Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Gibanje je za zdravje psa izjemno pomembno!
 1. Koliko gibanja potrebuje pes?

  Pred nakupom psa je ena najbolj pomembnih stvari, na katero moramo pomisliti, koliko gibanja mu lahko privoščimo. Psi so po naravi krdelne živali, ki bi v divjini skupaj s svojo družino prehodile na desetine kilometrov vsak dan. Potreba po gibanju psom ostaja še danes, kljub udobnemu življenju z ljudmi kjer jim ni treba več iskati hrane ali mirnega kotička za počitek.

  Prav vsak pes, od najmanjše čivave do največjega bernardinca, potrebuje dnevno vsaj tri sprehode. Tako lahko opravi potrebo, zadovolji pa tudi svoj nagon po migraciji. Če psu zaradi časovne stiske ne moremo omogočiti treh dolgih sprehodov, naj bo vsaj en sprehod na dan daljši in bolj aktiven, druga dva pa sta lahko krajša, le za namen opravljanja potrebe.


  Kaj mora sprehod vsebovati?

  Osnoven pasji sprehod

  Niso vsi sprehodi enakovredni in se lahko med seboj razlikujejo. Lahko gremo le na osnoven kratek sprehod za opravljanje potrebe (ta je najpogostejši zjutraj in pozno zvečer).

  Aktiven pasji sprehod

  Aktiven sprehod pa je seveda bolj strukturiran in lahko vsebuje naslednje elemente:

  • Ogrevanje: če bomo izvajali intenzivnejšo športno aktivnost, je za oba, psa in vodnika, priporočljivo ogrevanje. To za psa predstavlja počasno hojo, vaje sedi in prostor, obračanje v krogu, osmice in podobno.
  • Igra: igra je izjemno pomemben del, ki krepi vez med psom in vodnikom, zato je priporočljivo vsaj del sprehoda posvetiti igri. Kakšne tipe igrač izbrati in kako se z njimi igrati, si lahko preberemo TUKAJ (klik).
  • Šport: športna aktivnost je zdrava in zabavna, s psom lahko tečemo, planinarimo, plavamo, kolesarimo, rolamo ali pa se odločimo za treniranje kakšne od številnih pasjih športnih disciplin!
  • Trening poslušnosti ali trikcev: tudi če naš pes obvlada osnovne ukaze, jih je priporočljivo vsak dan ponoviti in s tem utrjevati, zabavno pa se je učiti nove trikce! Česa vaš kuža še ne zna - prosi, preval, prinesi palico, hoja po zadnjih nogah? S pravo motivacijo se lahko nauči čisto vsega!
  • Iskanje: ni treba, da s psom trenirate reševanje ali delo z nosom, preprosto igro lahko pripravite kar sami, z nagrado, ki psu najbolj ustreza - igračko ali hrano skrijemo v travo ali podrast in pustimo, da jo pes najde s pomočjo vonja! To bo zadovoljilo njegov nagon po iskanju in vohljanju.
  • Prosto vohljanje in sproščena hoja: seveda pa potrebuje odličen sprehod tudi čas, kjer pes počne tiso, kar njemu ustreza - vohlja in bere "pasji časopis", označuje teritorij, se sproščeno sprehaja ob nas, ...
  • Ohlajanje: če smo sprehod začeli z ogrevanjem, ga končamo z ohlajanjem, še posebej, če smo bili fizično bolj aktivni. To sestoji iz mirne, počasne hoje, lahko tudi hitre masaže ali vaj raztezanja.

  dnevno gibanje psa

  Zakaj je gibanje pomembno?

  Psi, ki se dovolj gibajo so namreč fizično in mentalno zdravi, stabilni in zadovoljni. Vsi smo že slišali rek 'utrujen pes je priden pes', saj bo kuža, ki je prijetno utrujen od aktivnega sprehoda, lovljenja žogic ali igre z vodnikom, doma zadovoljno zaspal kot top. Tak kuža tudi ne bo imel energije za razmišljanje o raznih neumnostih, kot so bevskanje ali žvečenje čevljev.


  Če se kdaj zgodi, da gibanje na prostem ni mogoče (okrevanje psa, izredne vremenske razmere), pa lahko psa zaposlimo tudi v stanovanju - 5 nasvetov za zaposlitev psa v stanovanju. Seveda pa to nikakor ni nadomestek kvalitetnega sprehoda!


  Na to pomislimo že pred nakupom psa!


  Pri izbiri pravega psa za nas, pa naj bo to mešanček iz zavetišča ali rodovniški mladiček, moramo imeti v mislih, koliko gibanja bo potreboval in ali smo mu ga zmožni zagotoviti. Pri odraslih psih je seveda jasno, ali so bolj 'lene' sorte ali bi vsak dan premagovali maratonske razdalje, pa tudi osebje v zavetišču oziroma prejšnji lastniki psa vam bodo znali natančno opisati njegove potrebe. Pri mladiču pa je to seveda še uganka – splošne smernice posamezne pasme vas bodo vodile, svetujejo pa vam lahko vzreditelji in lastniki odraslih psov. Seznam in opise vseh pasem psov najdemo TUKAJ (klik)!


  Različne pasme potrebujejo različno količino gibanja!


  Vsaka pasma ima nekoliko različne potrebe in sposobnosti, načeloma pa veljajo za manj zahtevne predstavniki kratkogobčnih pasem, kot so angleški in francoski buldog, mops, predstavniki molosov in drugi. Ovčarji, ptičarji, terierji in polarni psi spadajo med najbolj zahtevne, saj kar prekipevajo od energije in želje po gibanju.


  Pri izbiri pasme moramo biti sami do sebe zelo iskreni – četudi nam je na primer na moč všeč pasma madžarska vižla, mi pa nismo pripravljeni vsak dan z njo teči, kolesariti ali hoditi v hribe, ne smemo riniti z glavo skozi zid! Nerealne želje pogosto končajo z nesrečnim lastnikom in zafrustriranim psom z neštetimi vedenjskimi težavami.


  pasji sprehod

  Prav vsak pes potrebuje dnevno gibanje, pozornost in igro. Le tako bo srečen in zadovoljen, doma pa mirnejši in bolj priden. Le kaj je lepšega, kot sprehod v naravi, izlet na bližnji hrib ali pohajkovanje po mestu v družbi našega najboljšega prijatelja? Navsezadnje gibanje ni zdravo le za psa, ampak tudi za nas.


  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR