Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Zdrav in negovan pasji mladiček je srečen pasji mladiček!

 1. Kako negujemo mladička?

  Izrednega pomena je, da se vaš mladiček naokrog ne sprehaja s predolgimi krempeljčki, zavozlano ali umazano dlako, umazanimi ušeski in ne pušča svoje dlake vsepovsod. V pestri izbiri pripomočkov za nego pa se je včasih zelo težko odločiti kaj vse bi za kužka potrebovali...  Osnovna nega psa predstavlja pregledovanje in čiščenje uhljev ter predelov okoli oči, čiščenje zobkov, striženje krempeljčkov, negovanje šapic, negovanje dlake in kopanje. Z zagotavljanjem osnovne nege psičku pomagate, da je srečen in zadovoljen ter se v svoji koži počuti odlično. Pomembno je, da psa na redno nego navajate že od mladička in mu ta proces predstavite kot nekaj prijetnega.


  Nekaj nasvetov za nego si lahko preberete tudi v članku:"Vodič za osnovno nego in higieno."


  Prvo kopanje

  Mladička lahko prvič skopate že takoj v prvem tednu, ko ga pripeljete domov, seveda pa mu najprej dajte nekaj časa, da se navadi na novo okolje. Pri navajanju na kopanje vam svetujemo, da najprej pričnete s kopanjem po tačkah, da se navadi na sam postopek in občutek vode. Najboljše je, če vam ob samem procesu nekdo pomaga in psička zamoti s slastnimi priboljški ali zanimivo igračo, saj bo na tak način mladiček kopanje povezal s pozitivno izkušnjo.


  Nekaj nasvetov za kopanje psa si lahko preberete tudi v članku:"Kopanje psa."


  Šampon za mladičke

  Za kopanje mladega psa je priporočljiva uporaba šampona za mladičke, saj so le-ti nežni do psičkove občutljive kože. Svetujemo vam nakup šampona, ki je izdelan posebej za pse iz čimbolj naravnih sestavin ter s čim manj dišav, saj s takim izdelkom ne bo prišlo do izsušitve kože. Pri šamponih bodite pozorni ali ga je potrebno redčiti ali ne. Eden izmed takih šamponov je koncentrat šampona za mladičke znamke Jean Peau, ki ga redčite v razmerju 1:4 (1 enota šampona in 4 enote vode). Razredčeni šampon tako lahko enostavno postopno polivate po psu in ga vtrete v dlako ter ga na koncu dobro izperete. V kolikor ima vaš kužek dolgo dlako pa vam poleg šampona priporočamo tudi uporabo balzama, kot je na primer Jean Peau Cream Exclusive, ki bo poskrbel za lažje razčesavanje dlake in njen čudovit izgled. Prekomerno kopanje kužka ni priporočljivo, zato vam med vmesnimi kopanji svetujemo uporabo suhega šampona, kot je na primer Jean Peau Conditioning Lotion. Suhi šampon je odlična alternativa kopanju tudi pozimi, saj dlake ni potrebno zmočiti z vodo, po nanosu pa kužka preprosto skrtačite.


  Pogostost kopanja psa

  Pogostost kopanja kosmatinčkov je odvisna od tipa dlake in pasemskih značilnosti. Splošno navodilo je, da se psa kopa s šamponom nekje na 1-2 meseca oziroma po potrebi. V primeru, da se umaže ali povalja po kakšni nesnagi pa ga seveda lahko okopate večkrat, pomembno je le, da izberete blag šampon, ki ne bo zmotil naravnega mikrobioma pasje kože.


  Čiščenje tačk

  Pri skrbi za nego tačk je pomembno njihovo redno pregledovanje in po potrebi tudi čiščenje. Svetujemo vam, da svojega navihanega mladička čimprej navadite na dotikanje in pregledovanje tačk ter njihovo čiščenje in brisanje. Vsakodnevno šamponiranje tačk lahko vodi v izsušitev nežnih in ljubkih blazinic, zato tačke po sprehodih spirajte le z vodo ali obrišite s posebnimi čistilnimi robčki za pse. Čistilne robčke lahko uporabljate vsak dan za brisanje umazanije s tačk in trebuščka, pakirani pa so v priročnih pakiranjih za lahko in hitro uporabo.


  Učinkovita osušitev psa po kopanju

  Po kopanju se želite izogniti otresanju kosmatinčka in posledično velikih količin vode po celotni kopalnici, zato vam za učinkovito brisanje kožuščka svetujemo uporabo brisače iz mikrovlaken. Brisača iz mikrovlaken je zelo vpojna in nase zelo učinkovito veže vodo, zato bo vaš kuža suh v rekordno hitrem času.


  Pripomočki za česanje

  Izrednega pomena je, da svojega mladička že od začetka navadite na česanje oziroma negovanje njegove dlake. Pripomočke mu nežno predstavite ter ga med negovanjem pozitivno spodbujajte z uporabo slastnih priboljškov. Ne glede na vrsto oziroma dolžino dlake je česanje ali krtačenje priporočljivo vsaj enkrat tedensko. Pri dolgi dlaki s česanjem preprečite nastajanje vozličkov in odstranjujete odmrlo dlako, pri kratki pa spodbujate prekrvavitev in psičku nudite prijetno masažo. Za začetek pri mladičku lahko uporabite gumijasto krtačo, kot je na primer krtača Kong ZoomGroom, ker je nežna do kože in učinkovito odstranjuje odmrlo dlako. Odličen pripomoček pa je tudi za vmasiranje šampona v dlako med kopanjem kužka.


  Različen tip dlake potrebuje različno nego! Preberite si članek:"Vodič za nego pasje dlake."


  Krajšanje krempljev

  Pasji krempeljčki bodo rastli neprestano, zato vam priporočamo njihovo striženje približno enkrat na mesec, oziroma bo čas njihovega striženja odvisen od obrabe in hitrosti rasti krempljev. Predolgi kremplji lahko vodijo v boleče vraščanje ali celo deformacijo tačke, zato je krajšanje izrednega pomena. Pri krajšanju si lahko pomagate s kleščami, kot so to na primer Ferplast klešče za kremplje. Njihovo velikost prilagodite velikosti vašega kužka in njegovih krempljev. V kolikor se kremplji vašega psa ob običajnem stanju dotikajo tal, so le-ti predolgi in bo potrebno njihovo krajšanje. Postopek mu predstavite čim bolj sproščeno z veliko pozitivne spodbude ter priboljškov.


  Vas zanima pravilni postopek krajšanja krempljev? Kliknite na članek:"Video nasvet za striženje krempljev."


  V primeru, da se ob striženju krempljev zgodi, da kužka preveč zastrižete in iz krempeljčka začne teči kri, pa vam svetujemo, da uporabite sredstvo za zaustavljanje krvi, kot je na primer Arava Blood Stopper prašek za zaustavljanje krvavitev.


  Igrače za zaposlitev kužka med striženjem krempljev

  Mladička lahko med striženjem krempljev zamotite na različne načine. Lahko poskusite z njegovo najljubšo žvečljivko, kot je naprimer bikovka ali pa z raznimi igračkami iz katerih mora mala kosmata kepica polizati ali drugače zbezati svoj najljubši priboljšek. Takšni izdelki so na primer Beeztees gumijasta podloga Licki Mat, Nobby gumijasta TPR kača ali Kong gumijasta igrača.  Z redno osnovno nego bo vaš mali kužek zadovoljen in zdrav, hkrati pa boste vez med psičkom in vami še bolj utrdili. Pomembno je, da ob negovanju ne hitite in da v samem procesu uživa tako kuža kot tudi vi. Nič ni boljšega kot zdrav, čist in urejen kosmatinček!


  video nasveti za nove lastnike pasjih mladičev

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Sara
  MR. PETOV IZBOR