Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kakovostna hrana je ključna za zdravje naše mačke!
 1. Ni vsaka mačja hrana dobra!

  Ste vedeli? Ne samo, da mačke zelo rade jedo meso – njihov organizem celo narekuje, da mora meso prevladovati v njihovi prehrani.


  Prehrana vpliva na kakovost življenja!


  Ustrezna prehrana vašega hišnega ljubljenčka je eden izmed dejavnikov, ki vpliva na kakovost in dolžino njegovega življenja. Ob množici številnih ponudnikov industrijske prehrane za mačke pa je gotovo izziv poiskati kakovostno hrano z dovolj koristnih hranili in sestavinami, ki jih vaša mačka potrebuje. Posledice dolgotrajnejšega prehranjevanja s slabšo kakovostjo hrane, ki teh ne vsebuje, se običajno manifestirajo skozi zdravstvene težave vaše najboljše mačje prijateljice.

  V izogib takšnim težavam se osredotočite predvsem na kakovostne sestavine kupljene hrane, nikar pa ne poskušajte mačko hraniti s človeško hrano ali pasjo hrano, ki je po sestavi povsem drugačna od mačje. Domača mačka je namreč za razliko od vseh drugih sesalcev pravi mesojed, kar pomeni, da za svoj obstoj v vsakodnevni uravnoteženi prehrani poleg vitaminov in mineralov potrebuje predvsem beljakovine ter druge snovi živalskega izvora. Te pa so navadno v pravem sorazmerju že prisotne ravno v pripravljeni industrijski hrani (tako mokri kot suhi) za domače živali; za pripravo mačje hrane doma pa zato potrebujemo veliko znanja. Mačkam ne ponujamo hrane bogate z ogljikovimi hidrati, katere težko presnavljajo in so zato pogost povzročitelj prekomerne mačje teže.  Seveda pa ni vsaka industrijsko proizvedena hrana za mačke enako ustrezna. Določeni proizvajalci hrane za male živali vanjo dodajajo sestavine, ki so cenejše, manj kvalitetne in predvsem nehranilne, da bi tako privarčevali v proizvodnem procesu. Med takšne sestavine gotovo spadajo: drobtine, moka, sladkor in sol. Slednja je celo najbolj prisotna, zlasti kot ojačevalec okusa nižje kakovostne in neokusne hrane iz konzerve. Najboljše vodilo za izbiro kakovostne mačje hrane je izogibanje nakupovanju mačje ali druge hrane za hišne ljubljenčke v diskontnih prodajalnah, od nepoznanih znamk, nespecializiranih in nizkocenovnih proizvajalcev. Cena, znamka in njene sestavinske lastnosti se največkrat izkažejo za najbolj zaupanja vredne, še posebej dobro pa je, če ima proizvajalec tudi ustrezne certifikate priznanih veterinarskih združenj.

  Pri izbiri ustrezne hrane za mačke in njene primerne količine je potrebno upoštevati:


  Starost vaše mačke:
  V različnih življenjskih obdobjih organizem živali potrebuje posebej prilagojeno hrano, ki bo izpolnjevala njegove potrebe in zahteve. Tako na primer razigrani mačji mladiči potrebujejo kalorično bogato hrano, ki ga bo oskrbela z energijo, katero porabijo za rast, razvoj in vse navihane vragolije! Odrasle mačke potrebujejo manj kalorično hrano, saj so po navadi bolj umirjene, to pa še posebej velja za starejše mačke s počasnim metabolizmom.

  Življenjsko okolje (znotraj ali zunaj):

  Potrebe po hrani se razlikujejo predvsem glede na njihov življenjski stil in posledično količino dnevne aktivnosti. Dejstvo je, da so zunanje mačke po navadi bolj aktivne, saj se več gibajo, plezajo po drevju, lovijo, nadzorujejo teritorij in podobno. Take mačke potrebujejo bolj kalorično hrano, v nasprotju z notranjimi mačkami, ki dan več ali manj preživijo zleknjene na najljubši blazini.

  Morebitna sterilizacija ali kastracija:
  Ob kastraciji ali sterilizaciji se mačkam spremeni količina hormonov, kar posledično vpliva na njihov metabolizem. Zato se mnogo krat zgodi, da se mačke po kastraciji hitro poredijo in se kilogramčkov kar ne morejo znebiti! Zato jim moramo ponuditi kalorično manj bogato hrano, ki pa jih še vedno nasiti.

  Okus:
  Po izbiri ustrezne hrane po nutricijski plati pa je najbolje, da izbiro med okusi prepustite vaši mački. Če mačka ponujeno hrano rada je in se ne pokažejo morebitne prebavne težave, ste izbrali dobro. V nasprotnem primeru, če mačka hrano zavrača, priporočamo, da ji ponudite drug okus ali povsem drugo hrano, saj znajo biti mačke glede prehranjevanja zelo izbirčne in trmaste, daljša neješčnost pa lahko privede celo do zdravstvenih problemov. Iz tega razloga ob menjavi mačje hrane, to izvedemo postopoma in jo mački dodajamo po malo skozi več dni.

  Mačke rade jedo večkrat po malo skozi dan, zato jim obroke razdelite na več manjših delov ali pa jim hrano pustite na voljo, da si z njo postrežejo, kadar si zaželijo malo prigrizniti. Paziti pa je tudi potrebno, da ne pretiravamo s količino hrane, saj mačke odvečno težo izredno težko izgubljajo, prekomerna teža pa po drugi strani lahko vodi do bolezni kot je npr. diabetes. Previdno in skromno zatorej tudi z mačjimi priboljški.


  Če ste v dvomih glede ustreznosti prehrane vaše mačje ljubljenke, se po nasvet lahko obrnete k strokovnjaku; brezplačno svetovati vam bodo znali  izkušeni prodajalci v trgovinah Mr.Pet.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR