Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Surova hrana za pse? Niste čisto prepričani ali je tak način prehranjevanja resnično zdrav ali gre samo za novo modno muho?

 1. Hranjenje mladička s surovo hrano?

  Surova hrana za pse? Niste čisto prepričani ali je tak način prehranjevanja za vašo malo kepico resnično zdrav ali gre samo za novo modno muho? Dvome lahko potisnete na stran, saj hranjenje s surovo hrano posnema prehrano psičkovih prednikov iz narave. Pomembno je, da psiček uživa v zdravi in kvalitetni hrani!  Surova hrana predstavlja hrano, ki je pripravljena iz različnih delov kvalitetnega mesa, organov in kosti ter dodatka zelenjave, niso pa dodana barvila, ojačevalci okusov in drugi umetni dodatki. Prehranjevanje s surovo hrano ima za kužka kar precej prednosti, predvsem pa ima ugoden vpliv na kosmatinčkovo zdravje in je primerna tudi za mladičke. Večina že pripravljenih surovih zamrznjenih hran predstavlja popoln obrok za vašega psa, nekatere pa je potrebno dopolniti na primer z dodatkom kosti, če jih hrana že prvotno ne vsebuje.


  Vas zanima več? Kliknite na članek:"BARF - povratek k naravi!"


  Prednosti hranjenja s surovo hrano

  Psi, ki so hranjeni s surovo hrano imajo veliko manj težav z zdravjem dlesni in zob, saj se jim na zobeh nabira manj zobnih oblog ter posledično tudi manj zobnega kamna. Ker se jim takšna hrana prav tako ne lepi na zobe, pa je veliko bolj sprejemljiv tudi ustni zadah. V osnovi je surova hrana zelo ješča, psičkov organizem pa iz hrane izkoristi večino hranljivih snovi. Velika prednost hranjenja s surovo hrano je tudi, da je zelo lahko prebavljiva z visokim izkoristkom hrane, zato ima kosmatinček posledično tudi manjši ter trši iztrebek.


  Še več si lahko preberete v članku:"Je hranjenje s surovo hrano zdravo?"


  Zagotavljanje varnosti surove hrane

  Kontrola surovin, ki so namenjene za pripravo surove hrane je veliko bolj stroga kot kontrola mesa za človeško prehrano, zato ni velikega razloga za skrb, da bi pri tej hrani prišlo do okužb z bakterijami ali paraziti. Izvaja se zelo stroga mikrobiološka kontrola končnih izdelkov, ko le-ti zapustijo proizvodni obrat. Svetujemo pa vam, da ste pozorni in skrbni pri zagotavljanju higiene tudi v vašem gospodinjstvu.


  Uvajanje surove hrane v obrok psa

  Ob odločitvi, da boste svojega kosmatinčka hranili tudi s surovo hrano vam lahko edino slabost predstavlja dnevno odtajevanje hrane. V kolikor bi želeli kužku kot popoldanski obrok ponuditi surovo hrano vam svetujemo, da hrano iz zamrzovalnika vzamete v dopoldanskem času. Surove hrane termično ne obdelujete, saj tako uničite vse hranilne sestavine in tudi spremenite prebavljivost samega izdelka. Pri uvajanju surove hrane vam močno odsvetujemo tudi mešanje z drugimi vrstami hrane v istem obroku, saj imajo le te v prebavilih drugačen čas prebavljanja. Idealno je, da psičku prvi obrok surove hrane ponudite kot samostojni obrok v obdobju vsaj 12 ur od zadnjega obroka druge vrste hrane. V kolikor boste mladička poleg surove hrane hranili še s peleti ali briketi pa vam priporočamo, da kosmatinčku na primer zjutraj ponudite obrok peletov ali briketov in takrat surov obrok začnete odtajevati, da bo le ta odtaljen do naslednjega psičkovega obroka v popoldanskem času. Seveda pa je primerno tudi, da kužka hranite samo s surovo hrano - na tak način prehranjevanja preidete postopoma.


  Priporočena dnevna količina hrane

  Dnevno količino zaužite hrane prilagodite glede na starost, velikost in aktivnost psa, hkrati pa bodite pozorni tudi na vnos zaužitih priboljškov in ostalih dodatkov. Vse že pripravljene zamrznjene surove hrane, ki jih kupite v trgovini imajo na pakiranju zapisano koliko mora vaš kosmatinčke te hrane dnevno zaužiti. Orientirate se glede na starost mladička in njegovo trenutno težo. V primeru, da mladička hranite še z drugo vrsto hrane pa morate v obzir vzeti tudi to.


  Brez skrbi! Hranjenje s surovo hrano doprinese veliko pozitivnih sprememb, vaš mali psiček pa z njo ne bo postal krvoločni volk! Ta vrsta hrane bo potešila le njegovo »volčjo lakoto« in ugodno vplivala na zdravje kosmatinčkovega celotnega organizma.


  video nasveti za nove lastnike pasjih mladičev

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Sara
  MR. PETOV IZBOR