Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Katera je nujna oprema, ki jo potrebujemo preden v naš dom pride mačka?
 1. Nujna oprema za vašo mačko

  Še preden v naš dom pride nova mačka, lahko zanjo poleg hrane nakupimo tudi nekaj najnujnejše opreme. Ponjo se lahko odpravimo v najbližjo dobro založeno trgovino za živali, kjer nam bodo znali dobro svetovati, da bomo na dan prihoda našega novega hišnega ljubljenčka kar najboljše pripravljeni.

  oprema za mačko

  Mačja oprema za srečno mačko

  Da bo mačka udobno in varno živela z vami v vašem domu, ji je potrebno zagotoviti nekaj osnovne opreme:


  Mačje stranišče


  Eden najpomembnejših kosov opreme je zagotovo mačje stranišče. Mačke so po naravi izjemno čiste živali in večina bo že nagonsko uporabila mačje stranišče, kar nam življenje z mačko neznansko olajša. Na voljo imamo dva tipa mačjega stranišča – odprto in pokrito. Odprto je za uporabo in čiščenje nekoliko lažje, pokrito pa omogoči mački več zasebnosti, bolje pa tudi zadrži neprijetne vonjave. Več o mačjih straniščih si lahko preberemo v članku:''Mačje stranišče in posipi''.


  Posip za mačje stranišče


  Sliši se zelo preprosto, vendar pa poznamo več različnih posipov za mačje stranišče, pri izbiri pa bomo morali upoštevati tudi številne dejavnike. Najbolj razširjena je uporaba peska, ki se ob stiku z mačjimi izločki sprime v grudico, katero z lopatko preprosto poberemo in vržemo v smeti. Posip iz silice se ne grudi, ampak tekočino učinkovito vpija in odlično zadržuje neprijetne vonjave. Razni ekološki posipi iz lubja ali lesnega žaganja pa imajo to prednost, da jih lahko preprosto odvržemo v naše stranišče in splaknemo.  Več o posipih za mačje stranišče si lahko preberemo TUKAJ.


  Posodice za hrano in vodo


  Potrebovali bomo vsaj dve ločeni posodici- za hrano in vodo, priporočljivo pa je, da vzamemo še kakšno za mokro hrano, kot so konzervice ali vrečke. Posode so lahko kovinske, plastične ali keramične. Pri nakupu se moramo prepričati, da so preproste za čiščenje, imajo nedrseč gumijast rob, da so dovolj velike ter, da so dovolj težke, da jih mačka ne bo mogla premikati.


  Transporter


  Čeprav z mačko najverjetneje ne bomo veliko potovali, pa vsak lastnik potrebuje transporter v primeru obiskov pri veterinarju. Odločimo se lahko med čvrstim plastičnim ter mehkim platnenim transporterjem, ki mora biti primerne velikosti za odraslo mačko. Vanj lahko namestimo penasto podlogo ali odejo, da bo mački med prevozom čim bolj udobno.  mačja oprema

  Praskalnik


  Vse mačke, še posebej mladiči, rade praskajo, saj si tako brusijo kremplje in izživljajo nagon. Če ne želimo, da se spravi na našo preprogo, stole ali kavč, ji v zameno ponudimo praskalnik. Le-ti so na voljo v najrazličnejših oblikah, barvah in velikostih in prav za vsakega se najde primeren praskalnik s katerim bo mačka uživala še vrsto let.


  Ležišče


  Mačke obožujejo mehka ter udobna ležišča na katerih dolge ure poležavajo in spijo. Še najraje imajo zaprta ležišča ali blazine v obliki gnezdeca, kamor se lahko skrijejo in si zagotovijo zasebnost in varnost. Seveda je zelo verjetno, da se bo mačka odločila spati tudi kje drugje, vendar je priporočljivo, da ima vedno na voljo tudi svoje ležišče.


  Igrače


  Ne glede na to, ali bomo v svoj dom sprejeli mačjega mladiča ali odraslo žival, so igrače nujna oprema! Z njimi se lahko mačka igra sama ali pa se z njo igramo skupaj, saj tako najboljše krepimo naš odnos. Izbira je ogromna- od plišastih igračk, do žogic, mišk, palic s pisanim perjem ali raznobarvnimi trakci; mačka se bo tudi z najbolj preprostimi igračkami kratkočasila in z njimi vadila svoje lovske spretnosti.  Z zagotovitvijo te opreme boste poskrbeli za udobje, varnost in dobro počutje vaše domače mačke.
  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR