišljate o učenju nove lekcije, premislite, kako bi bilo najbolje doseči želeni odziv. Tri načini učenja s klikerjem sta z vabo, lovljenje in usmerjanje.

  - Z vabo: psa lahko zvabite v želeni položaj tako, da ga spodbujate, da sledi hrani (ali tarči, ko to že zna) in kliknete takoj, ko se ustrezno odzove. To je lahko hiter način učenja, še posebno, ko gre za bolj preproste oblike ukazov/obnašanja – npr.: sedi, dol, obrat, priklon.
  - Lovljenje: pri lovljenju vedenja čakamo, da pes sam od sebe stori določen gib ali vedenje in ob tem takoj kliknemo in ga nagradimo. To je sicer najbolj zamuden in počasen način učenja, vendar lahko s tem 'ujamemo' vedenje, katerega drugače ne bi mogli naučiti (na primer otresanje po kopeli, zehanje ali kihanje)
  - Usmerjanje: pri tem načinu kliknete po vsakem pravilnem koraku (tudi najmanjšem) k želenemu obnašanju: klikajte in dajajte priboljške vsak trenutek, do uspešnega zaključka, ko dosežete želeno obnašanje. Za to je potrebna malo večja potrpežljivost, vendar je metoda zelo učinkovita, še posebej ob učenju bolj zapletenih obnašanj ali postopkov, npr.: hoja ob nogi, prinašanje predmeta ali pošiljanje psa stran po kakšen predmet.

  Pravila učenja s klikerjem

  Za učenje s klikerjem ni veliko pravil, obstoječa pa je treba dosledno upoštevati, sicer učenje ne bo uspešno.

  - Po vsakem kliku morate psa tudi nagraditi, tudi če ste kliknili po pomoti ali na napačnem mestu.
  - Kliker uporabljajte samo za potrditev želenega obnašanja vašega psa – ne uporabljajte ga samo za to, da bi pritegnili njegovo pozornost, pa tudi ne kot ukaz.
  - Želeno vedenje potrdite z enim samim klikom (čeprav boste morda navdušeni nad tem, da je pes ravnal pravilno) in nato psa nagradite; če kliknete večkrat, se bo pes odvadil odzivati na klik.
  - V času ene lekcije psa ne poskušajte učiti različnih načinov obnašanja, ampak samo enega.
  - Posamezne lekcije učenja s klikerjem naj bodo kratke, ker so lahko za vašega psa utrujajoče.
  - Učenje naj bo za vas zabavno; če ste pod pritiskom ali utrujeni, se ga ne lotite. Če postanete naveličani, preidite k vaji, ki je za psa enostavna, nato pa si vzemite premor.
  - Ključne besede ne uporabite dokler niste prepričani, da se bo pes takoj odzval nanjo.
  - Glede na to, da dajete psu veliko priboljškov, zmanjšajte njegove redne obroke, ali pa nagrado uporabite kar del njegovega dnevnega obroka.
  - Psa nikoli ne kregamo ali fizično popravljamo!

  Kako s pomočjo klikerja psa naučimo najpogostejših ukazov, pa si preberi TUKAJ.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR