Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Mehko ali čvrsto? Toplo ali hladno?Izbire je veliko! Katera pa je prava?

 1. Kakšno ležišče potrebuje mladiček?

  Mladički potrebujejo ogromne količine spanca. Da si bo vaš utrujeni psiček po napornem igranju in grizljanju napolnil baterije mu je priporočljivo omogočiti čisto njegov prostor za počitek. Za kvaliteten in udoben spanec mu zato lahko privoščite čisto njegovo ležišče.  Psi v povprečju spijo 14 ur na dan, mladički pa še nekoliko več. V ogromni poplavi različnih tipov, barv in vzorcev ležišč, se je kar težko odločiti, katero ležišče bi bilo primerno za vašega mladička. Pri izbiri ustreznega ležišča bodite pozorni na kakšnih površinah vaš psiček najraje leži. Nekateri psi imajo raje mehke, tople površine, spet drugi pa raje spijo na trdih in mrzlih tleh. Pri mladičkih morate biti pozorni predvsem pri izbiri materialov, saj so male kosmate kepice nagnjene k uničevanju in žvečenju. Priporočamo vam izbiro ležišča, ki ima čim manj robov in je izdelano iz čvrstih materialov, da jih psiček težje dobi med svoje ostre zobke. Taka ležišča predstavljajo na primer plastične košare v katero lahko za kužkovo udobje preprosto položite kakšno odejico, prevleko ali blazino.


  Nekaj nasvetov si lahko preberete tudi v članku:"Kako izbrati psu primerno ležišče."


  Izbira primerne velikosti ležišča

  Ali boste za svojega mladička izbrali »začasno« velikost ležišča ali pa boste posteljo že prilagodili končni velikosti kužka, je seveda vaša odločitev. V kolikor menite, da boste vašemu mladičku lahko preprečili uničenje novega ležišča lahko izberete izdelek, ki ga bo imel psiček tudi ko bo odrasel, v nasprotnem primeru pa vam priporočamo nakup takšnega, ki bo primeren za trenutno velikost kosmatinčka. Pri izbiri primerne velikosti bodite pozorni na to, da se psiček na ležišču lahko udobno uleže na bok in široko iztegne vse štiri tačke. Za lažjo izbiro pa lahko pred nakupom izmerite tudi kosmatinčkovo plečno višino in dolžino hrbta. Te dve meritvi vam bosta dali okvirne smernice glede primerne velikosti, pomembno pa je seveda tudi, da izmerite koliko prostora imate na mestu kamor želite ležišče postaviti.


  Primerno število ležišč v stanovanju ali hiši

  Število ležišč določite sami glede na vaše želje in prostor v stanovanju ali hiši. Vam pa vseeno priporočamo, da ima kosmatinček v vsakem prostoru v katerem se z njim največ zadržujete tudi svoje ležišče, kamor se lahko umakne v primeru, da potrebuje mir in udobno počiva, hkrati pa vas ima še vedno ''na očeh'' in se zato ne počuti osamljeno. Izbira udobnega ležišča je »lepa gesta«, kjer malim tačkam namenite nek prostor, ki je samo njihov in se bodo na njem počutile varno.


  Primerna izbira materiala ležišča glede na tip dlake

  Izbira materiala ležišča ima velik pomen pri nakupu, saj imajo različne pasme različne tipe dlak in temu primerno je zato tudi vzdrževanje ter čiščenje izdelka. Za pse s kratko in čvrsto dlako, ter pse z zelo gosto dlako tako na primer ni najbolj primerna mehka bombažna posteljica – čvrsta kratka dlaka se rada zapiči v bombažna vlakna, psomn z gosto toplo dlako pa je rado vroče. Za psička z debelejšo dlako vam zato priporočamo ležišče iz umetnega usnja ali kakšnega drugega bolj čvrstega materiala, ki dobro odvaja toploto. Kratkodlake pasme pa imajo navadno rade nekoliko bolj topla ležišča, ki jih lahko pogrnete tudi z mehko odejico. Je pa seveda vsak pes nekoliko drugačen zato ga za začetek dobro opazujte in hitro boste ugotovili na kakšnih površinah najraje leži - so to mrzle ploščice ali pa se vaš kuža rad skriva pod toplo odejo?


  Plastično ležišče oziroma košara

  Ovalna plastična košara je izjemno enostavna za čiščenje, mladiček pa jo bo tudi težje razgrizel in raztrgal kot z bombažno polnjeno ležišče. Z nakupom takšnega ležišča se boste na enostaven način izognili velikemu neredu. Za stabilnost ležišča poskrbijo proti zdrsne nogice na spodnji strani, reže pa za pretok zraka in zračenje ležišča. Izdelek lahko nato prevlečete s posebno prevleko ali pa zapolnite s prikupno odejico. Visoke stranice bodo vašemu psičku nudile tudi oporo kamor bo lahko naslonil svojo utrujeno glavo, vhod v ležišče pa je nekoliko spuščen, da je dostop do ležalne površine karseda lahek.


  Ležišče iz umetnega usnja

  Celotno ležišče pokriva umetno usnje, katerega čiščenje je zelo enostavno. Izdelek lahko le preprosto posesate s primernim nastavkom in ga obrišete z vlažno krpo. Je vzdržljivo in čvrsto ležišče, vendar pa kot vsa ostala ležišča ni odporno proti ostrim zobkom. Zato vam priporočamo, da ležišče obvezno ustrezno zavarujete s pomočjo prevleke ali odeje, prav tako pa psička ne puščajte predolgo brez nadzora v kolikor je to le mogoče. Izdelek ima na treh straneh nekoliko višje robove, kamor vaš psiček lahko položi glavo, vhod ležišča pa je ponovno nekoliko spuščen kar omogoča lažje vstopanje vanj.  Psiček se ne bo mogel upreti spancu na udobnem ležišču, ki ga bo popeljalo v čudovit svet sanj o slastnih priboljških in neomejenemu igranju... Kot da bi spal na oblačku!


  video nasveti za nove lastnike pasjih mladičev

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Sara
  MR. PETOV IZBOR