Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kaj nam želi povedati naš pritlikavi kunec?
 1. Vedenje domačega kunca

  Pritlikavi kunci so priljubljeni hišni ljubljenčki, saj so to razmeroma nezahtevne, a vseeno ljubeče in družabne živalice, ki ob pravilni negi predstavljajo odličnega družabnika.

  Vendar pa so kunci zelo občutljivi in zahtevajo pravilno rokovanje, kvalitetno hrano, velik življenjski prostor in nežnost. Zato je za skupno življenje z domačim kuncem izjemno pomembno, da poznamo njegovo vedenje in razumemo, kaj nam naš kunec želi povedati!  domači kunec

  Kaj je kunec?

  Kunec je mali sesalec iz družine zajcev. Znanstveno ime za kunce je Oryctolagus cuniculus. So pogosta domača in divja žival v Evropi in drugih delih sveta. Kunci imajo močne zadnje noge, odličen sluh in velike sprednje zobe - sekalce, ki rastejo vse življenje. Njihovo krzno je mehko, ušesa so dolga in pokončna, rep pa majhen v obliki kosmatega cofka.


  Kunci so priljubljena domača žival, pogosto vzgajana kot hišni ljubljenček. Obstajajo tudi divji kunci, ki živijo v naravi. Včasih jih imenujemo tudi zajci, čeprav so tehnično gledano različnih vrst.Hranijo se z zelišči, travo in drugimi rastlinami. Za uspešno sobivanje pa ni pomembno le, da razumemo naravne potrebe kunca pač pa dobro razumemo tudi njihovo vedenje.


  Več o naravnih potrebah domačega kunca si lahko preberete v članku:''Pravilna skrb za kunca''.

  Vedenje kunca

  Ko ocenjujemo počutje kunca si dobro oglejmo položaj njegovih tačk, ušesk in celotnega telesa. Na slikah spodaj si lahko ogledate najpogostejše položaje kunca in kaj takšno vedenje pomeni. Več kot se boste s svojim kuncem ukvarjali bolj boste razumeli njegovo vedenje in kako se žival v določenem trenutku počuti.


  Vesel kunec


  Kunci na spodnjih slikah so srečni in sproščeni. Kunec se ne boji, nam zaupa in je dobre volje. Lahko se mu približamo, ga pobožamo in se z njim ukvarjamo.


  vesel kunec

  Zaskrbljen kunec


  Živalice na spodnjih slikah so nesproščene in v skrbeh, ne želijo si interakcije s človekom. Opazujemo ga lahko od daleč in počakamo, da se nas navadi.


  zaskrbljen kunec

  Jezen in zelo nezadovoljen kunec


  Kunci na spodnjih slikah so jezni, prestrašeni in z nami ne želijo imeti nikakršnega opravka. Pustimo jih pri miru!


  Nezadovoljen kunec

  Obnašanju domačega kunca namenimo posebno pozornost in vedno spoštujmo njegove občutke! Četudi si trenutno zelo želimo crkljanja s svojim ljubljenčkom ga, v kolikor nam nakazuje, da si v tem trenutku želi miru, pustimo pri miru! S siljenjem v interakcijo lahko namreč le podaljšamo čas navajanja kunca na nas in v njem vzbudimo neprijetne občutke ter strah pred nami.


  Bodimo potrpežljivi! Z veliko mero potrpežljivosti in ljubezni se bo tudi naša žival na nas navadila in uživala v interakciji z nami!

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR