Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kaj povzroča to obarvanost in kako se ji čim bolj izogniti?
 1. Rdeči madeži pod pasjimi očmi in kako jih preprečiti?

  Rdeči madeži so posledica porfirina. Porfirin je snov, ki vsebuje železo in je stranski produkt razgradnje krvi. To se potem izloči z žolčem, skozi prebavni trakt, pri psih pa precej tudi skozi slino, solze in urin. Ko je dlaka v stiku s takšnim izločkom, se obarva rdeče, če je na sončni svetlobi, pa še temneje.

  Načeloma se ob normalni količini solzenja uspejo vse solze izločiti skozi solzni kanal v nos ali usta. Ob prekomernem solzenju, pa solze iztekajo iz očesa ter se ustavijo na dlaki. Kadar je solzni kanal zamašen ali pa zožan, solze ne iztečejo iz očesa po predvideni poti, ampak čez veko, na dlako pod očesom.


  rdeči madeži pes


  Najpogostejši razlogi za prekomerno solzenje so:

  • Velike in/ali izbuljene oči

  • Vnete oči

  • Ozki ali zamašeni solzni kanali

  • Velike solzne žleze

  • Stres, zdravila

  • Slaba hrana (če je v pasji hrani veliko žit, se povečajo tudi izločki iz oči, kar prepoznamo po večjih in bolj »mastnih« zaspančkih ter solzenju)

  • Plastične posode (solzenje zaradi draženja alergij na plastiko ter bakterij, ki se zaredijo v majhnih praskah, ki nastanejo na plastičnih posodah. Psi s ploščatimi obrazi so v zelo bližnjem kontaktu s tako posodo, zato se, sicer vsem psom, posebej pa potlačenim noskom, priporoča kovinske ali keramične posode)

  • Vneta ušesa

  • Menjava zob

  • Kajenje (ja… tudi psi so pasivni kadilci z vsemi slabostmi, ki jih to prinaša, med drugim tudi dim, ki draži oči)  solzni madeži psi

  Nekatere od naštetih razlogov lahko odstranimo, nekaterih pa ne in moramo sprejeti ukrepe, da madeže zmanjšamo ali pa povsem odstranimo.


  Ukrepi za zmanjšanje madežev:

  • Čistimo z namenskimi produkti za čiščenje oči

  • 2x dnevno z vlažno krpo obrišemo področje pod očmi, da razredčimo koncentracijo porfirina v solzah, izločenih na dlaki.

  • Čistimo s kapljicami za očesne leče, ki vsebujejo borno kislino, da oksidira železo v porfirinu ter posvetli dlako. Namesto teh kapljic lahko uporabljamo tudi tekoč vitamin C.  Poleg porfirinskih madežev pa je razlog za obarvano dlako lahko tudi glivično vnetje, ki nastane zaradi slabe higiene okoli oči, ko se solze ne brišejo, koža je vse čas mokra in pod umazanijo koža ne diha, ter se razbohotijo glivice. Tej nadlogi se lahko popolnoma izognemo že samo s vsakodnevnim čiščenjem pod in okoli oči.  čiščenje oči psu

  Pomembno pa je, da se zavedamo, da nobeno od sredstev ne bo dlake očistilo! Vsa sredstva le preprečujejo, da bi se dlaka obarvala in jo posvetlijo. Kar pomeni, da če ima pes že madeže, se bo dlaka posvetlila, novi madeži pa ne bodo nastajali in bo nova dlaka ostala bela. Proces torej traja, da pa je učinkovit, je pogoj vsakodnevna uporaba.  Pri obarvanosti dlake pod očimi velja pravilo da je boljša preventiva kot kurativa, saj je čakanje na to da bo izrasla nova, ne obarvana dlaka zelo dolgotrajno. Ko si psi ližejo tačke in druge dele telesa, se slinijo, ipd… se jim obarva dlaka tudi drugod. Tudi te predele lahko tretiramo z omenjenimi sredstvi in s tem dosežemo, da so spet beli. Upoštevamo ista navodila kot za dlako pod očmi.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR