Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Mačke so zaradi svoje samostojnosti, nezahtevnosti in očarljivosti ene najbolj priljubljenih domačih živali.
 1. Kaj potrebuje zadovoljna mačka

  Mačke so zaradi svoje samostojnosti, nezahtevnosti in očarljivosti ene najbolj priljubljenih domačih živali. Tako vizualno kot karakterno se mačke med seboj razlikujejo, vsaka ima svoje posebnosti in potrebe.


  Osnovne stvari, ki jih vsaka notranja mačka potrebuje, pa so kvalitetna hrana, pitna voda, mačje stranišče in ležišče. Za omogočanje naravnega vedenja, boljšega počutja in redne rekreacije vaše mačke, pa ji lahko dodatno priskrbite igrače, skrivalnike in praskalnike.  Da bo vaša mačka zadovoljna in zdrava, pa si preberite nasvete, kako ji to omogočiti.


  Nega mačk


  Večina mačk nima neprijetnega vonja, zato kopanje ni potrebno. Mačke same poskrbijo za čistočo, večini mačk pa kljub temu zelo prija, da jih nežno pokrtačimo. Dolgodlake mačke potrebujejo malce več nege kožuha, saj z rednim česanjem zmanjšamo možnost sprimkov dlak in težave zaradi dlak v prebavilih.

  Predolge kremplje je potrebno previdno skrajšati in pri tem paziti, da ne poškodujete žilic ali živca, saj je za mačke to zelo boleče. Eden od načinov, da poskrbimo za mačje kremplje, je postavitev praskalnika ali mačjega drevesa v prostor, saj si mačke s praskanjem odstranjujejo odmrle zunanje plasti roževine in s tem vzdržujejo primerno dolžino krempljev. V najslabšem primeru se bodo muce lotile vašega pohištva, zato priporočamo, da že mačjega mladiča navadite na praskalnik.


  Prehrana mačk


  Za mačke je najbolj primerna uravnotežena prehrana, ki vsebuje vse snovi v ustreznih količinah, saj le tako lahko zadovoljijo svoje dnevne potrebe. Mačko lahko hranite s suho hrano, ki poleg vnosa hranilnih snovi poskrbi še za zdravje zob ali pa mački ponudite mokro hrano, ki je na voljo v mnogih okusih in različicah. V primeru, da mački ponujate izključno doma pripravljeno hrano, je potrebno paziti na zadosten vnos hranilnih snovi, oziroma se priporoča uporaba vitaminskih dodatkov. Čedalje bolj priljubljena možnost je tudi vnaprej pripravljena surova zmrznjena hrana. 

  Ne glede na to, kakšno hrano boste izbrali za svojo mačko, poskrbite, da bo imela vedno na voljo pitno vodo. Pomembno je, da količino hrane prilagodite življenjskemu obdobju in potrebam vaše mačke ter s tem preprečite, da bi se prekomerno zredila. Pretežke mačke imajo večjo možnost za bolezni povezane s težo kot je na primer diabetes. Priboljški so nepogrešljivi tudi v prehrani mačk, vendar je potrebno paziti na zmernost in sestavo priboljškov, ki jih vaša mačka zaužije.


  Zdravje


  Poleg prej omenjenega krtačenja kožuha, striženja krempljev in ustrezne prehrane, je potrebno mačko zaščititi tudi pred zunanjimi in notranjimi zajedavci. Pogostost preventivnih 'razglistenj' in 'razbolhanj' je odvisna od življenjskega stila mačke in okolja v katerem živi. Priporočljivo je cepljenje proti kužnim boleznim (mačja kuga, kalici virus, herpes virus) če pa ima vaša mačka prost izhod tudi v zunanji svet pa tudi cepljenje proti mačji levkozi in steklini.

  Ne glede na to, da so mačke samostojne živali, jim je potrebno zagotoviti dovolj pozornosti in jim omogočiti občutek varnosti. Skrbnik bo počutje svoje mačke najlažje spremljal, če ji bo dnevno namenil nekaj časa in bo v primeru spremembe vedenja lahko pravočasno ukrepal. Z vsakodnevno igro, nego in crkljanjem ji tako pokaže, da je dobrodošla članica vaše družine. Ko boste zadovoljili vse potrebe vaše mačke, bo mogoče zlezla v vaše naročje in zadovoljno zapredla - in kaj je lepšega od tega?

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR