Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Prihaja pomlad! Kako psa najučinkoviteje zaščititi pred klopi in bolhami?
 1. V boj proti zunanjim zajedavcem!

  Ena največjih nadlog, s katerimi se pasji lastniki soočamo vsako leto so zunanji zajedavci – klopi in bolhe. Sezona teh malih stvorov se začne že v marcu, nadaljuje pa se večinoma kar vse do pozne jeseni. Prav vsakega psa pa je potrebno zaščititi, saj se pojavljajo ne samo v gozdu in na travnikih, vendar so pogosti celo v mestih in drugih urbanih okoljih.

  Pomembno je, da za svojega psa izberemo primerno zaščito in jo skozi sezono klopov in bolh dosledno nanašamo. Le tako bomo našega ljubljenčka učinkovito zaščitili pred nevarnostmi, katere nanj prežijo na sprehodu.  klop

  Klopi in bolhe se med seboj precej razlikujejo, oboji pa povzročajo velike težave našim štirinožnim prijateljem, pa tudi nam samim. Klopi se na kožo prisesajo in se hranijo s krvjo, po nekaj dneh, ko se dodobra napijejo, pa sami od sebe odpadejo. Bolhe pa se na psu ustalijo in se tam tudi razmnožujejo. Oboji poleg neprijetne srbečice povzročajo tudi kožne težave in prenašajo nevarne bolezni.


  Moj kuža se praska!

  Če se naš kuža praska bolj kot običajno, lahko najprej posumimo, da ima bolhe. Okužbo lahko potrdimo tako, da ga prečešemo s posebnim glavnikom za bolhe, ali pa pregledamo pasjo kožo – če opazimo drobne temne pikice (bolšje iztrebke), je to znak okužbe z bolhami. Le-te se v veliko primerih preselijo tudi na človeka, povzročajo slabokrvnost in infekcije, prenašajo pa lahko tudi trakuljo.


  Zakaj je zaščita pomembna?


  Klope prav tako s težavo opazimo, saj so od začetka majhni, v gosti dlaki dolgodlakih pasem pa se zlahka skrijejo. Prenašajo lahko hude bolezni, kot so borelioza, erlihioza in druge, dalj časa, kot je pes izpostavljen klopu prenašalcu, večja je verjetnost, da se bo okužil. Zato je preventivna zaščita psa izjemnega pomena.


  V skladu z zdravim načinom življenja imajo mnogi ljudje pomisleke pred kemično zaščito psa pred zunanjimi zajedavci, saj si ne želijo psa izpostavljati nepotrebnim kemikalijam. Vendar je zaradi velikega števila okuženih klopov v Sloveniji zaščita izjemnega pomena, saj je lahko zdravljenje morebitne klopne bolezni dolgotrajno, drago in včasih tudi neučinkovito.


  Kako zaščitim svojega psa?


  Psa lahko pred zunanjimi zajedavci zaščitimo na več načinov. V trgovinah z opremo za male živali lahko dobimo ampule, ovratnice ali spreje z majhnim odstotkom kemičnih sestavin, ki na zajedavce delujejo repelentno . To pomeni, da jih odvračajo z vonjem, nimajo pa aktivne insekticidne sestavine, ki bi zajedavce na psu dejansko uničila. Tako, močnejšo, zaščito lahko kupimo v lekarni, pri veterinarju ali v specializiranih trgovinah.Te ne delujejo repelentno, ampak insekticid klope oziroma bolhe na psu tudi uniči in prepreči njihovo razmnoževanje.


  Zaščito proti zunanjim zajedavcem najdemo v več različnih oblikah:


  • Ampula vsebuje tekočino, katera se nanese psu na hrbet med lopatice, nato pa potuje po maščobnem tkivu in tako deluje na celotni telesni površini.
  • Na podoben način delujejo tudi ovratnice, ki so ponavadi učinkovite nekoliko dalj časa, kot ampule, vendar pa morajo biti v času delovanja nenehno na psu.
  • Psa lahko zaščitimo tudi v obliki žvečljivih tablet, ki jih pes zaužije...
  • ...ali pa v obliki razpršila, katerega pred sprehodom nanesemo psu po nogah in trebuhu.
  • Bolh se lahko znebimo tudi s posebnim insekticidnim šamponom, poleg tega pa je pomembno tudi, da pasja ležišča, boks in druge prostore, na katerih se pes zadržuje temeljito razkužimo in operemo, saj se lahko v njih zadržujejo bolhe in njihova jajčeca!
  • Če se na vsak način želimo izogniti uporabi kemikalij na psu, pa je dobra alternativa uporaba elektronskega odganjalca bolh in klopov, ki z ultrazvočnimi signali odganja nezaželjene goste.


  zajedalci mačka

  Ali ste vedeli, da veterinarsko zaščito proti zunanjim zajedavcem dobite tudi v spletni trgovini Mr.Pet? Preveri ponudbo:  TUKAJ (klik) najdemo vse zgoraj naštete oblike zaščite pred bolhami in klopi,
  Glavniki in krtače za dnevno nego in pregled kožuha se nahajajo TUKAJ (klik),
  TUKAJ (klik) pa najdemo še več informacij o klopih.

  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR