Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako namestiti in skrbeti za akvarijske rastlinice?
 1. 7. Prvi koraki: Rastline

  V morskih akvarijih rastlin ni, zato je ta paragraf namenjen le akvaristom, ki nameravajo urediti sladkovodni akvarij. Rast alg v morskem akvariju nima nobenega opravka z gojenjem vodnih rastlin in je torej ne bomo obravnavali (ne pozabimo, da nega morskega akvarija predpostavlja zadostne izkušnje s sladkovodnimi akvariji!).


  Povzeto po brošuri Prodac: Akvarij (kotiček žive narave pri vas doma)

  Preglejmo torej najpomembnejše faktorje pri gojenju akvarijskih rastlin.
  Podlaga


  Podlaga je pri gojenju akvarijskih rastlin manj pomembna, ker se večina rastlin hrani skozi liste. Kljub temu podlage ne gre zanemariti. Podlaga ni samo substrat, v katerega se rastline ukoreninijo, ampak tudi vir določene količine hranilnih snovi, ki se topijo v vodi, tako da jih lahko rastline absorbirajo.

  Dno je bistveni element skoraj vsakega rastlinskega akvarija, ker izbrani material vpliva na razvoj vegetacije in na življenje živali. Na dno akvarija morate položiti dve komponenti: pesek ali prod, na katerega se rastline oprejo, pod njim pa mora biti plast hranilnega substrata, ki nudi hranilne snovi, ki jih rastline potrebujejo.


  Svetloba


  O svetlobi smo že spregovorili: nobena rastlina ne more rasti brez ustrezne količine svetlobe. Svetloba je življenjskega pomena ne samo za akvarijske rastline, temveč tudi za vse živali. Ribe ne bi mogle sintetizirati beljakovin in imeti normalne presnove, če ne bi vsaj za nekaj ur na dan razpolagale z zadostno količino svetlobe.
  Svetloba nudi energijo rastlinam, ker jim omogoča izvajanje fotosinteze, to je proizvajanje kompleksnih molekul na osnovi ogljikovih hidratov in sladkorjev, ki jih potrebujejo za rast, z obdelavo vode in ogljikovega dioksida.


  Hranilne snovi


  Tretji faktor, potreben za rast rastlin, so hranilne snovi. Rastline potrebujejo poleg ogljikovega dioksida, potrebnega za fotosintezo, mineralne snovi, raztopljene v vodi. Marsikatera izmed njih je sad razkroja organskega materiala, ki poteka v filtru, druge mineralne snovi pa mora akvarist dodajati s posebnimi gnojili in/ali hranilno podlago.


  Razporeditev in količina rastlin


  Razporeditev rastlin v akvariju je drug faktor, ki vpliva na razvoj vegetacije. Vsaka rastlina ima svoje potrebe
  glede življenjskega prostora, ki jih je treba upoštevati pri načrtovanju akvarija. V praksi se je izkazalo, da je v
  akvariju priporočljivo gojiti veliko rastlin, ki pa pripadajo samo nekaj vrstam. Začetniki naj se odločijo samo za hitrorastoče rastline, ki jih je lahko gojiti. Te rastline omogočajo hitro vzpostavitev tako imenovanega »biološkega ravnovesja«. Če sledite nasvetom iz tega priročnika, z rastlinami ne boste imeli težav. A v praksi vemo, da se začetniki večkrat pritožujejo o omejeni rasti rastlin in o prekomernemu razmnoževanju alg, ki je skoraj vedno asociirano s prvim problemom.

  Razporeditev rastlin: 1) Stebelne rastline skrajšamo; pri rastlinah s koreninami odrežemo del koreninske grude. 2) S prstom izvrtamo luknjo v pesek in vanj vstavimo rastlino. 3) Paziti moramo, da so steblo in korenine ravni in da ne molijo iz tal. 4) Rastlin ne vsajajte ne pregloboko ne preplitvo; korenine morajo biti rahlo prekrite.


  Osnovni pogoj za uspevanje je (poleg predhodno naštetih nasvetov) zadostna količina rastlin v akvariju. Medtem ko mora biti število rib omejeno, rastlin ni nikoli dovolj. Rastline naj zajemajo vsaj eno tretjino prostora v akvariju. Samo tako se lahko vzpostavi okolje, ki omogoča bujno rast rastlin in onemogoča razvoj alg. Ponoviti moramo tudi pomembno dejstvo, da lahko v akvarij vnesemo ribe in druga vodna bitja (npr. nevretenčarje) šele potem, ko je akvarij »dozorel - sciklan«. To pomeni, da je voda postala povsem bistra, da se je vzpostavilo ravnovesje med plini, da so se nitrifikacijske bakterije naselile v filtru in na dnu. Rastline so se medtem navadile na novo okolje in v akvariju so se pojavile prve zelene alge.


  Povzeto po brošuri Prodac: Akvarij (kotiček žive narave pri vas doma)

  Prvi koraki v akvaristiki:
  1. Prvi koraki v akvaristiki
  2. Osvetlitev in ogrevanje akvarija
  3. Filtriranje
  4. Orodje za nego in vzdrževanje akvarija
  5. Oprema in dekoracija
  6. Voda
  7. Rastline
  8. Vnos rib
  9. Izbira rib

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR