Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kunec in zajec sta dve različni vrsti živali. Poglej si glavne razlike!
 1. Ali veš? KUNEC, ki ni zajec!

  Marsikdo simpatično kosmato žival z dolgimi uhlji, kratkim repom in velikimi zobmi, ki je vse bolj priljubljena kot ljubljenček, imenuje zajec, vendar to ni... Kunec in zajec sta dve zelo različni vrsti živali!


  Domovini kuncev sta Španija in Portugalska. Človek ga je udomačil približno 1000 let pred našim štetjem. Kunec ("domači zajec") se razlikuje od zajca ("divji zajec") v bistvenih značilnostih. Zaradi različnega števila kromosomov ni mogoče križanje med zajci in kunci – torej ne morejo imeti potomcev.


  Kunec je tista poskočna žival, ki nam dela družbo doma. Življenjska doba kunca je v povprečju do 7 let, izjemoma celo 12 let. Telesna teža je zelo različna in je odvisna od pasme: pri majhnih pasmah je običajna teža med 1,10 in 2,75 kg srednje velikih pasmah med 3,50 in 4,50 kg in pri velikih pasmah med 4,50 in 7,00 kg. Samičke so običajno malce lažje od samcev.


  kunec ni zajec

  Kunec ali zajec? Kakšne so glavne razlike?

  Čeprav sta si na prvi pogled zelo podobna se zajec in kunec razlikujeta v tako veliki meri, da med njima ni mogoče niti gensko križanje – parjenje! Zajci so navadno (vendar odvisno predvsem od pasme kunca!) nekoliko večji, bolj slokega telesa z daljšimi nogami in daljšimi ušesi, razlikujejo pa se tudi v socialnem obnašanju, velikosti legla, trajanju brejosti, razvitosti mladičev ob kotitvi in celo številu kromosomov.


  Trajanje brejosti

  Čas od oploditve do kotitve se med obema vrstama zelo razlikuje:

  • Zajec – samica je breja od 40 do 42 dni
  • Kunec – brejost traja precej manj časa, nekje od 30 do 32 dni

  Število mladičev v gnezdu

  Tudi število mladičev ob rojstvu je pokazatelj za kako različni živalski vrsti gre:

  • Zajec – majhna gnezda z le 1 – 4 mladiči na kotitev
  • Kunec – zelo velika gnezda, ki lahko vsebujejo tudi do 12 mladičev

  Fizična razvitost mladičev ob kotitvi

  Zaradi različnega časa gestacije je tudi razvitost mladičev ob rojstvu zelo različna:

  • Zajec – mladiči imajo že odprte oči in so poraščeni z dlako
  • Kunec – mladi kunci se rodijo popolnoma nebogljeni, goli in slepi

  Obnašanje mladičev v leglu

  Že obnašanje mladih živali v gnezdu nam prikazuje kasnejši karakter odraslih živali:

  • Zajec – mladiči so precej samostojni in se ne držijo striktno mesta kjer so bili skoteni
  • Kunec – zelo previdni mladi kunčki se zadržujejo v gnezdu in se od njega ne odaljujejo

  Teža odraslih živali

  Velik razpon v teži kunca je odvisen predvsem od števila različnih variacij – pasem:

  • Zajec – teža je precej konstantna med predstavniki vrst, ki živijo v različnih življenskih okoljih, dosežejo nekje od 5-6 kg
  • Kunec – med različnimi pasmami kuncev se končna teža lahko izjemno razlikuje in sega od komaj nekaj čez 1 kg pa vse do ogromnih 7 kg primerkov

  Socialno obnašanje

  Glavna značilnost, ki dela eno od opisanih vrst zelo primerno za ljubljenčka, drugo pa nikakor ne, se kaže predvsem v obnašanju do predstavnikov lastne vrste, pa tudi do drugih živali:

  • Zajec – večni samotarji, ki ne prenesejo družbe vrstnikov in kjer v času parjenja lahko prihaja do hudih pretepov
  • Kunec – družabne živali, ki uživajo v družbi lastne vrste, razumejo pa se tudi z drugimi domačimi živalmi, kot so morski prašički, mačke in psi

  Število kromosomov

  Razlike med vrstama se kažejo že na ravni genoma, ki se razlikuje že v osnovnem številu kromosomov:

  • Zajec – 48 kromosomov
  • Kunec - 44 kromosomov

  kunec in zajec razlike

  Nega, vzgoja in učenje

  Crkljanje in pestovanje, še posebno, ko so mladi, je dobrodošlo, da se kunec navadi na prisotnost ljudi - kot za pse in mačke, je zgodnja socializacija zelo priporočljiva tudi za hišne kunce. Zato se pred nakupom živali prepričamo, v kakšnih razmerah so mladi kunčki odraščali in kako je bilo za njih poskrbljeno.


  Kunci ne grizejo (razen, če bi se počutili ogrožene ali zamenjajo prst za korenček) in so primerni tudi za otroke, seveda ob prisotnosti staršev. Ker pa so izjemno nežne in krhke živali, pa je zelo pomembno, da je otrok v igri z njim nadzorovan in ga ne dviguje! Kunec se namreč lahko prestraši in odskoči ali pa ga otrok po nesreči izpusti na tla - kunec se lahko ob tem resno poškoduje in celo ohromi!


  Glede učenja velja pravilo, da se vam nikoli ne sme muditi. Kunca spustite v sobo in se usedete na tla ter počakate, da se vam sam približa. Takrat počasi iztegnete roko in ga popraskate za uhlji, po licih, sledi pohvala s pomirjujočim glasom in kakim priboljškom, s katerimi pa nikakor ne smete pretiravati. Vanj nikakor ne silimo in ga ne spravljamo v kot, saj s tem samo poglobimo njegov strah in podaljšamo obdobje privajanja.


  prehrana kunec

  Prehrana

  Seno in mešanica zrnja (ječmen, oves, koruza, ostala žita), lahko v peletih ali briketih so dobra osnova. Seno je zelo primerno za urejanje prebave ter odstranjevanje klobčičev dlake in naj mu bo vedno na razpolago. Ne pozabite tudi na vodo, ki naj bo na razpolago ves čas. Občasno mu ponudite tudi kaj zelenjave; košček korenja, jabolka, radiča, blitve.


  Oglejte si seznam živil listnate zelenjave, plodovne zelenjave in sadje, ki jih lahko brez težav ponudite svojemu novemu hišnemu ljubljenčku.


  Kapusnice niso primerne za kunca. Zelo radi imajo suh kruh, katerega grizljajo in si s tem krajšajo zobe. Ponudite ga bolj redko, približno 1-2x tedensko. Nikdar mu ne ponudite svežega kruha! Kuncu zobje rastejo celo življenje, zato poskrbite za njihovo naravno obrabo. Premehka hrana brez grobih vlaknin je lahko vzrok, da kuncu zrastejo predolgi sekalci (v redkih primerih tudi kočniki), kar lahko privede tudi do pogina. V kletko lahko namestite tudi vitaminsko mineralni kamen za glodanje. Nikar ga ne prikrajšajte za trša stebla, misleč da jih ne more zgristi.


  Izredno pozornost je treba nameniti prehrani spomladi (vsaj 10 dni), pri postopnem dodajanju sveže krme-trave, saj ob pretiravanju lahko pride do resnejših prebavnih težav. Trava naj ne bo sparjena (košena na opoldanskem soncu), temveč naj bo nabrana le zjutraj ali zvečer. Mokra je lahko, toda boljša je suha. Na začetku jo dodajajte le v manjših količinah.


  Se vam zdi, da bi kunec lahko predstavljal odlično izbiro za vašega naslednjega hišnega ljubljenčka?Oglejte si seznam zahtev, ki jih morate izpolniti še preden pozdravite to malo in ljubko žival v svoj dom!


  Z upoštevanjem zgornjih navodil bo vaš novi član družine užival zdravo in polno življenje, ter vam še dolgo krajšal čas in vas zabaval s svojimi vragolijami!

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR