Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Menjati vodo, ali ne menjati? Koliko vode menjati? Na koliko časa menjati vodo? Kdaj očistiti filter?
 1. Vzdrževanje akvarija

  Menjati vodo, ali ne menjati? Koliko vode menjati? Na koliko časa menjati vodo? Kdaj očistiti filter? Vse to in še mnogo vprašanj se poraja svežim skrbnikom akvarijev.

  Preprostega odgovora pa NI. Vsak akvarij je zgodba zase, vzdrževanje pa je v veliki meri odvisno od same postavitve akvarija, velikosti akvarija, števila prebivalcev, števila rastlin in ne nazadnje zmogljivosti filtrirnega sistema.


  Poznane pa so neke osnovne smernice, ki se jih, sploh novim skrbnikom akvarijev, svetuje upoštevati.


  čiščenje akvarija

  Kako se lotiti menjave vode

  Vodo v akvariju je vsekakor nujno menjati! V akvarijih do 100l enkrat tedensko, v akvarijih do 250l na 14dni in v večjih akvarijih nekje na tri tedne. Govorimo pa seveda o povprečnih domačih hobi ljubiteljskih akvarijih. Menjamo vedno samo 1/3 akvarijske vode.

  Oprema za menjavo vode

  Za menjavo vode potrebujete vedro, sesalni zvon, gobico in magnet ali rokavico s katero se očisti akvarijsko steklo. Za začetek najprej izklopite filter in grelec. Nato očistite akvarijska stekla, tudi če na njih (še) ni vidnih alg. Po potrebi pristrižite rastline, odstranite slabe liste rastlin in jih razredčite, če je to potrebno.


  Vodo v akvariju se menjava s sesalnim zvonom, ki očisti mulj iz peska - na ta način se odstranijo biološki odpadki in med drugim tudi zmanjšate možnost nastanka določenih vrst alg. Kot že omenjeno zamenjate 1/3 akvarijske vode.


  V akvarij dolijete vodo kateri ste predhodno dodali tonik za pripravo vode, voda pa naj bo sobne temperature. Ne pozabite vklopiti filter in grelec.


  Česa ni potrebno narediti?

  • Lovljenje rib, saj ostanejo v akvariju.


  • Poplna izpraznitev akvarija.


  • Prekuhavanje peska.


  • Prenašanje težkega akvarija v kopalnico z drgnjenjem.


  Zakaj zgornje alineje niso potrebne? Zato ker je akvarij (cel kompleten akvarij s filtrom, peskom, rastlinami, ribami in vodo) miniaturen ekosistem v vašem stanovanju in bi s takim grobim posegom naredili veliko škode in prav nič koristi.


  Čiščenje filtra

  Tu je odgovor malce bolj preprost - po potrebi in ga iz akvarija vzeti uganjenega. Velika razlika je, če imate na akvariju večji zunanji filter, ki zahteva redno vzdrževanje povprečno na tri mesece ali pa če imate v akvariju majhen notranji filter, ki ga je po navadi potrebno očistiti ob vsaki menjavi vode. Skupno obema pa je priporočljivo dodajanje tekočine s koristnimi bakterijami po čiščenju. Filter sicer lahko očistite neodvisno od menjave vode.


  menjava vode akvarij

  Na menjavo vode lahko gledate kot na pospravljanje stanovanja - če redno pospravljate imate tudi ob vsakem čiščenju manj dela, kajne? Z akvarijem je enako - redne menjave vode so eden od pomembnejših dejavnikov, ki omogočajo vašim ribam in rastlinam optimalne pogoje za uspevanje.


  In če so naši akvariji lepi in zdravi smo tudi mi srečni z njimi ♥️


  Anamary Agić, akvaristika Mr.Pet BTC  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR