Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Nekatere kužke ob lastnikovem odhodu zagrabi ločitvena tesnoba v trenutku, ko skrbnik zapre vrata in jih pusti same.
 1. Kaj pa ko je pes sam doma?

  Psi so socialna bitja, ki se najbolje počutijo v družbi. Večina nas, njihovih skrbnikov, pa si na žalost ne more privoščiti, da bi z njimi preživeli vse dneve in noči. Če ne iz drugih razlogov, nas k temu najpogosteje prisilijo naše službene obveznosti.

  Marsikdo ima zato s svojim kužkom težave, ko ga mora pustiti samega. Nekatere kužke zagrabi ločitvena tesnoba v trenutku, ko skrbnik zapre vrata in jih pusti same, drugi pa se ob njegovi odsotnosti zgolj zeloooo dolgočasijo... Manifestacija obojega lahko variira od nezaželjenga, za sosede motečega lajanja ali cviljenja, pa do neprijetnih presenečenj v obliki vaših pogrizenih in razcefranih stvari, ki vas pričakajo ob prihodu domov.


  Kaj lahko storite? Dobra novica je, da lahko s potrpežljivostjo in pravim pristopom svojega kosmatinca naučite, da je lahko tudi sam - da to ni nič strašnega in da se lahko medtem tudi lepo obnaša.


  pes sam doma

  Privajanje na samoto

  Psi so bitja rutine. Ko jo spoznajo in se je navadijo, so najbolj zadovoljni, saj vedo kaj pričakovati in kaj se pričakuje od njih. Zato jim jo pričnite privzgajati čim prej, najbolje, ko psa prvič pripeljete domov. Že kot mladičku morate pokazati, da dnevno odhajate od doma. V nasprotju z razširjeno prakso mladiča zato ni priporočljivo vzeti k sebi v obdobju, ko ste veliko doma, na primer takrat, ko ste na dopustu ali so otroci na počitnicah. Na začetku se bo namreč navadil, da je vedno nekdo doma in bo težje sprejel samoto, ko se boste vsi zopet vrnili k svojim dnevnim obveznostim.


  Na začetku privajanja pričnite s kratkimi odhodi, ki naj ne trajajo več kot nekaj minut, in jih nato postopoma podaljšujte. Če vas zelo skrbi, kaj bo s psom medtem, ko vas ni, lahko nastavite kamero in opazujete njegovo obnašanje.Ustrezno izberite in pripravite tudi prostor v katerem bo pes med vašo odsotnostjo. To naj bo nekje, kjer ne more narediti škode, a hkrati še vedno v prostoru, ki ga je navajen in v katerem tudi sicer preživi veliko časa. V njem mu lahko za tolažbo pustite tudi nekaj z vonjem po vas. Včasih pomaga tudi, da pustite prižgan radio na nizki glasnosti. Prevelika tišina zna biti na začetku, ko je navajen družbe svojega legla, zanj vznemirljiva. Pred odhodom poskrbite tudi za obrok hrane in vodo, ki naj jo ima vedno na voljo.


  Ob vašem odhodu ne kažite znakov vznemirjenosti, če imate občutek krivde, ker ga puščate samega. Vaša napetost ga bo samo zmedla in vznemirila, ker ne bo razumel, kaj se dogaja, in se zna zaradi tega v samoti obnašati destruktivno. Ob povratku ohranite podoben pristop. Najprej odložite svoje stvari in ga potem mirno pozdravite in odpeljite na sprehod. Ko pa ste doma pa le poskrbite, da najdete čas tudi zanj in kvalitetno preživljanje skupnega časa.


  puščanje psa doma

  Kaj lahko še storite:

  1. Sprehod pred odhodom
  Preden se odpravite od doma, psa odpeljite na živahen sprehod ali na igro z žogico oz. igračo, ki vama je pri srcu, v bližnji park ali na travnik. Takšna vadba ga bo fizično utrudila in mu hkrati omogočila lepe trenutke z vami. Med vašo odsotnostjo bo tako počival in vas manj pogrešal.


  2. Pasja "varuška"
  Najboljša rešitev je, če imate možnost v času kosila priti domov in preživeti nekaj trenutkov s psom ter mu tako razdeliti ure, ko je sam doma. Če te možnosti nimate, se lahko poskusite dogovoriti s sosedi, ki so v tem času doma, da ga peljejo na krajši sprehod ali z njim preživijo malo časa. Odločite se lahko tudi za profesionalne sprehajalce psov, ki proti plačilu poskrbijo za vašega psa, medtem ko ste vi v službi.


  3. Pasje igrače
  Zdolgočasen pes se lahko hitro poloti žvečenja vsega, kar se mu zdi zanimivo v vašem stanovanju. To je lahko poleg tega, da je za vas neprijetno, zanj lahko tudi nevarno. Če se spravi na električne instalacije, kakšno strupeno rožo ali čistilo polno nevarnih kemikalij. Nevarnosti primerno zavarujte in psu v vaši odsotnosti na razpolago pustite njegove najljubše igrače ali druge stvari za katere veste, da so mu zanimive. Pomagate si lahko tudi z igračami, ki jih napolnite s priboljški, katere pes nato veliko časa skuša izbezati ven.
  Pazimo, da so igrače in žvečilke varne za žvečenje in se ne trgajo v majhnih koščkih, ki bi lahko predstavljale nevarnost!


  4. Živalska družba
  Pogostokrat se skrbniki v takih primerih odločijo za nakup druge živali, ki bo prvi "delala družbo". Preden se odločite za ta korak dobro premislite. Zanjo se odločite, če si jo sami želite in boste zanjo imeli tudi čas. Vsaka žival ima svoje individualne potrebe, ki jih boste kot skrbnik morali izpolniti. Premislite tudi, s kom se bo vaš sedanji pes najbolje ujel. Kakšne velikosti, spola in značaja bi moral biti novi prišlek. Živalska družba je odlična odločitev, če se bosta živali razumeli, v nasprotnem primeru, pa boste imeli doma samo še eno težavo več.


  Več informacij o zaposlitvi psa v stanovanju pa si lahko preberete tudi v članku: ''Zaposlitev psa v stanovanju''.


  Morda psa doma še nimate, a o njem razmišljate? V obzir vzemite vaš življenjski stil in čas, ki ga boste imeli za novega prijatelja. Če veste, da bo moral biti sam doma med vašo službo, izberite takega, ki že v osnovi ne prekipeva od energije in potrebuje manj razgibavanja. Odlična rešitev je tudi posvojitev starejšega psa, ki je običajno veliko mirnejši od mladiča in je verjetno že navajen biti sam. Starejši psi težje najdejo nov dom, tako da boste hkrati naredili dobro za vaju oba - on bo dobil dom in družino, vi pa psa, ki bo znal biti tudi "sam doma".

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR