Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Vsak pes potrebuje ovratnico ali oprsnico ali morda oboje – katero izbrati?
 1. Ovratnica ali oprsnica?

  Vsak pes potrebuje ovratnico ali oprsnico – nekaj, kamor bo vodnik pripel povodec, da se bosta skupaj lahko podala novim izzivom naproti. Sliši se povsem preprosto, vendar smo ob vstopu v trgovino z opremo za male živali pogosto presenečeni nad izbiro, saj se soočimo z več metrov dolgimi policami, na katerih najdemo najrazličnejše oblike, barve in materiale ovratnic in oprsnic. Marsikateri novopečeni lastnik kužka je tako postavljen pred težko izbiro – naj svojemu psičku kupim ovratnico ali oprsnico?

  Odgovor na to vprašanje vsekakor ni preprost, saj na izbiro vplivajo mnogi dejavniki, kot so pasma, velikost, starost in vedenje psa. Prav vsak kuža mora biti vešč hoje na ovratnici, zato je priporočljivo, da se mladiček od začetka navadi na ovratnico, šele kasneje pa jo zamenjamo za oprsnico. Zmotno je tudi mišljenje, da pes na oprsnici manj vleče, saj so bile prve oprsnice narejene posebej za vlečne pse, katerim so pomagale pri vleki težkih tovorov! Vsak pes ima največjo moč prav v prsnem košu in oprsnica silo lepo razporedi po telesu in tako psu omogoča kar največjo vlečno moč. To pa seveda ne želimo pri psu, ki na sprehodu rad vleče! Prav zaradi razporeditve sile pa je oprsnica za lepo vzgojenega psa tudi najbolj udobna.


  V primeru, da vas vaš kužek na povodcu vleče, ga lahko z vztrajnostjo, nekaj truda in potrpljenja učinkovito odvadite od vlečenja na povodcu.


  ovratnica ali oprsnica

  Ovratnice

  Na trgu obstaja veliko različnih tipov ovratnic, vsaka pa je zasnovana za poseben namen. Najbolj pogoste so navadne najlonske ali usnjene ovratnice, katere psu zapnemo okoli vratu. Večina takšnih ovratnic ima tudi možnost zmanjšanja in večanja obsega, tako da jo z lahkoto prilagodimo obsegu vratu našega psa. To je še posebej uporabno pri mladičkih, ki rastejo kot gobe po dežju ali pa pri bogato odlakanih psih, ki zaradi volumna dlake okrog vratu potrebujejo nekoliko več manevrskega prostora.


  Ovratnice pa dandanes ne služijo zgolj le pripenjanju povodca- so pravi mali pasji modni dodatek! V poplavi različnih znamk, oblik in materialov ovratnic bomo brez težav našli tako, ki bo najlepše pristajala našemu kosmatincu - izbiramo lahko med različnimi barvami, vzorci, okraski in celo bleščicami!


  Polzatezne in zatezne ovratnice

  Poznamo tudi polzatezne ovratnice. To so ovratnice, katerih del je premičen in se lahko delno zategnejo, ko pes povleče. Tak tip ovratnice nam pride prav pri psih, ki se izmuznejo iz navadnih ovratnic, kot so na primer psi, ki imajo glavo ožjo od vratu. Naslednja stopnja pa so zatezne ovratnice, katere se ob potegu popolnoma zategnejo okoli pasjega vratu. Te spadajo pod korekcijske ovratnice in psu povzročijo bolečine in nelagodje, zato se njihova uporaba čedalje bolj odsvetuje.


  Oprsnice

  Kako pa je z oprsnicami? Tudi oprsnice so večinoma narejene iz najlona ali usnja, pogosto pa imajo tudi neoprenske ali flisaste dodatke za udobje psa.


  Različni tipi oprsnic

  • T oprsnica, pri kateri en pas psu sega prek predprsja, drug pa pod prsnim košem

  • Y oprsnica, pri kateri oba trakova segata prek ramen in se združita na predprsju

  • H oprsnica, z dvema pasovoma- okrog vratu ter okrog prsnega koša, povezana pa sta v obliki črke H

  Večina opisanih oprsnic na seznamu zgoraj se pripenja na hrbtu, med lopaticami. Nekatere oprsnice, zasnovane posebej za športne podvige in vlečenje pa so večtočkovne in se pasjemu telesu še bolj prilegajo z namenom maksimalne razporeditve sile po telesu.


  Oprsnice proti vlečenju

  Tiste oprsnice, ki se pripenjajo spredaj, pa so korekcijske; taka vrsta oprsnice bo dejansko preprečevala vlečenje. Ob vlečenju bo pes pritisk začutil spredaj, le-ta pa ga bo tako ustavil, v nasprotju z navadnimi oprsnicami, ki psa vlečejo na hrbtu, kar ga psihološko le še spodbuja.


  Pravilna velikost ovratnice in oprsnice

  Izbira ovratnice ali oprsnice le ni tako preprosta, kot se sliši. Tudi pri izbiri primerne velikosti moramo biti previdni- če kupimo preveliko, tvegamo, da se bo kuža iz nje izmuznil in pobegnil; pri premajhni pa mu bo neudobno in ga bo zategovalo! Zato je najboljše, da se nakupovanja lotite kar s svojim kosmatincem, kateri bo lahko že v trgovini poskusil izbran model. V trgovinah Mr.Pet so psi več kot dobrodošli!


  Če nimamo možnosti obiska trgovine, pa kužka doma izmerimo okoli vratu ter okrog prsnega koša, tik za komolci, dodamo centimeter ali dva ter poiščemo pravo velikost. Ovratnica ali oprsnica mora biti dovolj zategnjena, da podnjo lahko spravimo dva prsta- nič več in nič manj. Z novo ovratnico ali oprsnico pa se lahko tedaj veselo odpravimo naprej v nove dogodivščine!


  Kako izmerimo pravilno velikost ovratnice ali oprsnice za našega psa, pa je predstavljeno na spodnji shemi:


  najboljša oprsnica vzgojna ovratnica

  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR