Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Strupeni navadni močerad je za pse pogosto usoden!
 1. Močerad je za psa izjemno nevaren!

  Le kaj je lepšega, kot miren jesenski sprehod s psom po gozdu! Tam si marsikateri izmed nas napolni baterije in si spočije misli po napornem delovnem dnevu. Psi v gozdu prav tako neizmerno uživajo, saj jih tam pričakuje svet poln zanimivih vonjav, nenavadni zvoki in svoboda gibanja. Vendar pa na naše pse v gozdu preži nevarnost – močerad!

  Narava ponuja nešteto čarobnih trenutkov in doživetij, še posebej v družbi naših štirinožnih prijateljev. Medtem ko se zatečete v gozdne kotičke po sprostitev in povezovanje s svojim psom, pa je pomembno, da ste vedno na preži in informirani o morebitnih nevarnostih, ki vas tam čakajo. Med te nevarnosti nedvomno sodi močerad, ki, kljub svojemu očarljivemu izgledu, skriva strupeno tajnost. Pridružite se nam na raziskovanju te nevarnosti in spoznajte, kako lahko svojega ljubljenca obvarujete pred njo.


  močerad pes

  Nekaj o močeradu

  močerad nevaren

  Navadni močerad slovi po svojem značilnem izgledu, ki ga zlahka prepoznamo. Črn trup mu krasijo rumene lise, ki pa kljub lepoti v sebi skrivajo nevarno sporočilo. V svetu živali je črno-rumena barvna kombinacija že na daleč prepoznavna, kot znak za nevarnost in večina živali se tako obarvanim bitjem že na daleč izogne. Tudi močerad želi sporočiti, da ga je najbolje pustiti pri miru.


  Njegov življenjski prostor je listnat gozd sredogorja, rad se zadržuje v bližini vode, saj mu ustrezajo mokra tla. Še posebej dejavni so spomladi in jeseni, ko je vreme ravno dovolj vlažno, da se lahko odpravi na pohod v iskanju partnerja. Takrat jih tudi največ srečamo, potrebna je velika pazljivost!


  Zakaj je močerad nevaren?

  Naj na kratko obrazložimo zakaj je močerad tako nevaren za naše pasje prijatelje. Kot že omenjeno, njegova svarilna barva opozarja na strup, ki ga skriva ta mala in počasna živalica. Iz kožnih žlez izloča toksin samandarin, ki je izjemno strupen in škodljivo deluje na osrednji živčni sistem (predvsem hrbtenjačo). Za strup protistrupa ni, zato je zdravljenje velikokrat neuspešno.


  Simptomi zastrupitve pri psu:

  • slinjenje

  • drgetanje

  • krči

  • težave pri dihanju

  • šok

  • na žalost pogosto tudi smrt.


  Znaki zastrupitve so odvisni od velikosti psa in količini izpostavljenega strupa. Psi so izjemno radovedne živali, ki svet raziskujejo s smrčkom in gobčkom, zato pri njih na žalost pogosto pride do zastrupitve, saj kljub opozorilni barvi močerada ugriznejo ali se ga dotaknejo s smrčkom. Znaki zastrupitve se pokažejo že v nekaj minutah.


  Kaj storiti?

  Če sumimo, da je naš pes prišel v stik z močeradom, mu nemudoma speremo gobček z vodo in poiščemo veterinarsko pomoč, ki pa je v veliki večini primerov na žalost neuspešna. Zato je izjemnega pomena, da v kritičnih obdobjih, ko so močeradi najbolj aktivni, psa na sprehodu nadzorujemo in tako preprečimo najhujše!


  sprehod pes močerad


  V naravi se pogosto srečujemo z lepotami, ki prinašajo tudi nevarnosti. Medtem ko uživamo v jesenskih sprehodih z našimi štirinožnimi prijatelji, je bistvenega pomena, da smo pripravljeni in previdni. Nevarnost, ki jo predstavljajo močeradi, nas opominja, da moramo vedno paziti na varnost naših ljubljenčkov. Tako lahko zagotovimo, da bodo naši skupni sprehodi sproščujoči in varni.


  Za več koristnih informacij o zdravju in počutju vašega psa pa si lahko preberete tudi še nekaj člankov v rubriki Center uporabnih vsebin - Zdravje in počutje.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR