Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Zakaj je moj pes tako požrešen in kako preprečiti prosjačenje?
 1. Prosjačenje za hrano

  Požrešnost se pri psu kaže kot nenormalno povečan apetit in pogosto vodi v debelost. Takšni psi zaužijejo veliko več kalorij kot je to običajno, oziroma kot bi bilo primerno za njihovo velikost in težo ter dnevne potrebe po energiji. V kolikor jim količino hrane omejimo, začno moledovati s svojimi velikimi lačnimi očmi in venomer stikajo za hrano.


  Zakaj je moj pes tako požrešen?


  Požrešnost je lahko posledica genetskih predispozicij, kastracije oziroma sterilizacije, lahko pa smo zanjo krivi tudi sami, saj v kolikor psu dajemo preobilne obroke, saj ga s tem navadimo na prenajedanje.

  Veliko psov je danes predebelih, prekomerna telesna teža pa je resen zdravstveni problem, saj s seboj prinaša tudi različne bolezni, kot so na primer težave s srcem in sklepi, poleg tega pa zmanjšuje tudi kakovost in dolžino življenja.

  Pomembno je, da psa hranimo v skladu z njegovimi potrebami. Lastnik je tisti, katerega odgovornost je, da kontrolira težo psa. Zavedati pa se mora tudi, da hrana ni nadomestek za pozornost ali pa zdravilo za občutek krivde, ker je psa morebiti nekoliko zanemarjal.

  Dobro je, da življenje psa čim bolj obogatimo z različnimi vajami in vsakodnevno igro, s tem pa se bo okrepil tudi odnos med lastnikom in psom. Čas, ki ga preživimo s psom ima zanj veliko večji pomen kot pa samo hranjenje, zato je potrebno opustiti miselnost, da je čas hranjenja posebno kakovosten čas v vsakdanu psa.

  Če je naš pes že predebel in mora shujšati, pa mu lahko hrano zamenjamo z manj kalorično hrano in ga postavimo na dieto - kako psa shujšati? Seveda mu najprej zmanjšamo obrok, ukinimo prekomerne posladke, žvečilke in hrano z mize in ga spravimo v gibanje - sprehodi, plavanje, tek, aktivna igra!
  Kdo je kriv?


  Pri moledovanju za hrano gre za priučeno vedenje, s katerim nas pes skuša prepričati, da mu odstopimo nekaj hrane z mize. Psi se pri tem največkrat poslužujejo lajanja ali pa pogleda, ob katerem se marsikomu trga srce. Seveda bodo pri tem uporabili katerikoli način, s katerim so že kdaj v preteklosti imeli uspeh. Kot dobri in skrbni lastniki psa se moramo potruditi, da psa naučimo lepega vedenja in zaželenega obnašanja. Navsezadnje je naša odgovornost, da imamo nadzor nad psom in da popravljamo njegove slabe navade.

  Psa na to nezaželeno vedenje največkrat napeljemo sami, s tem, ko mu mečemo grižljaje hrane medtem ko jemo ali pripravljamo hrano. Da se prosjačenje za hrano pri psu utrdi, zadostuje že samo ena oseba v gospodinjstvu, ki je bolj popustljiva in psa razvaja s takšnimi poslasticami. Seveda pa pes poskuša svojo srečo kasneje tudi pri ostalih družinskih članih.

  Kako preprečimo prosjačenje za hrano?


  Vse kar moramo storiti, da preprečimo razvoj tega vedenja, je to, da psu nikoli ne dajemo hrane kadar zanjo prosjači. Namreč pes, ki nikoli ne dobi hrane na takšen način, takšnega vedenja niti ne razvije. Najbolje je, da psu ponudimo hrano le v njegovi posodi takrat, ko pride čas obroka. V kolikor psu želimo dati ostanke kosila mu jih prav tako ponudimo samo v njegovi posodi, najbolje ob uri, ko ga tudi sicer hranimo in vselej šele, ko smo sami že pojedli. Nikdar od mize in nikdar z našega krožnika.

  V kolikor pa smo psa na moledovanje že navadili, si lahko pomagamo s tem, da psa hranimo preden obeduje družina, saj bo tako pes sit in je manj verjetno, da nas bo nadlegoval s svojim moledovanjem. Če ne pomaga nič drugega, lahko psa med človeškimi obroki fizično odstranimo - ga zapremo v sosednjo sobo ali pa v bivalni boks. Kako psa navaditi na boks, si lahko preberemo TUKAJ (klik).

  Težavo lahko odpravimo le s popolno doslednostjo vseh članov gospodinjstva, saj se za psa, ki moleduje za hrano, ne smemo zmeniti. Nikakor pa mu ne smemo ustreči in mu dati hrane, saj je s tem njegovo vedenje nagrajeno.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR