Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Starost, pri kateri pes odraste je odvisna od velikosti psa in pasme.
 1. Kdaj je moj pes odrasel?

  Nekateri psi dozorijo že pri desetih mesecih, drugi popolnoma šele pri treh letih. Odvisno je od velikosti psa in pasme – manjše pasme odrastejo hitreje, medtem ko velike pasme potrebujejo nekoliko dlje.

  Odraščanje je odvisno od pasme, nekoliko pa tudi od psa samega, zato odrasle dobe seveda ne moremo natančno določiti. Manjše pasme praviloma odrastejo hitreje, velike pasme pa počasneje - nekateri ogromni psi se lahko fizično popolnoma razvijejo šele do tretjega leta starosti! Odraščanje moramo primerno podpreti s prilagojeno prehrano, seveda pa je velik del tudi psihološki. Psi se precej hitreje fizično razvijejo, kot pa mentalno, zato moramo biti na to pripravljeni.  pasje odraščanje

  Kako vem ali je moj pes odrasel

  Prepoznavanje, kdaj je pes odrasel, je pomembno za njegovo pravilno skrb in nego. Tukaj je nekaj kazalnikov, ki vam lahko pomagajo oceniti, ali je vaš pes dosegel odraslo dobo:


  Starost:


  • Manjše pasme običajno dosežejo odraslo dobo prej, približno pri 9-12 mesecih.
  • Srednje pasme postanejo odrasle nekje med 12-18 meseci.
  • Večje pasme potrebujejo dlje časa in običajno postanejo odrasle pri 18-24 mesecih.

  Fizična zrelost:


  • Vaš pes bo dosegel svojo polno višino in težo.
  • Kostni in mišični sistem se bo popolnoma razvil in utrdil.

  Vedenjska zrelost:


  • Vaš pes bo imel stabilnejše vedenje in bo manj verjetno vključen v destruktivne aktivnosti, kot so grizenje pohištva.
  • Povečana sposobnost osredotočenja in poslušnosti.
  • Manj pogosto se bodo pojavile pubertetniške faze, kot so označevanje teritorija ali prekomerna igrivost.

  Spolna zrelost:


  • Samci običajno dosežejo spolno zrelost pri približno 6-9 mesecih, vendar to še ne pomeni, da so zato tudi fizično in mentalno odrasli.
  • Samice dozorijo spolno pri približno 6-12 mesecih in lahko prvič gonijo, vendar tudi to ni znak popolne odraslosti.

  Vedno upoštevajte, da so ti kazalniki le splošne smernice in se lahko razlikujejo glede na posameznega psa. Pomembno je spremljati razvoj vašega ljubljenčka in se posvetovati z veterinarjem za najbolj natančno oceno.  pasja odraslost

  Težave, ki se lahko pojavijo v odraslosti

  Kljub vsemu trudu in doslednemu upoštevanju navodil, lahko še vedno prihaja do nezaželenega vedenja:


  • Preveliko varovanje okolja,
  • neprijetne situacije z ljudmi,
  • neželene reakcije na pse in druge živali.

  Ne glede na značilnosti vašega psa pa je pomembno, da ga imate pod nadzorom. Če ste ustvarili varno okolje in mu pokazali, da ste šef, na katerega se lahko zanese, s tem ne bi smeli imeti težav, v primeru da tega niste storili, pa je potrebno poiskati strokovno pomoč (pasje šole, individualni svetovalci...). Zemljevid in seznam pasjih šol najdete TUKAJ (klik).


  Psov ni težko razumeti, saj delujejo pretežno po nagonu. Če se znamo postaviti v njihovo kožo, lahko predvidimo kaj bo pes storil, še preden se tega loti, na ta način pa se lahko izognemo marsikateri neprijetni situaciji. Če smo psa dobro vzgojili in ga v ključnem obdobju odraščanja dobro spoznali, bomo z njim zlahka vzpostavili odprto in pozitivno komunikacijo.


  Naporna obdobja in faze strahov in neposlušnosti so za nami, zato čimbolj uživajmo z našim psom in nadaljujmo s šolanjem in vzgojo, da bo kar se da popoln družabnik. Pregled pasjih razvojnih faz in njihovega odraščanja najdemo TUKAJ (klik)!

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR