Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kunčji kakec je dober pokazatelj zdravja živali, zato mu moramo posvetiti posebno pozornost!
 1. Kunci in njihov kakec

  Kunci, pogovorno pogosto (sicer napačno) rečeno tudi domači zajci, so prisrčne puhaste kepice, ki nam s svojimi vragolijami hitro prirastejo k srcu. Njihov majhen nosek, šapice in cofast repek so tako ljubki! Le kako jih ne bi imeli radi? Nekoliko manj pa imamo radi drobne rjave bobke, ki jih puščajo za seboj. Kunčji kakec pa je odličen pokazatelj zdravja živali, zato mu moramo posvetiti prav posebno pozornost...


  Kunec

  Zakaj kunec poje svoj kakec?

  Morda vas bo to začudilo, vendar kunci svoje iztrebke velikokrat kar pojedo! Ko hrana prvič zapusti prebavni trakt, v njej namreč ostanejo nekatere hranilne snovi, ki so za kunčka zelo pomembne, zato kunec prvič svoj kakec poje, da res temeljito izkoristi vsak svoj obrok. Ta prvi iztrebek je navadno nekoliko bolj vlažen in lepljiv, med tem, ko je drugi, dvakrat prebavljen iztrebek bolj suh in kompakten, v obliki okroglih rjavih bobkov.


  Na kaj moramo paziti?


  Če je kunec zdrav, bomo v kletki videli le malo vlažnih iztrebkov ali celo nobenega, saj jih pojedo kar takoj, ko jih izločijo. Zato je večje število opaženih vlažnih ''prvih'' iztrebkov lahko znak za skrb!. Lahko pomeni, da se naš kunec slabo počuti, morda pa je težava tudi v hrani- poje preveč priboljškov in druge predelane hrane ter premalo sena.


  Kot vemo, je seno primarna hrana kuncev, saj jim ohranja zdravo in pravilno prebavo. Če v kletki opazimo večjo količino vlažnih iztrebkov, kuncu zmanjšamo količino priboljškov in briketov, ter poskrbimo, da bo jedel več sena. Če tudi to ne pomaga ali pa se žival obnaša nenavadno, pa to pomeni takojšen obisk pri veterinarju! Zaskrbljujoča je tudi odsotnost v drugo prebavljenih iztrebkov (kompaktnih bobkov), saj lahko nakazuje na zaporo črevesja, kar je za kunca lahko tudi smrtno nevarno.


  Važen je tudi pregled kunčje zadnjice!


  Vsak dan moramo pregledati tudi kunčjo zadnjico. Seveda je njegov mali repek nadvse prikupen in vreden občudovanja, hkrati pa se tako prepričamo, da se mu okrog ritke ne nabira kakec, kar je lahko izredno neudobno in nehigiensko, poleg tega pa privablja mušice in njihove ličinke, ki lahko vašega ljubljenčka tudi poškodujejo! Temu se lahko izognemo z uravnoteženo in zdravo prehrano, brez odvečnih sladkorjev.
  Če opazimo umazanijo na kunčkovem kožuščku, jo nežno očistimo z vlažno krpo. Kuncev ne kopamo, saj to za njih ni naravno in jim lahko povzroča stres!


  Kunčji iztrebek

  Pravilna prehrana je pomembna za pravilno prebavo!

  K pravilni prebavi pripomoremo s pravilno prehrano. Orientiramo se lahko po tem, da mu vsak dan zagotovimo kopico sena, ki je vsaj tako velika, kot on sam, saj je to približna količina kunčje dnevne potrebe po senu. Za popestritev prehrane mu lahko v majhnih količinah ponudimo tudi nekaj sveže zelenjave- brokoli, zelje, špinačo in razne zeli, vendar pa pazimo, da ne vsebujejo preveč vode ter, da jih pred uporabo dobro operemo.


  Za nadzorovanje zdravja našega kunca je pomembno, da opazujemo tudi njegov iztrebek. Kunci zelo redko pokažejo znake bolezni, takrat ko jih, pa je po navadi že prepozno. Zato jim ponudimo zdravo prehrano, veliko sena in seveda še več ljubezni!


  Si vedel/a, da kunec ni zajec? Več najdeš TUKAJ (klik),
  Vse o vedenju naših kuncev najdeš TUKAJ (Klik),
  TUKAJ (klik) pa dobiš hrano, igračke, opremo in vse ostalo za tvojega puhastega prijatelja!


  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR