040 626 001 Email Pomoč
Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
040 626 001 Email Pomoč

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kakovostna hrana je ključna za zdravje naše mačke!
 1. Ni vsaka mačja hrana dobra!

  Ste vedeli? Ne samo, da mačke zelo rade jedo meso – njihov organizem celo narekuje, da mora meso prevladovati v njihovi prehrani.


  Prehrana vpliva na kakovost življenja!


  Ustrezna prehrana vašega hišnega ljubljenčka je eden izmed dejavnikov, ki vpliva na kakovost in dolžino njegovega življenja. Ob množici številnih ponudnikov industrijske prehrane za mačke pa je gotovo izziv poiskati kakovostno hrano z dovolj koristnih hranili in sestavinami, ki jih vaša mačka potrebuje. Posledice dolgotrajnejšega prehranjevanja s slabšo kakovostjo hrane, ki teh ne vsebuje, se običajno manifestirajo skozi zdravstvene težave vaše najboljše mačje prijateljice.

  V izogib takšnim težavam se osredotočite predvsem na kakovostne sestavine kupljene hrane, nikar pa ne poskušajte mačko hraniti s človeško hrano ali pasjo hrano, ki je po sestavi povsem drugačna od mačje. Domača mačka je namreč za razliko od vseh drugih sesalcev pravi mesojed, kar pomeni, da za svoj obstoj v vsakodnevni uravnoteženi prehrani poleg vitaminov in mineralov potrebuje predvsem beljakovine ter druge snovi živalskega izvora. Te pa so navadno v pravem sorazmerju že prisotne ravno v pripravljeni industrijski hrani (tako mokri kot suhi) za domače živali; za pripravo mačje hrane doma pa zato potrebujemo veliko znanja. Mačkam ne ponujamo hrane bogate z ogljikovimi hidrati, katere težko presnavljajo in so zato pogost povzročitelj prekomerne mačje teže.  Seveda pa ni vsaka industrijsko proizvedena hrana za mačke enako ustrezna. Določeni proizvajalci hrane za male živali vanjo dodajajo sestavine, ki so cenejše, manj kvalitetne in predvsem nehranilne, da bi tako privarčevali v proizvodnem procesu. Med takšne sestavine gotovo spadajo: drobtine, moka, sladkor in sol. Slednja je celo najbolj prisotna, zlasti kot ojačevalec okusa nižje kakovostne in neokusne hrane iz konzerve. Najboljše vodilo za izbiro kakovostne mačje hrane je izogibanje nakupovanju mačje ali druge hrane za hišne ljubljenčke v diskontnih prodajalnah, od nepoznanih znamk, nespecializiranih in nizkocenovnih proizvajalcev. Cena, znamka in njene sestavinske lastnosti se največkrat izkažejo za najbolj zaupanja vredne, še posebej dobro pa je, če ima proizvajalec tudi ustrezne certifikate priznanih veterinarskih združenj.

  Pri izbiri ustrezne hrane za mačke in njene primerne količine je potrebno upoštevati:  • Starost vaše mačke,
  • Življenjsko okolje (znotraj ali zunaj),
  • Morebitna sterilizacija ali kastracija.

  Po izbiri ustrezne hrane po nutricijski plati pa je najbolje, da izbiro med okusi prepustite vaši mački. Če mačka ponujeno hrano rada je in se ne pokažejo morebitne prebavne težave, ste izbrali dobro. V nasprotnem primeru, če mačka hrano zavrača, priporočamo, da ji ponudite drug okus ali povsem drugo hrano, saj znajo biti mačke glede prehranjevanja zelo izbirčne in trmaste, daljša neješčnost pa lahko privede celo do zdravstvenih problemov. Iz tega razloga ob menjavi mačje hrane, to izvedemo postopoma in jo mački dodajamo po malo skozi več dni.

  Mačke rade jedo večkrat po malo skozi dan, zato jim obroke razdelite na več manjših delov ali pa jim hrano pustite na voljo, da si z njo postrežejo, kadar si zaželijo malo prigrizniti. Paziti pa je tudi potrebno, da ne pretiravamo s količino hrane, saj mačke odvečno težo izredno težko izgubljajo, prekomerna teža pa po drugi strani lahko vodi do bolezni kot je npr. diabetes. Previdno in skromno zatorej tudi z mačjimi priboljški.

  Če ste v dvomih glede ustreznosti prehrane vaše mačje ljubljenke, se po nasvet lahko obrnete k veterinarju; brezplačno svetovati pa vam bodo znali tudi izkušeni strokovnjaki v prodajalnah Mr.Pet.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU


  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR