Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kunčji kakec je dober pokazatelj zdravja živali, zato mu moramo posvetiti posebno pozornost!
 1. Kunci in njihov kakec

  Kunci, pogovorno (sicer napačno) rečeno pogosto tudi domači zajci, so prisrčne puhaste kepice, ki nam s svojimi vragolijami hitro prirastejo k srcu. Njihov majhen nosek, šapice in cofast repek so tako ljubki, le kako jih ne bi imeli radi! Nekoliko manj pa imamo radi drobne rjave bobke, ki jih puščajo za seboj. Kunčji kakec pa je dober pokazatelj zdravja živali, zato mu moramo posvetiti posebno pozornost!  Zakaj kunec poje svoj kakec?


  Morda vas bo začudilo, vendar kunci svoje iztrebke velikokrat pojedo! Ko hrana prvič zapusti prebavni trakt, v njej ostanejo nekatere hranilne snovi, ki so za kunčka zelo pomembne, zato svoj kakec poje, da res temeljito izkoristi svoj obrok. Ta prvi iztrebek je nekoliko bolj vlažen in lepljiv, drugi, dvakrat prebavljen iztrebek pa je suh in kompakten, v obliki okroglih rjavih bobkov.

  Na kaj moramo paziti?


  Če je kunec zdrav, bomo v kletki videli le malo vlažnih iztrebkov ali celo nobenega, saj jih pojedo kar takoj. Če opazimo večje število prvih iztrebkov, pa je to razlog za skrb. Lahko pomeni, da se naš kunec slabo počuti, morda pa je težava tudi v hrani- poje preveč priboljškov in druge predelane hrane ter premalo sena.

  Kot vemo, je seno primarna hrana kuncev, saj ohranja zdravo in pravilno prebavo. Če v kletki opazimo večjo količino vlažnih iztrebkov, kuncu zmanjšamo količino priboljškov in briketov ter poskrbimo, da bo jedel več sena. Če tudi to ne pomaga ali pa se žival obnaša nenavadno, pa to pomeni takojšen obisk pri veterinarju! Zaskrbljujoča je tudi odsotnost v drugo prebavljenih iztrebkov (kompaktnih bobkov), saj lahko nakazuje zaporo črevesja, kar je za kunce smrtno nevarno.

  Vsak dan moramo pregledati tudi kunčjo zadnjico. Seveda je njegov mali repek nadvse prikupen in vreden občudovanja, hkrati pa se tako prepričamo, da se mu okrog ritke ne nabira kakec, kar je seveda izredno neudobno in nehigiensko, poleg tega pa privablja mušice in njihove ličinke. Temu se lahko izognemo z uravnoteženo in zdravo prehrano, brez odvečnih sladkorjev.
  Če opazimo umazanijo na kunčkovem kožuščku, jo nežno očistimo z vlažno krpo. Kuncev ne kopamo, saj to za njih ni naravno in jim lahko povzroča stres!  K pravilni prebavi pripomoremo s pravilno prehrano. Orientiramo se lahko po tem, da mu vsak dan zagotovimo kopico sena, ki je tako velika, kot on sam, saj je to približna količina dnevne potrebe po senu. Za popestritev prehrane mu lahko v majhnih količinah ponudimo tudi nekaj sveže zelenjave- brokoli, zelje, špinačo in razne zeli, vendar pa pazimo, da ne vsebujejo preveč vode ter da jih dobro operemo.

  Za nadzorovanje zdravja našega kunca je pomembno, da opazujemo njegov iztrebek. Kunci zelo redko pokažejo znake bolezni, takrat pa je po navadi že prepozno. Zato jim ponudimo zdravo prehrano, veliko sena in seveda še več ljubezni!


  Si vedel/a, da kunec ni zajec? Več najdeš TUKAJ (klik),
  Vse o vedenju naših kuncev najdeš TUKAJ (Klik),
  TUKAJ (klik) pa dobiš hrano, igračke, opremo in vse ostalo za tvojega puhastega prijatelja!


  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR