Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Ko pes zavrača hrano, je potrebno najti vzrok!
 1. Ko pes zavrača hrano

  Psi so si med seboj že po naravi zelo različni, zato se tudi zanimanje za hrano med njimi razlikuje. Želodec psa lahko naenkrat sprejme veliko hrane, zaradi česar je njegov organizem sposoben tudi dlje časa shajati brez hrane, ne da bi to škodilo zdravju psa.


  Zavedati se moramo, da ni narobe ali nevarno, če pes nekaj dni zavrača hrano. V kolikor pa pes, ki je pred tem normalno jedel, začne nenadoma zavračati hrano, to pa traja dlje časa in je povezano z izgubljanjem teže, je potrebno pomoč poiskati pri veterinarju, saj bi lahko šlo za zdravstvene težave.  Vzroki


  Zavračanje hrane je lahko povezano z veliko različnimi vzroki. Neješčnost pri samcih je lahko povezana z gonečo se psico, ki živi v bližini. Na zmanjšanje apetita in izpuščanje posameznih obrokov navadno vplivajo tudi visoke poletne temperature. Lahko pa gre preprosto za to, da je pes izbirčen glede hrane - v kolikor psa že od malega nismo navadili na različne okuse se lahko zgodi, da pozneje zavrača hrano katere ni vajen, ali zavrača samo določen tip hrane (npr. če je bil prej vajen samo na mehko hrano, ni nič čudnega, če zavrača trdo). Temu se najlažje izognemo tako, da psa že od začetka hranimo z raznovrstnimi obroki različnih okusov. V nekaterih primerih pa problem ni samo v psu, temveč lahko tiči vzrok za zavračanje hrane tudi v katerem izmed družinskih članov, ki psu redno daje hrano z mize, med tem, ko tudi sam obeduje. Pes lahko v takšnih primerih zavrača le svojo hrano, saj hoče jesti človeško hrano.

  Včasih pes na ta način zgolj skuša zbujati pozornost, saj se mu ob zavračanju hrane lastnik navadno bolj posveti in mu prigovarja, da bi vendarle pojedel nekaj hrane ali pa mu hrano ponuja iz roke. S tem sicer ni nič narobe, vendar pa moramo paziti, da pes ne bo odkril, da je posledica njegovega zavračanja hrane to, da pridobi našo pozornost. Ker se trudimo, da bi mu ugodili, dobiva zato samo še posebej okusno hrano – če bi se tega zavedel, bi pes znal to izkoriščati tudi v prihodnosti.

  Možno je tudi, da psa od jedi odvrača umazana posoda ali pa neokusen obrok. Psu zato poskusimo pripraviti kar se da okusno hrano, ki mu jo ponudimo v čisti posodi. V kolikor uporabljamo suho hrano, jo lahko navlažimo z vodo ali pa ji primešamo malo mokre hrane za pse oziroma kakšne druge okusne dodatke, kot je na primer jogurt ali juha. Vzrok je lahko tudi v tem, da smo psu nenadoma zamenjali vrsto hrane. V takšnih primerih je bolje, če mu količino stare hrane začnemo zmanjševati postopoma in počasi uvajati novo.

  Kako pomagati?


  Kadar imamo opravka z razvajenim psom je najbolje, da mu hrano ponudimo v njegovi posodi in mu jo pustimo na voljo pol ure. V kolikor se pes ne pritakne hrane, mu jo umaknemo, naslednjič pa mu jo ponudimo šele, ko je čas za naslednji obrok. Tudi več manjših obrokov je za nekatere pse bolj privlačno kot pa le en (sicer večji) obrok na dan. Prav tako je pomembno, da psu ne dajemo preveč priboljškov med obroki.

  V kolikor pes noče jesti, ne glede na to koliko se trudimo, in še posebej, če je to povezano z izgubljanjem telesne teže, se moramo v vsakem primeru z njim zglasiti pri veterinarju.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR