Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kakšen povodec potrebujemo za varne sprehode z našim psom?
 1. Povodec - nujna oprema za vsakega vodnika

  Čeprav se na prvi pogled zdi izbira povodca zelo preprosta, je povodec pravzaprav eno izmed najpomembnejših orodij za treniranje in spoznavanje psa z zunanjo okolico, zlasti, če je v kombinaciji z dobro ovratnico. Dandanes lahko kupite povodce skoraj vseh mogočih velikosti, dolžine, širine in materialov – kar pa zna tudi nekoliko otežiti izbiro.


  Zavedajte se, da tudi najkvalitetnejši povodec ne bo v veliko pomoč, če je vaš pes popolnoma neubogljiv in nesocializiran. Povodec ni nadomestilo za nadzor in dober odnos, slednje je potrebno doseči s pomočjo pozitivnih oblik treninga. Pri tem pa je povodec nujen predmet, s katerim zavarujete vašega ljubljenčka medtem ko ga učite manir, ki jih potrebuje, da se izoblikuje v psa, kakršnega si želite. Torej, glavni namen pasjih povodcev je preprečiti pobeg kužka (in morebitne težave, ki bi ob tem nastale), zlasti kadar ne obvlada odpoklica. Uporaba povodcev pa je v naseljih tudi zakonsko predpisana.  Različni materiali


  Glede na vrsto materiala so najbolj pogosti povodci iz najlona, usnja, bombaža in verige.
  • Najlon: Najbolj uporaben je najlon, saj je poceni, močan in na voljo v vrsti različnih barvnih odtenkov. Ker je zelo lahek, je tudi odlična izbira za pasjega mladička.
  • Veriga: Veriga je še ena ugodna izbira, ampak manj zaželena, saj je težka in lahko kužku poškoduje zobovje, če se mu zatakne v gobčku. Veriga lahko poškoduje tudi lastnika, zlasti, če ta sprehaja velikega in močnega psa, ki ga ne obvlada.
  • Usnje: Usnje spada med najbolj zaželen material za povodce. Je neverjetno močan material, ki se s časom omehča, ter je nežen do vaših rok.
  • Drugi materiali: Nekateri povodci so narejeni iz odsevnih materialov, ki omogočajo varne sprehode tudi v večernih urah.


  Širina in dolžina


  Določanje širine in dolžine povodca je odvisno od velikosti vašega psa in vaših osebnih preferenc. Dolžino si določite tako, da vam bo udobno in boste imeli največ nadzora. Nekateri lastniki imajo radi daljše povodce (5 metrov in več), drugi krajše. Najkrajši povodci so dolgi približno 30 cm in se uporabljajo za strogo kontrolo –pravimo jim ročni povodci. Uporaba le-tega je praktična pri sprehodih v mestnem jedru, kjer mora pes hoditi blizu nas. Priporočljivo je, da kužku med sprehodom daste nekaj prostora, vendar ne pretiravajte.

  Večji kot je kuža, širši naj bo povodec, saj so široki povodci močnejši, pogosto pa so opremljeni tudi z večjimi karabini. Povodec za mladička mora biti dovolj lahek, da ga pri gibanju ne bo oviral, prav tako pa se pogosto znajde med ostrimi zobki igrivega psička - priporočljivo je tako, da za mladiča izberemo nekoliko ugodnejši povodec, katerega nam ne bo žal in ga kasneje, ko kuža že preraste fazo žvečenja, nadomestimo s čvrstejšim in dražjim povodcem.

  Najpogostejši so povodci dolžine 120 cm, na enem koncu imajo karabin za privez na ovratnico, na drugem pa zanko za katero povodec držimo. Nekoliko daljši, okrog 200 cm so tako imenovani trening povodci oz. povodci na preklop. Ti imajo karabin nameščen na oba konca povodca, po sami dolžini pa dva ali tri kovinske obročke, na katere se pripnejo – tako se poljubno prilagaja dolžina povodca, pripnemo pa ga lahko tudi okrog drevesa, kar je še posebej priročno, ko želimo, da nas pes na primer počaka pred trgovino ali pa ga pripnemo na stol med nedeljsko kavico v mestu.


  Posebni povodci


  Posebno poglavje so seveda iztegljivi povodci, ki jih poznate pod imenom flexi. Čeprav so v zadnjih letih postali izredno razširjeni in priljubljeni, pa jih strokovnjaki, zaradi zmanjšanega nadzora in nezmožnosti hitre zaustavitve psa v nevarnih primerih, večinoma ne priporočajo.

  Posebna kategorija je tudi sledni povodec. To je najlonska ali bombažna vrv večje dolžine- pogosto 5, 10 ali celo 10 metrov, katerega pripnemo psu na ovratnico, nato pa pustimo, da se za njim prosto vleče po tleh. Tako dosežemo, da ima pes občutek svobode, mi pa imamo nad njim ves čas kontrolo, saj v primeru, da se kuža od nas preveč oddalji, preprosto stopimo na povodec in ga s tem ustavimo. Sledni povodec je čudovit pripomoček pri učenju odpoklica.

  Zelo priročno je imeti več povodcev, saj se tudi kakovosten povodec lahko strga, izgubi ali ga kuža pregrizne. Za vsak slučaj imejte doma rezervo ali dve. Izogibajte se povodcem z okraski. Bleščice, rese, rožice ali kateri koli drugi okrasni dodatek lahko psiček odtrga in se zaduši. Ko kupujete povodce, vzemite psa s seboj. Oglejte si jih čim več in jih preizkusite, da boste zanesljivo izbrali tistega, ki bo najbolj ustrezal vam in vašemu štirinožnemu prijatelju. 

  Široko izbiro povodcev za pse si lahko ogledate TUKAJ (klik)!


  UrškaRepas, Andreja Fegeš 

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR