Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako spoznati dve mački, da se bosta kar najhitreje sprejeli med seboj?
 1. Spoznavanje dveh mačk

  Mačke so čudovita bitja in nič nenavadnega ni, da si omislimo več kot eno. Navsezadnje so naša zavetišča še vedno prepolna in s posvojitvijo mačke naredimo dobro delo.

  Težava pa nastopi, ko novinko pripeljemo domov, kjer že vlada starejša mačka. Mačke so solitarne živali- to pomeni, da so zadovoljne s samostojnim bivanjem in za kvalitetno življenje ne potrebujejo družbe svoje vrste. Odvisno od njihovih osebnosti so lahko bolj ali manj družabne in sprejemljive do novega družinskega člana. Nekatere bodo novo muco takoj sprejele, druge pa lahko postanejo do nje zelo agresivne, saj bodo na vsak način hotele pred vsiljivcem zavarovati svoje ozemlje. Zato se moramo združevanja dveh mačk lotiti postopoma in pazljivo.  Najslabše, kar lahko storimo je, da novo in staro mačko preprosto zapremo skupaj v isti prostor in počakamo, da se 'sami zmenita'. To je za obe živali izredno stresna situacija, pride pa lahko do krvavih pretepov, po katerih bo prijateljstvo obeh mačk še bolj težko dosegljivo.

  Spoznavanje naj poteka postopoma, mački pa naj bosta od začetka ločeni v različnih prostorih. Druga drugo bosta najprej slišali (če bo katera od njiju zamijavkala) in se vohali- bodisi skozi vrata ali pa bosta vonj zaznali na naših oblačilih. Tako se bosta postopoma navadili na dejstvo, da je v bližini še ena mačka. Čez čas lahko napredujemo tudi na vizualni stik in na koncu fizični kontakt. Hitrost, s katero napredujemo, pa seveda določimo po opazovanju obeh mačk, če smo lahko prepričani, da cel proces zanju ni preveč stresen.

  Medtem ko starejša mačka vidi grožnjo v novem prišleku, pa ima nova mačka še vrsto drugih skrbi, saj je zamenjala okolje in ljudi. Navaditi se mora na nove zvoke in vonjave, povrh vsega pa se mora navaditi še na sovražno nastrojeno novo sostanovalko! Zato ji moramo prihod v novi dom kar se da olajšati. Prvih nekaj dni jo namestimo v poseben prostor, kamor ji damo posodici s hrano in vodo, mačje stranišče in pa kakšno skrivališče, kjer se bo muca počutila varno. Naša starejša mačka naj ima v tem času dostop do celotnega stanovanja razen do prostora v kateri je nastanjena nova mačka. Seveda bo veliko časa zvedavo postopala in vohljala okoli vrat, za katerimi ždi tujka! Da vonj in zvok tuje mačke povežemo s pozitivnimi občutki, lahko obe, seveda vsako na svoji strani vrat, nahranimo z njuno najljubšo hrano.

  Ko se nova mačka prostora povsem privadi, lahko naredimo kratko zamenjavo – jo prestavimo v drug prostor, medtem pa starejši mački pustimo, da razišče sobo in se navadi na tuj vonj.

  Zadnji in najpomembnejši korak je seveda fizično združevanje živali. Za začetek se lahko poslužimo manjše ograjice ali kakšne druge fizične bariere, skozi katero se mački vidita, delovala pa bo predvsem kot psihološka razmejitev med obema mucama. Če v tem času katerakoli od mačk pokaže znake agresivnega vedenja, kot je na primer pihanje in napad, spoznavanje prekinemo in z njim nadaljujemo čez nekaj časa, ko se strasti umirijo.

  Čeprav lahko združevanje dveh mačk traja kar nekaj časa, pa moramo biti potrpežljivi in mačkam zagotoviti kar najmanj stresno okolje. Nekatere se bodo že kmalu razumele in se skupaj igrale in spale, medtem ko se bodo druge le stežka tolerirale. Na nas pa je, da smo pravični in obe mački obravnavamo enakopravno, ter s tem ne spodbujamo ljubosumja.


  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR