Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Najbolj temeljit vodič po pripomočkih za nego dlake naših psov!
 1. Vodič za nego pasje dlake

  Kratka dlaka


  V to skupino spadajo naslednje priljubljene pasme:

  - Bull pasme (staffordshirski terier, pitbull, SBT, bulterier, …)     - Bokser    - Vsi buldogi    - Boston terier    - Nekatere lovske pasme (vižla, beagle, weimeranec,…)    - Hrti    - Doge in mastifi    - Dalmatinec    - Doberman    - Kratkodlake čivave    - Shar pei    - Pinči    - Labradorec (mastna dlaka!)    - Bauceron

     


  Za nego dlake psov iz te skupine njihovi lastniki porabijo najmanj časa. Tudi kratkodlaki psi imajo dvojno dlako.

  Krtače, ki so primerne za te pasme so:


  1
  . Gumijasta krtača
  Odstranjuje odmrlo dlako in nekaj vrhnje dlake. S tem pripomočkom lahko dlako češemo v vse smeri in je zelo nežna do kože, ter za psa predstavlja pravo masažo! Uporabljamo jo lahko čisto vsak dan! Po končani uporabi jo enostavno speremo pod toplo vodo in tako odstranimo umazanijo.
  Gumijasta krtača je izvrsten izdelek za navajanje mladička na krtačenje! Idealna je tudi za otroke, saj z njo ne morejo poškodovati psa. Primerna je tudi za pse z občutljivo kožo (alergije). Uporablja se jih lahko pri kopanju psov – za lažje vtiranje šampona. Primerna je tudi za mačke.
  Trik: uporabimo jo lahko tudi za odstranjevanje dlak iz kavča, tepiha, avta,…

  2. Shredder
  Prvotno so ta izdelek uporabljali za konje. Odstranjuje odmrlo in odvečno podlanko. Izdelek ima na ročaju gumbek s katerim ga odpremo in tako podaljšamo dolžino krtače (zato, da skrajšamo čas česanja, ker zajamemo več dlake naenkrat).
  Pri uporabi shredderja delamo kratke in hitre in vmes otresemo dlako iz »rezila«. Na istem mestu naredimo največ 3 potege oz. prenehamo, ko zagledamo prhljaj.
  Uporablja se ga ob sezonskih menjavah dlake. Ne poškoduje kože. Preizkusimo obe strani »rezila« in vidimo katero je bolj primerno za dlako našega psa. Z drugo stranjo lahko odstranimo odvečno vodo po kopanju.

  3. Pogojno trimer
  To je izdelek, ki odstranjuje podlanko. Na večini kratke dlake ta krtača ne bo imela velikega učinka, je pa primerna za labradorce in ostale pse, ki imajo nekoliko daljšo, a še vseeno kratko dlako.
  Med česanjem je priporočljivo privzdigniti dlako, jo nekoliko napeti in česati od spodaj navzgor. Med česanjem delamo hitre in kratke potege.
  POZOR pri psi, ki spijo zunaj: s prepogosto uporabo tega izdelka lahko psu odstranijo dlako, ki ga varuje pred mrazom!

  4. Krtača z žimo
  Tudi ta krtača je bila prvotno namenjena negovanju konjske dlake. To je predhodnica gumijaste krtače.
  Uporaba je enaka! Izvrstno odstranjuje tudi umazanijo iz kože in dlake (zasušeno blato, posušena slina, …)


  Lastniki kratkodlakih psov naj se izogibajo:

  - Krtač z iglicami
  - Glavnikov z ostrimi konicami
  - Glavnikov za vozle

  Nasveti

  - Po krtačenju lahko psa obrišemo z vlažilnimi robčki
  - Za pobiranje dlake iz oblačil in pohištva si pomagamo z lepljivimi valjčki
  - Pozimi so kratkodlaki psi bolj izpostavljeni mrazu, zato priporočamo uporabo plaščkov
  - Svetlim psom, ki so poleti pogosto izpostavljeni soncu je priporočljivo na konice ušesa namazati kremo za sončenje

  Dolga in srednje dolga dlaka s podlanko


  V to skupino spadajo naslednje priljubljene pasme:

  - Border collie    - Zlati prinašalec    - Španjeli    - Avstralski ovčar    - Nemški ovčar    - Belgijski ovčar    - Beli švicarski ovčar    - Gladkodlaki prinašalec    - Bernski plašar (gosta dlaka) - Howawart    - Setri    - Husky in aljaški malamut (gosta dlaka)    - Škotski ovčar in šetlandski ovčar    - Briard in bradati ovčar    - Samojed


       Lastniki psov iz te skupine bodo morali dlako svojega ljubljenčka negovati zelo pogosto. Čez leto bodo skrbeli, da se dlaka ne bo zavozlala in da se v njej ne bo nabirala umazanija, najmanj dvakrat na leto pa bodo morali odstraniti kup odmrle dlake (sprememba temperature – pomlad, jesen). Dlako morajo obdelovati z več kot enim pripomočkom!

  Krtače, ki so primerne za te pasme so:

  1. Glavnik za razčesavanje

  Skozi celo leto moramo lastniki zgoraj naštetih pasem in njim podobnim mešancem redno uporabljati redek glavnik, ki bo preprečeval, da bi se dlaka sprijela in da bi nastali vozli (predvsem okoli ušes, zadnjice in ovratnice). Za bolj fino česanje pa moramo psa počesati še z gostim glavnikom, ki bo poleg vozlov odstranil tudi nekaj odmrle dlake.

  2. Glavnik z vrtljivimi zobci

  Za bolj občutljive pse je idealen glavnik z vrtljivimi zobci, ki prepreči cukanje dlake in nežno spolzi med njo. Med uporabo točno čutimo kje je vozel, ampak se mu ta krtača lepo izogne in tako ne pocuka psa. Vozel nato nežno razčešemo z glavnikom.
  Lastniki psov z bolj gosto dlako naj izberejo glavnik z eno vrsto zobcev, saj se bo tja dlaka manj nabirala in bo česanje potekala hitreje in z manj zatikanja in pobiranja dlak iz krtače.

  3. Krtača za razčesavanje
  Njena naloga je enaka, kot od glavnika – loči dlako in prepreči nastajanje vozlov, s to razliko, da z njo ne moremo razčesati vozlov. Zaradi bunkic na koncu iglic je njena uporaba psu bolj prijetna in pri dolgodlakih psih redko kdaj sploh pride do kože. Uporabljajo jo lahko tudi otroci pri navezovanju stika s psom.

  4. Krtača z žičnatimi, ukrivljenimi iglami

  Nekateri jo uporabljajo namesto glavnika oz. namesto gostega glavnika. Je zelo učinkovita pri odstranjevanju vozlov, predvsem pa je idealna za preprečevanje, da bi vozli sploh nastali. Pomembno je, da smo pri razčesevanju nežni, saj lahko igle ob premočnem pritisku poškodujejo kožo.
  Krtača tudi delno odstrani podlanko, predvsem pri gostodlakih psih (memški ovčar, čow-čow, bernski planšar, husky, malamut, pastirski psi,…) kjer ostale krtače ne uspejo prodreti skozi dlako.

  5. Pripomoček za odstranjevanje vozlov
  Pri pasmah, ki imajo zelo gosto dlako lahko zelo hitro nastane veliko majhnih vozlov, ki se skrivajo tik ob koži. Te lahko zelo enostavno odstranimo z uporabo grabelj za vozle. Pri uporabi moramo biti previdni, da psa ne porežemo.
  Pomagamo si lahko tudi z nožkom za vozle.
  Resasta ali žimasta dlaka


  Tako dlako imajo predvsem terierji, šnavcerji in nekateri lovski psi. V to skupino spadajo naslednje priljubljene pasme:

  - Jack Russell terier    - Cairn terier    - Parson Russel terier    - Šnavcerji    - Nemški lovski terier    - Foxterier    - Airedale terier    - Istrski resasti gonič

       1. Trimanje (puljenje odmrle dlake)
  Trimanje je strokovni izraz za odstranjevanje odmrle dlake pri psih s trdo, žimasto dlako. Najlažje to opravimo s pomočjo trimerja.
  S trimerjem in palcem primemo manjšo količino dlake in jo odstranijo v smeri rasti dlake. Potek dela mora biti sistematičen in mora potekati z občutkom tako, da vedno odstranimo enako količino dlake. To opravilo je potrebno opravljati na vsake 2-3 mesece. V kolikor nismo vešči v tem, je najboljše, da obiščemo pasjega frizerja, ki nas bo podučil o uporabi trimerja.

  2. Striženje dlake
  Ker gre po večini za delovne pse jih je potrebno redno česati, ker se jim v dlako pogosto skrijejo razno listje, palčke, umazanija,… Tako tudi koža lažje diha. Uporabimo lahko gost glavnik ali pa mehko žičnato krtačo.
  V kolikor se odločimo za striženje oziroma britje psa z resasto dlako je najbolje, da to delamo s pomočjo brivnika ali pa obiščemo pasjega frizerja.
  Kot pri vsakem tipu dlake je potrebno tudi opozoriti, da dlaka s striženjem ali britjem izgublja na kvaliteti in teksturi!


  Dlaka brez poddlake - svilnata dlaka


  V to skupino spadajo naslednje priljubljene pasme:

  - Maltežan    - Yorkshire terier    - Lhasa Apso    - Afganistanski hrt

       Značilnost te skupine je, da imajo taki psi samo eno vrsto dlake, kar pomeni, da so brez podlanke. Poleg tega jim dlaka raste kot ljudem lasje – se ne ustavi na eni dolžini. Zato je tukaj poleg rednega krtačenja pomembno tudi redno striženje psa. Dlake rastejo tudi v ušesih in čez oči, zato je treba poskrbeti tudi za to. Take pse je potrebno tudi pogosteje skopati.

  Pri zgoraj naštetih pasmah bi bilo idealno česanje 1x na dan ali vsaj 3x na teden. Pri tem naj lastniki teh pasem uporabijo:

  1. Jeklen glavnik, ki ne povzroča statike in, ki ne poškoduje kože. Idealen tudi za razčesavanje vozlov.

  2. Krtača, ki ne povzroča statike in ne vozla dlake (lahko s prašičjo dlako).

  3. Krtača iz naravnih vlaken, ki bo odstranila umazanijo iz dlake in jo naredila bolj sijočo.

  Nasveti

  - Lastniki teh pasem naj se nujno izogibajo uporabe krtač za podlanko, saj lahko s tem uničijo dlako in kožo psa!
  - Za striženje uporabimo škarje v kombinaciji z brivnikom
  - Ker psi nimajo zaščite pred mrazom, jih pozimi pogosto oblačimo, takrat se jim dlaka še bolj vozla


  Skodrana dlaka


  V to skupino spadajo naslednje priljubljene pasme:

  - Kodri    - Lagotto Romagnolo    - Portugalski vodni pes

       Tudi psom iz te skupine dlaka ne odpada in jim konstanto raste. Kar pomeni, da jih je potrebno redno česti in pa striči. Zaradi oblike dlake se v njo ulovi veliko umazanije, listkov in vejic, ki lahko vplivajo na vonj psa. Okoli ušes, ovratnice in zadnjice pogosto nastajajo vozli.

  Pri tem lahko lastniki uporabijo:

  1. Jeklen glavnik z dolgimi zobci

  2. Krtačo z ukrivljenimi zobci


  Psa lahko postrižemo s škarjami ali pa pobrijemo z brivniki – tukaj moramo biti pozorni, saj imajo kodrasti psi zelo gosto dlako, zato je najboljša izbira brivnika z 45 W moči.


  Doroteja Soršak

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR