Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Svetloba in primerna temperatura sta ključni za zdrave ribice v našem akvariju.
 1. 2. Prvi koraki: Osvetlitev in ogrevanje akvarija

  Svetloba je bistveni element, brez katerega akvarij ne more delovati. Rastline in alge potrebujejo svetlobo za svojo rast, a tudi večina mikroorganizmov, ki so sicer nevidni, a potrebni za delovanje akvarija, brez svetlobe ne more preživeti. Tudi življenje rib, dvoživk in drugih vodnih živali je odvisno od svetlobe. Zato mora razsvetljava akvarija imeti točno določene značilnosti, ki se delno razlikujejo od tistega, kar je za človeško oko primerno ali zadovoljivo.

  Povzeto po brošuri Prodac: Akvarij (kotiček žive narave pri vas doma)


  Osvetlitev


  Upoštevati je treba tri faktorje:

  1. trajanje osvetlitve;

  2. barvo svetlobe;

  3. kakovost in intenziteto svetlobe.

  Normalen akvarij mora biti osvetljen približno 10-12 ur dnevno. Priporočamo, da luč prižgete in ugasnete vedno ob isti uri in da jo pustite nepretrgoma prižgano. Vsak drugačen sistem škodi akvarijskim živim bitjem.

  Barva svetlobe je različna glede na vrsto sijalke, ki jo uporabljate. Poleg fluorescenčnih cevi, ki se v akvarijih pogosto uporabljajo, ker so poceni, praktični in učinkoviti, obstajajo sijalke z belo svetlobo, z dnevno svetlobo in svetlobo, ki spodbuja rast rastlin.

  Za brezhibno osvetlitev akvarija priporočamo enega izmed naslednjih sistemov:

  1. Osvetlitev z »mešano« svetlobo, pridobljeno s sijalkami za intenzivno rast rastlin in sijalkami s toplo svetlobo. V sladkovodnih akvarijih bi morale sijalke za intenzivno rast rastlin nuditi približno 50% svetlobe; v akvarijih z morsko vodo naj bo delež rahlo nižji.

  2. Osvetlitev s posebnimi sijalkami, ki posnemajo sončno svetlobo (te sijalke so dražje od običajnih in posnemajo celotni spekter sončne svetlobe).

  3. Razsvetljava s sijalkami s kovinskimi halogenidi. Tu ne gre za fluorescenčne cevi, temveč za klasične sijalke, ki jih gre postaviti daleč od akvarija; slednji mora biti odprt, brez steklenega pokrova.

  Za vsako sijalko je značilna določena poraba električne energije, izražena v wattih, vendar ta vrednost še ne določa količine oddajane svetlobe, ki je odvisna tudi od svetlobnega spektra, ki ga sijalka oddaja. Zato proizvajalci opredelijo tudi svetilnost, izraženo z mersko enoto »lumen«.

  Shematski prikaz fotosinteze in proizvodnje kisika v akvariju:


  Sladkovodni akvariji z rastlinami, ki ne potrebujejo veliko svetlobe, zahtevajo približno 30 lm na liter vode. Sladkovodni akvariji z rastlinami, ki potrebujejo veliko svetlobe, pa zahtevajo 50 ali več lm na liter vode. Pri morskih akvarijih je treba vračunati 40 lm, vendar akvariji s koralami in drugimi morskimi nevretenčarji lahko potrebujejo celo 50-80 lm ali več.

  Seveda je pomembno, da čim bolj izkoristimo svetilnost izbranih sijalk in da usmerimo vso svetlobo proti notranjosti akvarija s pomočjo reflektorja. Zato so pokrovi akvarijev prevlečeni z odsevnim materialom. Za delovanje fluorescenčnih sijalk je potrebno namestiti sistem za vklop. Zelo pomemben nasvet pa je: vse sijalke po določenem obdobju uporabe izgubijo svetlobno moč in jih je treba nadomestiti, preden dokončno pregorijo. Pogosto se zgodi, da se rastline po začetni rasti prenehajo razvijati. Razlog za to gre skoraj vedno pripisati »iztrošenim« sijalkam. Zato priporočamo, da akvarijske sijalke zamenjate približno na vsakih 8 mesecev.


  Ogrevanje


  Večina sladkovodnih in morskih akvarijev vsebuje tropske živali in rastline. Zato je potrebno ogrevati vodo v akvariju. Najpogostejši grelci so sestavljeni iz električne spirale v stekleni epruveti. Proizvajalci industrijskih akvarijev nudijo tudi posebne grelce v obliki pregibnega kabla, ki se ga namestiti pod akvarijski pesek. Za ogrevanje akvarija pa samo grelno telo ne zadostuje, saj lahko privede do prekomerne porasti temperature; zato je treba temperaturo uravnati in jo ustaliti na idealnih vrednostih, ki znašajo od 24 do 26 °C, kar ustreza večini tropskih organizmov. Zato je potrebno namestiti termostat. Najpogostejši modeli grelcev imajo termostat že fiksno spojen z grelcem: v tem primeru je govora o grelcu s termostatom.

  Da bi preprečili preobremenitev termostatov (kar bi skrajšalo njihovo življenjsko dobo), priporočamo, da izberete grelec ustrezne moči. Če se akvarij nahaja v normalno ogrevanem prostoru, potrebuje približno 1 watt na vsaka 2 litra vode, v prostoru, ki je pozimi izpostavljen hladu, pa priporočamo 1 watt na vsak liter vode.

  Povzeto po brošuri Prodac: Akvarij (kotiček žive narave pri vas doma)

  Prvi koraki v akvaristiki:
  1. Prvi koraki v akvaristiki
  2. Osvetlitev in ogrevanje akvarija
  3. Filtriranje
  4. Orodje za nego in vzdrževanje akvarija
  5. Oprema in dekoracija
  6. Voda
  7. Rastline
  8. Vnos rib
  9. Izbira rib

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR