Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kunec in zajec sta dve različni vrsti živali. Preberi razlike!
 1. Ali veš? KUNEC, ki ni zajec!

  Marsikdo simpatično kosmato žival z dolgimi uhlji, kratkim repom in velikimi zobmi, ki je vse bolj priljubljena kot ljubljenček, imenuje zajec, vendar to ni. Kunec in zajec sta dve različni vrsti živali!
  Domovini kuncev sta Španija in Portugalska. Človek ga je udomačil približno 1000 let pred našim štetjem. Kunec ("domači zajec") se razlikuje od zajca ("divji zajec") v bistvenih značilnostih. Zaradi različnega števila kromosomov ni mogoče križanje med zajci in kunci – torej ne morejo imeti potomcev.

  Kunec je tista poskočna žival, ki nam dela družbo doma. Življenjska doba kunca je v povprečju do 7 let, izjemoma celo 12 let. Telesna teža je zelo različna in je odvisna od pasme: pri majhnih pasmah je običajna teža med 1,10 in 2,75 kg srednje velikih pasmah med 3,50 in 4,50 kg  in pri velikih pasmah med 4,50 in 7,00 kg. Samičke so običajno malce lažje od samcev.

  Nega, vzgoja in učenje


  Crkljanje in pestovanje, še posebno, ko so mladi, je dobrodošlo, da se kunec navadi na prisotnost ljudi - kot za pse in mačke, je zgodnja socializacija zelo priporočljiva tudi za hišne kunce. Zato se pred nakupom živali prepričamo, v kakšnih razmerah so mladi kunčki odraščali in kako je bilo za njih poskrbljeno.

  Kunci ne grizejo (razen, če bi se počutili ogrožene ali zamenjajo prst za korenček) in so primerni tudi za otroke, seveda ob prisotnosti staršev. Ker pa so izjemno nežne in krhke živali, pa je zelo pomembno, da je otrok v igri z njim nadzorovan in ga ne dviguje! Kunec se namreč lahko prestraši in odskoči ali pa ga otrok po nesreči izpusti na tla - kunec se lahko ob tem resno poškoduje in celo ohromi!

  Glede učenja velja pravilo, da se vam nikoli ne sme muditi. Kunčka spustite v sobo in se usedete na tla ter počakate, da se vam sam približa. Takrat počasi iztegnete roko in ga popraskate za uhlji, po licih, sledi pohvala s pomirjujočim glasom in kakim priboljškom, s katerimi pa nikakor ne smete pretiravati. Vanj nikakor ne silimo in ga ne spravljamo v kot, saj s tem samo poglobimo njegov strah in podaljšamo obdobje privajanja.


  Prehrana


  Seno in mešanica zrnja (ječmen, oves, koruza, ostala žita), lahko v peletih ali briketih so dobra osnova. Seno je zelo primerno za urejanje prebave ter odstranjevanje klobčičev dlake in naj mu bo vedno na razpolago. Ne pozabite tudi na vodo, ki naj bo na razpolago ves čas. Občasno mu ponudite tudi kaj zelenjave; košček korenja, jabolka, radiča, blitve. Seznam svežega sadja in zelenjave, ki je primerna za prehrano kunca, pa najdemo TUKAJ (klik)!

  Kapusnice niso primerne za kunca. Zelo radi imajo suh kruh, katerega grizljajo in si s tem krajšajo zobe. Ponudite ga bolj redko, približno 1-2x tedensko. Nikdar mu ne ponudite svežega kruha! Kuncu zobje rastejo celo življenje, zato poskrbite za njihovo naravno obrabo. Premehka hrana brez grobih vlaknin je lahko vzrok, da kuncu zrastejo predolgi sekalci (v redkih primerih tudi kočniki), kar lahko privede tudi do pogina. V kletko lahko namestite tudi vitaminsko mineralni kamen za glodanje. Nikar ga ne prikrajšajte za trša stebla, misleč da jih ne more zgristi.

  Izredno pozornost je treba nameniti prehrani spomladi (vsaj 10 dni), pri postopnem dodajanju sveže krme-trave, saj ob pretiravanju lahko pride do resnejših prebavnih težav. Trava naj ne bo sparjena (košena na opoldanskem soncu), temveč naj bo nabrana le zjutraj ali zvečer. Mokra je lahko, toda bolje je suha. Na začetku jo dodajajte le v manjših količinah.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR