Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Strupeni navadni močerad je za pse pogosto usoden!
 1. Močerad je za psa izjemno nevaren!

  Le kaj je lepšega, kot miren jesenski sprehod s psom po gozdu! Tam si marsikateri izmed nas napolni baterije in si spočije misli po napornem delovnem dnevu. Psi v gozdu prav tako neizmerno uživajo, saj jih tam pričakuje svet poln zanimivih vonjav, nenavadni zvoki in svoboda gibanja. Vendar pa na naše pse v gozdu preži nevarnost – močerad!  Nekaj o močeradu


  Navadni močerad slovi po svojem značilnem izgledu, ki ga zlahka prepoznamo. Črn trup mu krasijo rumene lise, ki pa kljub lepoti v sebi skrivajo nevarno sporočilo. V svetu živali je črno-rumena barvna kombinacija že na daleč prepoznavna, kot znak za nevarnost in večina živali se tako obarvanim bitjem že na daleč izogne. Tudi močerad želi sporočiti, da ga je najbolje pustiti pri miru.

  Njegov življenjski prostor je listnat gozd sredogorja, rad se zadržuje v bližini vode, saj mu ustrezajo mokra tla. Še posebej dejavni so spomladi in jeseni, ko je vreme ravno dovolj vlažno, da se lahko odpravi na pohod v iskanju partnerja. Takrat jih tudi največ srečamo, potrebna je velika pazljivost!

  Zakaj je močerad nevaren?

  Zakaj je močerad nevaren za naše pasje prijatelje? Kot že omenjeno, njegova svarilna barva opozarja na strup, ki ga skriva ta mala in počasna živalica. Iz kožnih žlez izloča toksin samandarin, ki je izjemno strupen in povzroča naslednje simptome:
  - slinjenje
  - drgetanje
  - krči
  - težave pri dihanju
  - šok
  - na žalost pogosto tudi smrt.

  Psi so izjemno radovedne živali, ki svet raziskujejo s smrčkom in gobčkom, zato pri njih na žalost pogosto pride do zastrupitve, saj kljub opozorilni barvi močerada ugriznejo. Znaki zastrupitve se pokažejo že v nekaj minutah.

  Kaj storiti?

  Če sumimo, da je naš pes prišel v stik z močeradom, mu nemudoma speremo gobček z vodo in poiščemo veterinarsko pomoč, ki pa je v veliki večini primerov na žalost neuspešna. Zato je izjemnega pomena, da v kritičnih obdobjih, ko so močeradi najbolj aktivni, psa na sprehodu nadzorujemo in tako preprečimo najhujše!

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR