Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kaj moramo vedeti pred nakupom rib?
 1. 8. Prvi koraki: Vnos rib

  Oglejmo si najpomembnejše točke pri nakupu akvarija in vnosu rib. Za druge vodne organizme (ki jih po navadi gojijo izkušeni akvaristi) veljajo enaka pravila.

  Povzeto po brošuri Prodac: Akvarij (kotiček žive narave pri vas doma)
  1. Nikoli ne kupujte bolnih rib. Plavuti morajo biti dobro razprte, brez razjed ali belkastih madežev; na telesu ne sme biti znamenj prisotnosti zajedavcev ali patogenih agensov, kot so bele pikice, rane, razjede, znamenja krvavitve ipd.; trebuh mora biti poln in ne votel. Ribe morajo plavati z razprtimi plavutmi brez nenadnih sunkov. Dihanje oziroma premikanje škrg mora biti redno in umirjeno. Oči morajo biti bistre in živahne. Bodite pozorni, ko se riba zadržuje na dnu ali plava tako, da so njena usta ob vodni gladini.

  2. Če imate pomisleke glede splošnega počutja rib, si oglejte njihovo reakcijo ob vnosu hrane: vsaka riba - tudi tista, ki je pravkar jedla - rade volje sprejme hrano razen v primeru resnega obolenja.

  3. Če kupujete ribe, katerih življenjske razmere so vam neznane ali ki pripadajo občutljivim vrstam, se pri prodajalcu pozanimajte, v kakšnem okolju so dotlej živele. Pomembni faktorji so: temperatura vode, pH vrednost, trdota ali gostota vode in vrsta hrane.

  4. V sladkovodne akvarije nikoli ne vnašajte enega samega primerka določene vrste. Kupite vsaj par rib ali skupinico s 4-6 primerki, predvsem v primeru rib, ki živijo v skupinah. Razmere v morskem akvariju so različne: marsikatera vrsta je samotarskega značaja in ne prenaša drugih primerkov iste vrste v akvariju. Če ne poznate »značaja« rib, se pred nakupom pozanimajte pri prodajalcu ali v strokovni literaturi.

  5. Ribe čimprej prenesite domov, da jih ne bi izpostavili temperaturnim preskokom. Vrečk, v katerih prenašate ribe, ne tresite.

  6. Preden vnesete ribe v akvarij, preverite temperaturo vode v akvariju in v vrečki. Če je razmik večji od 3°C, odprite vrečko in jo pustite kakih 15 minut plavati v akvarijski vodi. Če v akvarij vnašate občutljive ribe (vse morske ribe spadajo v to kategorijo!), priporočamo, da počakate 10 minut in nato začnete vodi iz vrečke počasi dodajati akvarijsko vodo: na ta način se izognete naglim spremembam kemijskih značilnosti vode. Priporočamo, da ob vnosu novih rib ugasnete akvarijsko razsvetljavo.

  7. Ko je temperatura v akvariju in vrečki enaka, previdno vnesite ribe v akvarij, tako da vrečko počasi izpraznite. Rib se nikoli ne dotikajte z rokami; pri vnosu si po možnosti pomagajte z mrežico.

  8. Kakih 10 minut nadzorujte vedenje rib in opazujte, kje se skrivajo, tako da lahko kasneje preverite njihovo prisotnost.

  Povzeto po brošuri Prodac: Akvarij (kotiček žive narave pri vas doma)

  Prvi koraki v akvaristiki:
  1. Prvi koraki v akvaristiki
  2. Osvetlitev in ogrevanje akvarija
  3. Filtriranje
  4. Orodje za nego in vzdrževanje akvarija
  5. Oprema in dekoracija
  6. Voda
  7. Rastline
  8. Vnos rib
  9. Izbira rib

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR