Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Preverite, ali znate pravilno uporabljati priljubljen Flexi ...
 1. Flexi povodec

  Skoraj vsak lastnik psa ga ima, ne zna pa ga vsak pravilno uporabljati – govorimo o iztegljivem povodcu, oziroma flexiju. To je pripomoček, ki psu omogoča več svobode, kot navaden povodec, hkrati pa z avtomatskim navijanjem vrvi v ohišje sprehod olajša tudi za vodnika. 


  Kaj sploh je flexi povodec?


  Flexi povodec je sestavljen iz ohišja, v katerega se navija s pomočjo vzmeti. Ko pes povleče, se vrv odvije, ko pa pritisk popusti, se navije nazaj. Izbiramo lahko med tanko vrvico in širokim trakom, ter mnogo različnimi velikostmi in dolžinami, primernimi tako za najmanjše, kot za največje pse. Tako priljubljeni so zaradi njihove praktičnosti, saj dolžina povodca psu omogoča več svobode pri gibanju, zaradi mehanizma navijanja pa se povodec ne zapleta sam vase in okrog psa.

  Najkrajši se iztegnejo do treh metrov, najdaljši pa celo do osem. Vsak tak povodec ima na ohišju tudi dva gumba. Z večjim odvijanje povodca ustavimo, drugi pa služi zaklepanju. Tako lahko poljubno uravnavamo dolžino povodca.

  Kako izberem pravi povodec za mojega psa?


  Pri izbiranju iztegljivega povodca je pomembno, da upoštevamo primerno velikost za našega psa, saj moč vzmeti v flexiju odgovarja določeni kilaži psa. Če za sprehajanje velikega in močnega psa uporabljamo povodec, ki je zanj prešibak, se bo hitreje pokvaril ali celo strgal, to pa lahko vodi v neprijetne ali celo nevarne situacije. Tudi uporaba takega pripomočka je pomembna- psu nikoli ne smemo pustiti, da povodec iztegne prav do konca ali se s silo zažene in nas pocuka, saj s tem pritiskamo na vzmet, ki se tako hitreje pokvari.

  Poleg iztegljivega flexi povodca naj bo v naši opremi tudi kratek najlonski povodec za vsakdanjo uporabo in trening – kako ga izberemo, si preberimo TUKAJ (klik)!

  Na kaj je potrebno paziti?


  Sliši se super, le zakaj bi sploh hoteli uporabljati kaj drugega kot flexi povodec? Iztegljivi povodci za mnoge pse niso primerni, z njihovo pretirano uporabo pa nehote potrjujemo marsikatera nezaželena vedenja. Pes ima na sprehodu s takim povodcem občutek svobode, saj se lahko od nas oddalji, kolikor sam želi. Prav zato pa veliko psov ne zna več lepo hoditi na popuščenem kratkem povodcu, saj nenehno vlečejo vodnika. Če se naš pes ne zna lepo obnašati na navadnem povodcu, je zanj še slabše, če ga sprehajamo s flexijem! Kako učinkovito odpraviti vlečenje na povodcu, si lahko preberemo TUKAJ (klik)!

  Odsvetuje se tudi za uporabo pri mladičkih, ki hoje na povodcu še niso navajeni. Flexi povodec prav tako ni primeren za sprehode v mestu ali ob prometnih cestah, saj nam omogoča manj nadzora nad psom. Če nismo pozorni lahko pes v trenutku steče čez cesto ali za mačko, tako pa hitro pride do nesreče. Najbolj primeren je zato pri sprehodih v naravi ali manj prometnih območjih, saj tako psu zagotovimo dovolj svobode in gibanja. 

  Iztegljiv povodec je zaradi morebitnih nenadnih sunkov in visokih sil ob potegu psa priporočljivo uporabljati z oprsnico.

  Flexi povodec je čudovit pripomoček, ki ga potrebuje prav vsak lastnik psa, vendar pa se ga mora naučiti pravilno uporabljati, da bodo sprehodi s psom kar najbolj varni in prijetni za oba.


   Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR