Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako zdravo in varno shujšati našega najboljšega prijatelja?
 1. Je moj pes predebel?

  Z našim psom radi delimo lepe trenutke v življenju in z njim uživamo – v sprehodih, izletih, objemčkih in seveda tudi v hrani. Vsi se zavedamo, da preveč gurmanskih užitkov in premalo gibanja slej kot prej pripelje do odvečnih kilogramčkov, tako pri psu, kot pri nas.


  predebel pes

  Debelost je v razvitem svetu čedalje večji problem, ki v veliki meri prizadane tudi naše ljubljenčke. Psi so skozi tisočletja življenja ob človeku vedno trdo delali in si svoj dnevni obrok pošteno zaslužili – bodisi s čuvanjem posestva, pašnjo ovac, lovom ali podobno 'pasjo službo'. Dandanašnji psički pa so bolj lagodnega življenja; na voljo jim je mehak kavč, lastna posteljica, hrana najboljše kvalitete in obilo priboljškov, s katerimi jih razvajamo. Psi so po naravi oportunisti, ki dobri hrani seveda ne bodo rekli »ne«! Posledice pa se pogosto naberejo na bokih… Kako pa sploh vem, ali je moj pes predebel in kako mu lahko pomagam do bolj zdrave teže?


  Najprej nekaj razčistimo – debeli psi niso prikupni in vesel 'pasji bajsek' ne sme biti merilo zadovoljnega psa! V sodobnem načinu življenja, ko nam vsem primanjkuje časa in energije, našim ljubljenčkom ljubezen pogosto izkazujemo skozi želodec. Namesto dolgega popoldanskega sprehoda mu ponudimo priboljšek. Namesto igre z žogico mu natresemo brikete. Namesto socializacije, učenja in šolanja mu vržemo žvečilko. Pes je v tem trenutku hrane seveda izjemno vesel, vendar mu na dolgi rok tako le škodujemo!


  Kako ocenim, ali mora moj kuža na shujševalno kuro?

  Kakor smo si med seboj različni ljudje, tako tudi za pasjo telesno zgradbo ni 'kalupa'. Sicer na spletu za posamezno pasmo najdemo okvirno idealno telesno težo, vendar pa vsak lastnik najboljše pozna svojega psa in mora na podlagi aktivnosti, metabolizma in njegove postave oceniti njegovo stanje. Seveda pa moramo biti objektivni ali pa za nasvet vprašati veterinarja, inštruktorja v pasji šoli ter kakšnega drugega strokovnjaka kinologa. Navsezadnje gre za zdravje našega najboljšega prijatelja!


  Psa si ogledamo v čim bolj vzravnanem stoječem položaju od strani ter od zgoraj. Od strani vidimo spodnjo linijo psa (prsni koš in trebuh), ki se pri zdravem psu v lepi liniji zaokroži navzgor. Mišice nog so vidne in definirane. Od zgoraj mora imeti pes prav tako linijo, ki se proti zadnjem delu telesa zoži. Če psa pobožamo po hrbtu, moramo pod prsti čutiti zadnjih nekaj reber – rebra in medenica pa ne smejo biti vidni, saj to pomeni, da je pes presuh (izjeme so nekatere pasme, kot na primer hrti).

  Zakaj debelost škoduje?

  Debelost povzroča številne zdravstvene težave, izgled je še najmanjši problem! Najbolj pogoste in najbolj škodljive posledice odvečnih kilogramov za naše pse so:


  • Povečana možnost rakavih obolenj
  • Srčne bolezni
  • Sladkorna bolezen
  • Težave s sklepi in okostjem: Pasji sklepi so občutljivi in jim odvečna bremenitev hitro škoduje. To še posebej velja za velike pasme, pasme, ki so nagnjene k degenerativnim boleznim sklepov ter starejše pse.
  • Krajša življenjska doba: Vsi si želimo, da bo naš kosmatinec kar najdlje z nami, vendar statistika kaže, da imajo pretežki psi tudi do nekaj let krajšo življenjsko dobo! Če to ni dovolj velik razlog za takojšnjo dieto..?

  Sedaj pa najtežje… kako shujšati?

  Če nimamo ravno železne discipline ali izvrstnih genov smo se tudi sami kdaj v življenju gotovo srečali s tem težkim vprašanjem. Torej, pes mora shujšati! Diete se seveda lotimo postopoma in premišljeno, da bo na počutje psa čim manj vplivala. Uporabimo kombinacijo naslednjih korakov:


  Zmanjšanje obroka


  Seveda je to prvi in najpomembnejši ukrep, brez katerega bo vsaka dieta brez haska. Strogo se držimo priporočil na embalaži pasje hrane in količino dnevnega obroka preračunamo na željeno telesno težo psa.


  Dietna hrana


  Da, tudi v pasjem svetu obstaja dietna prehrana. Ta načeloma vsebuje manj maščob, več vlaknin, lažje prebavljivo meso in kljub zmanjšanemu kaloričnemu vnosu psa nasiti.


  Zmanjšamo količino priboljškov


  To je sicer vsakomur jasno, vendar ob prosečih pasjih očkah kaj hitro pozabimo na disciplino… Nujno zmanjšamo vnos priboljškov, jih zamenjamo za manj kalorične ali pa njihovo vrednost odštejemo od dnevnega obroka našega psa!


  Gibanje, gibanje in še enkrat gibanje


  Brez tega ne gre! Če je pes res zelo pretežak s športom v začetni fazi seveda ne smemo pretiravati. Začnemo z rednim sprehodi, ki jih sčasoma daljšamo, se odpravimo v hrib, vmes naredimo intervale zmernega teka in se s psom igramo. Aktivnost bo blagodejna za oba, psa in vodnika!  hujšanje psa

  Če smo se diete pravilno lotili, bomo kmalu opazili rezultate. Pes bo imel več energije, bolj bo živahen in manj utrujen. Napredek spremljamo z rednim tehtanjem in se občasno posvetujemo z veterinarjem. Ko pes doseže željeno težo pa seveda ne krenemo nazaj na stara pota, ampak še naprej ohranjamo zdrav način življenja. Tako bo naš najboljši prijatelj zdrav in živahen ob naši strani še dolga leta!


  TUKAJ preveri, koliko gibanja potrebuje pes
  TUKAJ si preberi o najbolj priljubljenih pasjih športnih disciplinah
  TUKAJ pa najdeš seznam dietne hrane

  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR