Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Menjati vodo, ali ne menjati? Koliko vode menjati? Na koliko časa menjati vodo? Kdaj očistiti filter?
 1. Vzdrževanje akvarija

  Menjati vodo, ali ne menjati? Koliko vode menjati? Na koliko časa menjati vodo? Kdaj očistiti filter? Vse to in še mnogo vprašanj se poraja svežim skrbnikom akvarijev.
  Preprostega odgovora pa NI. Vsak akvarij je zgodba zase, vzdrževanje pa je v veliki meri odvisno od same postavitve akvarija, velikosti akvarija, števila prebivalcev, števila rastlin in ne nazadnje zmogljivosti filtrirnega sistema,...
  Imamo pa neke osnovne smernice, ki se jih sploh novim skrbnikom akvarijev močno svetuje upoštevati.

  Vodo v akvariju je vsekakor nujno menjati! V akvarijih do 100l enkrat tedensko, v akvarijih do 250l na 14dni in v večjih akvarijih nekje na tri tedne. Govorimo pa seveda o povprečnih domačih hobi ljubiteljskih akvarijih.

  Menjamo vedno samo 1/3 akvarijske vode.

  Za menjavo vode potrebujemo vedro, sesalni zvon in gobico, rokavico s katero očistimo akvarijsko steklo. Za začetek najprej izklopimo filter in grelec. Nato očistimo akvarijska stekla, tudi če na njih (še) ni vidnih alg. Po potrebi pristrižemo rastline, odstranimo slabe liste rastlin in jih razredčimo, če je to potrebno.

  Vodo v akvariju menjamo s sesalnim zvonom, tako odstranimo mulj iz peska - na ta način odstranimo biološke odpadke in med drugim tudi zmanjšamo možnost nastanka določenih vrst alg. Kot že omenjeno zamenjamo 1/3 akvarijske vode.

  V akvarij dolijemo vodo kateri smo dodali tonik za pripravo vode, voda pa naj bo sobne temperature. Ne pozabimo vklopiti filter in grelec, pa smo!

  Česa pa nismo naredili?  -nismo polovili rib, te ostanejo v akvariju
  -nismo popolnoma izpraznili akvarija
  -nismo prekuhali peska
  -nismo akvarija odnesli v kopalnico in ga zdrgnili na čisto

  Zakaj? Zato ker je akvarij (cel kompleten akvarij s filtrom, peskom, rastlinami, ribami in vodo) miniaturen ekosistem v našem stanovanju in bi s takim grobim posegom naredili veliko škode in prav nič koristi.

  Čiščenje filtra  Tu je odgovor malce bolj preprost - po potrebi in vedno v vodi vzeti iz akvarija. Velika razlika je, če imamo na akvariju večji zunanji filter, ki zahteva redno vzdrževanje povprečno na tri mesece ali pa če imamo v akvariju majhen notranji filter, ki ga je po navadi potrebno očistiti ob vsaki menjavi vode. Skupno obema pa je priporočljivo dodajanje tekočine s koristnimi bakterijami po čiščenju. Filter sicer lahko očistite neodvisno od menjave vode.

  Jaz na menjave vode gledamo kot na pospravljanje stanovanje - če redno pospravljaš nimaš prav veliko dela, je tako?
  Z akvarijem je enako - redne menjave vode so en od pomembnejših dejavnikov, ki omogočajo našim ribam in rastlinam optimalne pogoje za uspevanje.

  In če so naši akvariji lepi in zdravi smo tudi mi srečni z njimi ♥️


  TUKAJ (klik) najdemo široko izbiro preparatov za pripravo vode,
  Oprema za čiščenje akvarija je TUKAJ (klik),
  Več akvarističnih nasvetov pa preberi TUKAJ (klik).


  Anamary Agić, akvaristika Mr.Pet BTC

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR