Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kaj so vzroki za pasjo debelost in kako se z njo spopasti?
 1. Vzroki za prekomerno telesno težo in kaj storiti?

  Za preveliko telesno težo psa je v večini primerov kriv lastnik. Pes sam težko uravnava svojo prehrano, saj ne more beležiti zaužitih kalorij – to je naloga in odgovornost lastnika. Vsak pes ima , glede na spol in pasmo, določeno optimalno telesno težo. To je teža pri kateri je pes vitalen, zdrav in najbolj zadovoljen. Za vsako pasmo oziroma velikost psa obstajajo tudi navodila za hranjenje, ki narekujejo količino hrane, ki naj bi jo pes dnevno zaužil. Vendar je potrebno ta priporočila prilagoditi posameznemu psu – glede na njegovo starost, telesno aktivnost in druge (posebne) potrebe. Pri tem vam lahko pomaga vaš izbrani veterinar, sčasoma pa boste tudi sami spoznali kakšna hrana vašemu psu najbolj odgovarja.

  Debelost je težava s katero se srečuje vse več (lastnikov) psov. Običajno je posledica nedoslednosti pri skrbi za količino ali kakovost prehrane ali pa nezadostne telesne aktivnosti. Vzdrževanje telesne teže ni pomembno samo iz estetskih razlogov, saj je lahko prekomerna telesna teža psa povzročitelj mnogih zdravstvenih težav. Poleg bolezni srca in ožilja povzroča tudi diabetes, odvečni kilogrami pa obremenjujejo kosti in sklepe, kar lahko vodi v deformacije in poškodbe. Posledice so resne in trajne. Debelost vpliva na kakovost življenja vašega ljubljenčka, lahko pa mu življenje tudi občutno skrajša. Zato je pomembno, da se kopičenje odvečnih kilogramov prepreči.

  Vzroki za debelost pri psih


  1. Prekomerno hranjenje


  Eden glavnih vzrokov za prekomerno težo je prevelika količina zaužite hrane. Razlog je lahko slab nadzor nad količino hrane, do katere ima pes dostop (doziranje »na oko«, po občutku, hranjenje z ostanki hrane, preveč priboljškov, slab dogovor o hranjenju med družinskimi člani,…). V grobem se svetuje zmanjšanje količine hrane ali povečanje dnevne aktivnosti. V primeru, da je kuža že močno pretežak, sta potrebna oba ukrepa. Pomembno je tudi, da ste pozorni na količino hrane, ki jo pes dobi dnevno. Za ustrezno odmerjanje hrane si omislite dozirno merico in se točno držite navodil za doziranje na embalaži pasje hrane. Z družinskimi člani se pogovorite o hranjenju »od mize«, o nagrajevanju s hrano in se dogovorite kako boste beležili vso hrano, ki jo pes dobi preko dneva. Omejite priboljške, oziroma jih ne pozabite všteti v dnevni obrok (najbolje je, da beležite kalorije, ne zgolj količine; priboljški so lahko precej kalorični, kljub temu da gre običajno za manjše koščke hrane).

  2. Neustrezna prehrana

  Drugi vzrok za pasjo debelost je lahko neustrezna prehrana – količina hrane se sicer sklada s splošnimi potrebami pasme, vendar je vsebnost hrane prebogata z maščobami, beljakovinami ogljikovimi hidrati ali drugimi hranili, ki jih pes ne porabi in se kopičijo v njegovem organizmu. Psi imajo različne hitrosti presnove, prav tako pa ni rečeno, da prav vsaka hrana odgovarja vašemu psu. V tem primeru je najboljše, da hrano zamenjate za tako z bolj ustreznimi sestavinami. Priporočljivo je, da se zamenjava hrane zgodi postopoma, ob tem pa psa opazujte, ali mu nova prehrana ustreza.

  3. Pomanjkanje aktivnosti

  Tretji vzrok za debelost pa je seveda lahko pomanjkanje telesne aktivnosti. Večini psov kratek sprehod po ulici ne zadošča, svojo energijo morajo porabiti na daljših sprehodih. Možnosti je veliko – od rolanja ali kolesarjenja s psom, do hoje v hribe, plavanja ali teka; poleg tega, da pes v aktivnosti neizmerno uživa, bo to dobra vadba tudi za vas, hkrati pa se na ta način krepi vez med psom in vodnikom.

  4. Zdravstvene težave

  Če ste prepričani, da noben od zgoraj naštetih vzrokov ni razlog za debelost vašega psa, je lahko težava zdravstvena oziroma genetska. V tem primeru čim prej obiščite veterinarja, ki bo izločil oziroma potrdil obstoj zdravstvenih vzrokov za prekomerno telesno težo in vam bo v obeh primerih svetoval kako se lotiti zniževanja telesne teže.


  Kako se spopasti s prekomerno težo pri psu?


  Zelo pomembno je, da se napotkov za ohranjanje primerne telesne teže dosledno držimo. Ko ugotovimo kakšna količina in kateri tip hrane psu najbolj odgovarja, je najboljše, da pri tej dieti zvesto vztrajamo. Seveda ni nič narobe, če psa tu in tam pocrkljamo s kakšnim priboljškom ali konzervo mokre hrane, vendar moramo to nujno upoštevati pri količini hrane, ki jo pes dobi v svojem obroku in le-tega ustrezno zmanjšati, ali vsaj toliko povečati dnevno aktivnost, da ima pes možnost zaužite kalorije tudi porabiti. Če se kalorije kopičijo v njegovem telesu, se to hitro pozna pri telesni teži. Kot marsikdo med nami ve iz lastnih izkušenj, pa zna biti hujšanje prava nočna mora in težko dosegljiv cilj.

  Psa redno tehtajte. To lahko brezplačno opravite pri veterinarju, manjše pse pa enostavno stehtate doma. Če je pes dovolj majhen in lahek, da ga lahko primete v naročje, je tudi tehtanje enostavno. Najprej stehtajte sebe, nato vzemite psa v naročje in se ponovno stehtajte. Od dobljene teže zgolj odštejte svoje kilograme in dobili boste težo psa. Pomembno je, da je teža konstantna, torej, da ne niha, in da je v skladu s težo, ki naj bi bila ustrezna za posamezno pasmo. Zelo preprost način za preverjanje stanja našega psa je, da ga enostavno pretipate. Rebra morate ob tipanju zlahka začutiti, ne smejo pa se videti skozi kožo.

  Če ima pes ustrezno telesno težo, ohranjajte sistem hranjenja in aktivnosti, kot ga imate sedaj. Če ste ugotovili, da je pes pretežak, lahko sprva zgolj povečate količino dnevne aktivnosti, po nasvetu z veterinarjem pa tudi ustrezno spremenite prehrano.

  Zavedati se je potrebno, da je hujšanje močno pretežkih psov dolgotrajen proces, ki zahteva veliko vaše vztrajnosti, rezultati pa niso vidni hitro. Ravno iz teh razlogov se tako zelo svetuje preventiva. Vendar je z dovolj doslednosti pri prehrani in ustrezni aktivnosti, cilj dosegljiv. Trud pa še zdaleč ni zaman, saj tako svojemu ljubljencu podarite še nekaj dodatnih, zadovoljnih in zdravih let v vaši družbi.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR