Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Pri izbiri psov naletimo na tri tipe psov, glede na poreklo oz. vrsto vzreje.
 1. Pasemski pes, križanec ali mešanec?

  Pri izbiri psov naletimo na tri tipe psov, glede na poreklo oz. vrsto vzreje.

  Pasemski psi

  Pasemski psi so posledica selektivne vzreje psov s specifičnimi vizualnimi in karakternimi lastnostmi. Imajo skupno genetsko dediščino ter enake telesne in značajske lastnosti.

  Prednost pasemskih psov je torej ta, da obstajajo točno določeni standardi, ki zadevajo njihovo velikost, tip in dolžino dlake, ter določene karakterne lastnosti, ki so običajno predvsem posledica prvotnega namena vzreje posamezne pasme. Tako lahko bodoči lastniki dobro predvidijo velikost psa, zahtevnost nege in vzgoje, potrebo po aktivnosti, do neke meje pa tudi njegov karakter in temperament. Prednost rodovniške vzreje je tudi ta, da bodoči lastniki zlahka preverijo zdravstveno stanje obeh staršev mladička in na podlagi tega zagotovijo, da mladiček ni podvržen resnim dednim obolenjem.

  Glavna slabost t.i. čistokrvnih pasemskih psov pa je žal ravno ta, da so zaradi manjše raznolikosti genov zelo podvrženi mnogim dednim boleznim, ki so za določeno pasmo značilne. Temu se lahko v večji meri izognemo s premišljenim nakupom in preverjanjem prednikov psa in njihovega zdravstvenega stanja, življenjske dobe in morebitnih bolezni. Pasemski psi so običajno pri nakupu tudi precej dražji od križancev in mešancev, saj v vzrejo le-teh vzreditelj praviloma vloži mnogo truda, časa in denarja.  Križanci

  Križanci, ali tudi hibridi, so potomci dveh pasemskih psov, ki po vsakem od staršev podedujejo 50% dedne zasnove, vendar težko točno predvidimo njihov značaj ali izgled, saj se te lastnosti uskladijo šele po sedmih ali osmih generacijah selektivne vzreje psov.

  Glede na to, da poznamo obe pasmi staršev pa lahko vsaj deloma predvidimo osnovne značajske in vizualne lastnosti mladičkov.
  Večina današnjih križancev nastane načrtno in so križanci prve generacije. Rejci želijo, da bi mladički obdržali najboljše lastnosti obeh pasem. Čeprav lahko iz kombinacije staršev dobimo mladiče, ki od njih podedujejo vse najboljše karakteristike, pa se zaradi nepredvidljive genetike prav tako lahko zgodi, da od staršev podedujejo nezaželjene značajske lastnosti in zdravstvene hibe.

  Zadnja leta so postali križanci po svetu zelo priljubljeni, saj so pogosto prikupnega videza in zanimivih imen (kot so: maltepoo – potomec Maltežana in miniaturnega Kodra; Puggle – potomec Mopsa in Beaglea; Šnudl – potomec pritlikavega Šnavcerja in miniaturnega Kodra;…).

  Mešanci

  Mešanci so potomci psov, pri katerih je eden od staršev ali oba križanca ali mešanca. Gre za mešanico več različnih psov, ki pa lahko v nekaterih primerih še vedno odražajo določene lastnosti, značilne za posamezno pasmo.

  Mešanci so ponavadi posledica nenačrtovane vzreje oziroma nepazljivosti. Ker so nezaželeni, pogosto pristanejo v zavetiščih, parjenje mešancev pa je izredno neodgovorno in za pse škodljivo početje. Njihovo poreklo ni poznano, zato je pri mladičih težko predvideti velikost, izgled in temperament psa, tudi njihov značaj ne ustreza vselej njihovemu videzu.

  Življenje z mešancem je zlasti v prvih mesecih, ko se oblikuje značaj in kužek še raste, polno presenečenj, vendar pa je prav vsak mešanček zelo unikatno bitje, ki nepopisno popestri življenje svojemu lastniku. Kljub splošno sprejetemu mnenju, da so mešanci bolj zdravi od pasemskih psov, pa na to ne smemo računati, saj novejše znanstvene študije tega ne podpirajo. Tako nikakor ne smemo mešanca posvojiti z mislijo, da bomo zato imeli nižje stroške pri veterinarju!

  Ne glede na to, ali se odločite za pasemskega psa ali posvojite križanca ali mešanca, se nanj dobro pripravite. Spoznajte, kako psi ne glede na pasmo in izvor mislijo, kaj zares najbolj potrebujejo in kako je z njimi resnično potrebno ravnati, da se bo razvilo obojestransko spoštovanje in dolgoletno prijateljstvo, kakršnega ne more nadomestiti nobena druga vez.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR