Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Spomladi se skrbniki psov in mačk pogosteje srečujemo s klopi.
 1. Pohod klopov

  Spomladi se skrbniki psov in mačk pogosteje srečujemo s klopi, ki jih naši kosmatinci, včasih pa tudi mi sami, staknemo na sprehodih v naravi. V Sloveniji najpogosteje naletimo na dve vrsti: Ixodes ricinus in Rhipicephalus sanguineus, ki tako, kot druge, zajedata na koži vretenčarjev, pri čemer lahko na živalih in človeku zajedajo tudi njune razvojne oblike, ki jim kri sesalcev predstavlja hrano za nadaljnji razvoj.


  Z rednim krtačenjem in božanjem živali boste hitro opazili neželene škodljivce.

   

  Nevarnosti klopnega ugriza


  Klopi so za pse in mačke, kot tudi za človeka, lahko zelo neprijetni. Povzročajo nevšečnosti, kot so srbenje in bolečina, hkrati pa so prenašalci različnih nevarnih bolezni, kot so borelioza, erlihioza, babezioza in klopni meningoencefalitis. V primeru večjega števila prisesanih klopov lahko pride tudi do pomanjkanja rdečih krvničk, na mestu ugriza pa navadno pride do reakcije, katere posledica je rdečkasta bulica, ki kmalu izgine. 

  Ko opazimo klopa


  Če klopa opazimo, ga odstranimo takoj, saj s tem zmanjšamo je možnost, da bi prišlo do okužbe z omenjenimi boleznimi. Prav tako, ga ne smemo polivati z alkoholom, oljem ali topili, saj s tem možnosti za okužbo zgolj še povečamo. Najboljše je, da ga odstranimo s pomočjo posebne pincete, še bolj učinkovito pa je, da žival preventivno zaščitimo pred nevarnimi klopi in drugimi kožnimi zajedalci. To lahko storimo na več načinov, in sicer s posebnimi ovratnicami, ki sproščajo aktivne snovi in ščitijo pred zajedalci več mesecev.

  Preventivna sredstva


  Uporabimo lahko za to namenjene šampone in spreje, ovratnice ter ampule. Slednje nanesemo živali na kožo na vratu ali na dele kože, ki jih z gobčkom ne doseže, pri čemer se vsebina ampul razporedi po koži in odganja zajedalce ali zavira njihov razvoj.

  Pred uporabo teh sredstev moramo vedno preveriti, komu so namenjena, saj so lahko določene ovratnice ali ampule za druge živali zelo škodljive! V primeru da žival ne prenaša tovrstnih naravnih ali sintetičnih spojin pa je bolj priporočljivo uporabiti elektronske odganjalce klopov in bolh. Ti delujejo na način, da odganjajo zajedalce na podlagi visokofrekvenčnega zvoka, ki ga ljudje in psi ter mačke ne slišijo.

  Veterinarsko zaščito, kot na primer Foresto ovratnice, Advantix ter Frontline ampule, pa najdete tudi v naši spletni trgovini.


  V primeru, da je tudi vaš kosmatinec dostikrat deležen obiska zajedavcev, s preventivo poskrbite za njegovo zaščito in se brezskrbno odpravite na spomladanski sprehod.


  Protiparazitna sredstva za naše ljubljenčke lahko najdemo TUKAJ.
  TUKAJ (klik), pa najdemo veterinarsko zaščito proti zajedavcem.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR