Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kaj moramo vedeti že pred nakupom našega prvega akvarija?
 1. 1. Prvi koraki: Začetek v akvaristiki

  Akvarij nam omogoča, da doma na preprost način poustvarimo kotiček žive narave. V akvariju lahko gojimo sladkovodne ali morske ribe in dvoživke domačega ali tropskega izvora, korale in druge tropske nevretenčarje. Prebivalci akvarija ne povzročajo hrupa, ne mažejo doma, ne potrebujejo sprehoda… Potrebujejo samo nekaj pozornosti in primerno tehnično opremo, ki jo znajo upravljati tudi otroci.


  Povzeto po brošuri Prodac: Akvarij (kotiček žive narave pri vas doma)  Kako začeti?


  Akvaristika je konjiček, ki nam omogoča, da smo vsak dan v neposrednem stiku z naravo - in to kar doma. Naš mali akvarijski svet je dejansko »neokrnjen«, ne povzroča trpljenja živalim v kletki ali v pretesnem življenjskem prostoru. V dobro obratujočem akvariju bomo lahko opazovali ribe in rastline, ki so doma iz oddaljenih krajev.

  Akvaristika seveda predpostavlja tudi nekaj osnovnega znanja. Na naslednjih straneh boste našli osnovne informacije, ki jih potrebujete za enostavno ureditev akvarija. Te informacije boste seveda lahko nadgradili s strokovno literaturo in ustreznimi revijami s področja akvaristike, če boste želeli urediti posebno zahteven akvarij.


  Kam postaviti akvarij?


  Akvarij lahko namestimo kamorkoli. Sodobna oprema akvariju zagotavlja samostojnost. Akvarij torej ne potrebuje drugega kot električno vtičnico. Vsekakor pa priporočamo sledeče:

  1. Akvarij ni le posoda za ribe in rastline, temveč tudi okrasni dodatek, zato svetujemo, da ga namestite v dnevno sobo ali k vhodu.

  2. Akvarij namestite tako, da boste vsebino lahko udobno opazovali, to je v bližino kavčev, na višini 50-70 cm; če pa akvarij opazujete pretežno stoje (npr. v obsežnem vhodnem prostoru), je lahko nosilna podlaga visoka 70-90 cm).

  3. Akvarij mora imeti že od samega začetka svoje stalno mesto. Premik končanega ali napol praznega akvarija je dejansko nemogoč: akvarij je težek, pa še steklo se lahko razbije. Če morate akvarij premakniti, ga morate docela preurediti.

  4. Akvarij postavite na mesto, kjer lahko nemoteno opravljate vse vzdrževalne posege.

  5. Akvarij postavite na stabilno in popolnoma ravno površino; ne pod ne podlaga se ne smeta tresti. Ne pozabite, da je končna teža vsakega litra vode v akvariju približno 1,2-1,5 kg; teža 50-litrskega akvarija je torej približno 60-70 kg (odvisno od opreme). Stekla na dnu akvarija nikoli ne položite na trdo površino. Akvarij podložite s plastjo materiala, ki lahko ublaži morebitne udarce ali tresenje (posebno primerna sta penasta guma in stiropor).

  6.
  Akvarija ne izpostavljajte sončnim žarkom. Osvetlitveni sistemi sodobnih akvarijev vam omogočajo, da akvariju nudite ustrezno količino svetlobe, ki odgovarja potrebam vaših rib in rastlin.


  Shematski prikaz pravilne namestitve akvarija:  Velikost in oblika akvarija


  Pogosta napaka, značilna predvsem za začetnike, je ta, da najprej nabavijo majhen akvarij, »da bi pridobili osnovne izkušnje«. To ne drži: večje akvarije veliko lažje vzdržujemo kot pa manjše, vzpostavitev kemijsko-fizičnega ravnovesja vode je veliko lažje, kar je v korist rib ... in lastnikov akvarijev! Zato priporočamo, da uredite vsaj 40-litrski sladkovodni akvarij.

  Če pa se odločite za akvarij z morsko vodo, naj ta vsebuje vsaj 100 litrov. Seveda lahko tudi manjši akvariji brezhibno delujejo, če jih je proizvajalec ustrezno opremil, vendar lahko večkrat povzročajo težave v zvezi z izbiro in prehranjevanjem rib.

  Marsikdo si bo zastavil vprašanje, če mora biti akvarij obvezno pravokotne oblike. Na vprašanje ni mogoče odgovoriti da ali ne. Na osnovi izkušenj lahko trdimo, da je za začetnike in za normalno uporabo najbolj priporočljiv akvarij v obliki paralelepipeda. Vse druge oblike predpostavljajo tehnične in tudi finančne zaplete. Najprimernejši so industrijski akvariji. Akvariji, zgrajeni po meri, so v vsakem primeru dražji.


  Glede idealnega razmerja med stranicami in višino akvarija obstaja nekaj osnovnih pravil, temelječih na izkušnjah:  Povzeto po brošuri Prodac: Akvarij (kotiček žive narave pri vas doma)


  Prvi koraki v akvaristiki:

  1. Prvi koraki v akvaristiki
  2. Osvetlitev in ogrevanje akvarija
  3. Filtriranje
  4. Orodje za nego in vzdrževanje akvarija
  5. Oprema in dekoracija
  6. Voda
  7. Rastline
  8. Vnos rib
  9. Izbira rib

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR