Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Čeprav se mačke negujejo same, pa je redno krtačenje tudi za mačke priporočljivo!
 1. Nega mačje dlake

  Mačke so znane kot ene najbolj čistih živali, saj porabijo ogromen del dneva za nego in urejanje dlake. Z jezikom skrbno očistijo vsak centimeter svojega kožuha in poskrbijo, da je dlaka čista in svetleča. Zakaj bi jim torej pri tem pomagali ali pa mačko celo vozili v salon za male živali? Naj naštejemo nekaj razlogov…


  Zakaj tudi mačke potrebujejo redno nego?


  Krepitev vezi

  Mačje negovanje ne služi le za higieno, ampak je to vedenje v veliki meri tudi socialno. Mama mačka neguje svoje mladičke, ki se ob tem počutijo varne, pa tudi odrasle mačke pogosto druga drugo negujejo v znak naklonjenosti. Četudi je naša mačka povsem sposobna sama skrbeti za lastno higieno, pa ji lahko od časa do časa pomagamo in ji s tem izkažemo našo ljubezen.
  Mačko lahko počešemo z gumijasto ali ščetinasto krtačo, ki bo mačko prijetno masirala, to pa bo našo vez z živalico še poglobilo.

  Odstranjevanje odvečne dlake

  Vsi lastniki notranjih mačk vemo, da je življenje brez mačje dlake popolnoma nemogoče. Najdemo jo na kavču, na sveže opranih oblačilih, v kotu sobe, v skodelici jutranje kave, … Čeprav smo na to realnost več ali manj navajeni, pa lahko količino odpadle dlake v stanovanju zmanjšamo z rednih krtačenjem mačk. Hkrati pomagamo tudi mački, ki bo med nego zaužila manj dlake, kar lahko privede do dlačnih kepic in želodčnih težav. To seveda še posebej velja za dolgodlake mačke.

  Redni pregled
  Nego mačje dlake priporočamo tudi iz zdravstvenih oziroma preventivnih razlogov, saj z rednim krtačenjem mačje dlake na koži hitro opazimo morebitne poškodbe, praske, bulice ter parazite, kot so bolhe in klopi.
  Poleg kože in dlake pregledamo tudi ušesa (ta morajo biti čista, brez neprijetnega vonja in odvečnega ušesnega masla), oči (so jasne in brez izcedka), zobe in ustno votlino (brez zadaha, čisti zobje) ter šapice in kremplje (preverimo če so kremplji nepoškodovani).

  Kako se lotimo mačje nege?


  Na redno nego je mačk najboljše privaditi že od majhnega – seveda v kolikor imamo to možnost. Začnemo z lahnim božanjem, nato lahko uporabimo gumijasto ali žimasto krtačo. Za bolj občutljive predele, kot so ušesa lahko uporabimo tudi mehko zobno ščetko. Ko je mačka na to dodobra navajena, lahko preidemo na glavnike in krtače s kovinskimi zobci, ki bodo razčesale morebitne vozle v mačji dlaki.
  Mačko veš čas hvalimo, lahko pa ji za nagrado ponudimo tudi kakšen priboljšek. V kolikor bi ji postalo neprijetno, s krtačenjem takoj prenehamo.

  Kaj pa kopanje?


  Čeprav so mačke zelo čiste  in načeloma ne potrebujejo kopanja, pa smo včasih postavljeni tudi pred to zagato – kako skopati mačko? Kot vemo, so mačke zelo radovedne živali in kaj hitro se med svojim raziskovanjem umažejo; morda pa bo kopel potrebna iz zdravstvenih razlogov. Za manjše nečistoče lahko uporabimo suhi šampon ali peno, za večje pa bo potrebna kopel.

  Potrebujemo mačji šampon (človeški niso primerni!), toplo vodo, brisačo in veliko potrpežljivosti! Priporočljivi so tudi priboljški in pomočnik.

  Če se nam naloga zdi preveč zahtevna, pa je najbolje, da z mačko obiščemo salon za nego živali, kjer so vešči kopanja in nege mačk!
  Vse za nego mačke najdemo tukaj – KLIK!  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR