Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako izbrati in pravilno pripraviti podlago ter druge dekorativne elemente v našem akvariju?
 1. 5. Prvi koraki: Oprema in dekoracija

  V tem priročniku zaradi pomanjkanja prostora ne moremo podrobno predstaviti vseh dekorativnih elementov, ki so na voljo na tržišču. Omejili se bomo torej na obravnavo najosnovnejših principov.

  Povzeto po brošuri Prodac: Akvarij (kotiček žive narave pri vas doma)
  Osnovni nasveti


  1. Akvarijski material naj bo v čim večji meri naravnega izvora in naj odgovarja življenjskim potrebam akvarijskih živali in rastlin.

  2. Materiali, prisotni v akvariju, ne smejo sproščati strupenih snovi ali vplivati na kemijske značilnosti vode. Zato v sladkovodnem akvariju ne uporabljamo apnenčastih materialov, ki bi povečali trdoto vode. Posebno pozornost moramo nameniti plastičnim materialom, ki včasih sproščajo strupene snovi; to velja predvsem za morske akvarije.

  3. Pri izbiri materiala upoštevajte nasvete prodajalca; nabiranje materiala v rekah, jezerih ali morju ni priporočljivo, ker je za to potrebnih veliko izkušenj.


  Podlaga


  Posebej je treba obravnavati material za podlago, ki mora v sladkovodnih akvarijih biti sestavljena iz proda, v morskih pa po možnosti iz koralnega peska. V obeh primerih mora biti pravšnja granulacija materiala. Zrnca ne smejo biti predrobna, da ne bi prišlo do zastajanja vode.

  Plast podlage ne sme biti previsoka, nikakor pa ne višja od 10 cm. To pomeni, da 25 kg materiala zadostuje za akvarij s pribl. 100 l prostornine. Pri sladkovodnem akvariju je potrebno produ dodati posebne podlage z vsebnostjo gnojil, ki rastlinam nudijo vsa potrebna hranila.
  Vse okrasne materiale vključno s prodom (a z izjemo gnojilne prsti) je potrebno skrbno splakniti in po potrebi očistiti s trdo ščetko.

  Shematski prikaz priprave podlage v sladkovodnem akvariju. A = osnovna podlaga iz proda, gline in naravnih snovi, hranilnega substrata za rastline in gnojila. B = krovna plast iz pranega proda.  Ozadje


  Akvarije po navadi postavljamo tik ob steno. Da stena ni vidna skozi steklo, kar pokvari dekorativni učinek akvarija, navadno akvarij opremimo z ozadjem. Najlažja rešitev je ta, da na zunanjost akvarija nalepimo fotografijo z dvostranskim pritrjevalnim trakom. Na tržišču je na voljo veliko različnih slik: izberemo lahko tisto, ki se najbolje ujema z okoljem oziroma pohištvom.


  Opremljanje akvarija


  Strokovna literatura in revije nudijo veliko nasvetov za opremljanje vsake vrste akvarija. Predstavili bomo torej le osnovna pravila:

  1. Oprema akvarija mora upoštevati potrebe živali, ki bodo živele v akvariju. Marsikatera ribja vrsta potrebuje skrivališča. Žive korale in drugi nevretenčarji potrebuje ustrezno nosilno podlago. V vsakem primeru morate pustiti dovolj prostora, v katerem lahko ribe plavajo.

  2. Pred nakupom okrasne opreme pripravite skico z razporeditvijo akvarijske opreme. Načrt vam bo koristil predvsem pri urejanju sladkovodnega akvarija in vam bo pomagal določiti, kam postaviti rastline in koliko primerkov posaditi.

  3. V sladkovodnih akvarijih izkoristite rastline kot glavni okrasni element, ker so življenjskega pomena za brezhibno delovanje akvarija.

  4. Morski akvarij pa potrebuje veliko apnenčastega materiala (kamene korale, koralni pesek), ki stabilizirajo kemijske značilnosti vode.

  5. Če se odločite za nakup že opremljenega akvarija, vam ni potrebno skrbeti za postavitev dodatkov; v nasprotnem primeru namestite tehnično opremo pred postavitvijo okrasnih dodatkov.

  6. Potem ko ste akvarij opremili in napolnili z vodo, mora nekaj časa obratovati brez živali. Vodi morate v vsakem primeru dodati biološki aktivator in počakati vsaj teden dni, preden naselite ribe; to velja za sladkovodne akvarije, pri morskih akvarijih je treba počakati vsaj dva tedna. Samo na ta način lahko akvarij (predvsem pa filter) »dozori« in nudi svojim prebivalcem ustrezne življenjske pogoje.

  Povzeto po brošuri Prodac: Akvarij (kotiček žive narave pri vas doma)

  Prvi koraki v akvaristiki:
  1. Prvi koraki v akvaristiki
  2. Osvetlitev in ogrevanje akvarija
  3. Filtriranje
  4. Orodje za nego in vzdrževanje akvarija
  5. Oprema in dekoracija
  6. Voda
  7. Rastline
  8. Vnos rib
  9. Izbira rib

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR