Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Starost, pri kateri pes odraste je odvisna od velikosti psa in pasme.
 1. Kdaj je moj pes odrasel?

  Nekateri psi dozorijo že pri desetih mesecih, drugi popolnoma šele pri treh letih. Odvisno je od velikosti psa in pasme – manjše pasme odrastejo hitreje, medtem ko velike pasme potrebujejo nekoliko dlje.


  V tej fazi psi večinoma lajajo na nove obiskovalce v vašem domu, če psu tega niste prepovedali že prej, poskušajte stvar omiliti tako, da ga naučite razlikovati na katere grožnje se lahko odziva in na katere ne. Njegova igra z drugimi psi ne bo vedno le prijetna, ampak se lahko prelevi tudi v pasji pretep, zato bodite vedno previdni na znake agresije in jih strogo korigirate. V tem času vas bo pes zopet sprejel za vodjo (če ste ga v prejšnjih fazah tega naučili).  Psi dozorijo na različnih stopnjah in opisane faze se lahko pri vašem psu razlikujejo za več tednov ali celo mesecev. 

  Kljub vsemu trudu in doslednemu upoštevanju navodil, lahko še vedno prihaja do nezaželenega vedenja (preveliko varovanje okolja, neprijetne situacije z ljudmi in drugimi živalmi,…). Ne glede na značilnosti vašega psa pa je pomembno, da ga imate pod nadzorom. Če ste ustvarili varno okolje in mu pokazali, da ste šef, na katerega se lahko zanese, s tem ne bi smeli imeti težav, v primeru da tega niste storili, pa je potrebno poiskati strokovno pomoč (pasje šole, individualni svetovalci...). 

  Psov ni težko razumeti, saj delujejo pretežno po nagonu. Če se znamo postaviti v njihovo kožo, lahko predvidimo kaj bo pes storil, še preden se tega loti, na ta način pa se lahko izognemo marsikateri neprijetni situaciji. Če smo psa dobro vzgojili in ga v ključnem obdobju odraščanja dobro spoznali, bomo z njim zlahka vzpostavili odprto in pozitivno komunikacijo.

  Naporna obdobja in faze strahov in neposlušnosti so za nami, zato čimbolj uživajmo z našim psom in nadaljujmo s šolanjem in vzgojo, da bo kar se da popoln družabnik.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR